П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
4 Червня 2021

ВІРНІ ЧЕСТІ ПРОФЕСІЇ

6 червня в Україні відзначають День журналіста. І напередодні свого професійного свята ми вирішили поділитися з читачами не тільки місцевими новинами, а й новинами про нас.

Не будемо вдаватися до довгих роздумів про те, чи справді журналістика – професія, що вимирає, чи справді журналіст не відрізняється від користувача соцмереж тощо. Не будемо, бо щоденна увага наших читачів (дзвінками, листами, візитами в рекламний відділ) переконує у важливості й потрібності нашої праці.
А щодо стереотипів про свободу слова, то завжди пам’ятаємо, що немає журналістики, вільної від законодавства (або це не вона), так само, як і те, що свобода однієї людини закінчується там, де почи­нається свобода іншої.
Повертаючись до професійних новин, зазначимо, що в травні вони дуже потішили наш колектив: дві журналістки «Подолянина» – Вікторія КОЖЕВНІКОВА і Галина МИХАЛЬСЬКА – стали фіналістками конкурсу «Честь професії – 2021». Організатор конкурсу – Національна асоціація медіа. Цьогоріч у 6 основних та 4 спецномінаціях змагалися 812 друкованих, аудіо- та відеоробіт журналістів, напевне, з усіх авторитетних видань України, які можуть спасти на думку. В основних номінаціях, окрім головного переможця, визначали і найкращі матеріали в локальних медіа.
Написана нашими журналістками у спів­авторстві стаття «Жемчугов: «Я потрібен своїй Україні» (опубліковано в «Подолянині» у січні 2020 р.) змагалася в номінації «Найкраща публіцистика в локальному медіа». І хоча врешті ми поступи­лися колегам із «Суспільного Дніпра» з відео­сюжетом «Ігрень», потрапляння до шорт-листа фіналістів цього престиж­ного конкурсу вважаємо за честь.

Коли Андрія КУЛІКОВА, відомого україн­ського журналіста і телеведучого, який оцінював роботи в жанрі «Публіцистика», під час зустрічі з експертами запитали, чи побачив він різницю між регіональною пуб­ліцистикою і всеукраїнського рівня, він відповів, що не побачив, бо якісна пуб­ліцистика всюди якісна, і додав:

Вважаю, що регіональна журналістика може змагатися і часто справді змагається на рівних з українською центральною. Часто-гус­то нерівність у результаті пояснюють нерівністю тих технічних, матеріальних та інших умов, у яких працюють наші колеги в регіонах. У тому числі й меншим ступенем захищенос­ті, тим, що на них легше тиснути, хоча вони і роб­лять цьому опір.

Ще одним визнанням роботи колективу «Подолянина», який очолює головна ре­дакторка Алла БАБЛЯК, стали підсумки другого етапу моніторингу гендерної чутливості обласних медіа в рамках проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», проведеного в квітні. Загалом у газетах проаналізовано 113 пуб­лікацій, в інтернет-виданнях – 504 матеріали.
Результат повідомив експерт із моніторингу Павло ХОРОШЕНЮК:

– На основі отриманих даних газета «Подолянин» отримала статус найбільш гендерночутливого видання. Її публікації є одними з найбільш гендернозбалансованих не лише серед хмельницьких медіа, а загалом входять до топ 10 регіональних видань України, в матеріалах яких відносно порівну представлені жінки і чоловіки (54% експерток/46% експертів і 44% героїнь/56% героїв). Окрім цього, враховуючи цей гендерний баланс і відсоток вживання фемінітивів, це видання з індексом 66% є найбільш гендерночутливим в Україні. На другій позиції – «Подільські вісті» із
показником 49%.

І хоча в суспільстві гендерна чутливість сприймається по-різному, а фемінітиви насправді є лише рекомендованими новим правописом (й іноді дивують як читачів, так і нас самих, чого варті лише концертмейстриня та педіатриня…), вважаємо, що сучасна журналістика має освіжатися згідно з реаліями сьогодення.
А наприкінці серед інших наших колег хочемо окремо привітати з професійним святом голову Кам’янець-Подільської міськрайонної організації Спілки журналістів України Василя ДОБРОВОЛЬСЬКОГО, який став цьогорічним лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка за най­кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики. Роботи Василя Григоровича з’являлися і на шпальтах «Подолянина».