Четвер, 28 Березня 2024 р.
11 Червня 2021

АЛЬТЕРНАТИВА ПЛАСТИКУ Є!

Уже з 1 січня наступного року в Україні заборонять розповсюдження оксорозкладних пакетів. А з березня 2022 року магазини, супермаркети, аптеки та кафе перестануть пропонувати відвідувачам тонкі пакети товщиною стінки до 50 мкм. Як виняток, в обігу залишаться біорозкладні та надтонкі пакети як первинна упаковка для риби, м’яса, сипучих, льоду – до 2023 року. За цей час мають з’явитися екологічніші альтернативи.

Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» на початку червня підписаний президентом.
Хоча зробити це треба було ще десятиліття тому. Задумайтеся: кожен українець у рік в середньому використовує 500 пакетів, а розкладається один пакет понад 100 років…
У законі вже й розписані величезні штрафи за порушення законодавства щодо пластикових пакетів: від 500 до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян, а за повторне – протягом трьох років вчинення такого самого порушення – від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів. За без­оплатне розповсюдження пластикових пакетів – від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

У Кам’янці вже знайшли альтернативу пластику й активно впроваджують її в життя представники проєкту «Eco bag Україна». Щоправда, свідомість українців трохи важко перебороти.
Мета нашого проєкту – зменшити кількість поліетиленових пакетів, замінивши їх паперовими екопакетами, – розповідає менеджер проєкту «Eco bag Україна» Юлія ПАВЛЮК. – Плануємо вийти на всеукраїнський рівень, але почали саме з Кам’янця-Подільського.
Перший тираж випустили ще в березні з рекламними постерами місцевого бізнесу. Люди побоюються брати паперові відповідники звичним «кулькам», думають, що дорогі, або бояться, аби не порвалися, – продовжує менеджер проєкту «Eco bag Україна» Юлія ПАВЛЮК. – Ми ж пояснюємо, що, беручи цей безкоштовний пакет, ви рятуєте планету! Роздаємо їх в аптеках, магазинах. Правда, не всі підприємці хочуть, бо вигідніше продати пластиковий. Аби покупці впізнавали свідомий бізнес – готуємо наліпки на їхні двері, що тут можна взяти безкоштовний пакет. І люди будуть економити, нагадуючи: «Знаємо, що у вас є паперові, безкоштовні».
Для популяризації проєкту недавно проводили розіграш у сумі 5 тисяч гривень. Кам’янчани брали наші пакети, сканували коди, треба було для участі назбирати 10. Визначили й переможця – ученицю місцевої школи Вероніку. Приємно, що молодь у нас свідома. Знайомимо школярів міста з нашою продукцією, аби вони знали й батьків навчали, що альтернатива пластику є. Наприкінці червня плануємо випустити другий тираж.
Сподіваємося, що новий закон допоможе в популяризації наших пакетів і внесе зміни у свідомість окремих споживачів. Сама часто стикаюся, коли в магазині не беру на певні продукти пакетик, бо спокійно можу обійтися без нього. Натомість на касі люб’язно складають усе в поліетилен, а на заперечення, що не потрібно цього робити, заспокоюють: «Беріть, він же безкоштовний!». Тоді я дістаю свої пакети і кажу: «Беріть, вони також безкоштовні, а ще й екологічно безпечні».