Четвер, 28 Березня 2024 р.
25 Червня 2021

ПРИМАРНА ІЛЮЗІЯ БЕЗПЕКИ

Яскрава реклама, заманливий фонтан енергії, приваб­ливий дизайн і – вуаля: сильногазовані енергетичні напої активно споживають підлітки та молодь. У парках, скверах і навіть біля шкіл часто можна побачити компанію з енергетиком у руці. Не завжди про таке вподобання чад знають батьки, а якщо й знають, то відмахуються, мовляв, це ж не горілка. Справді, енергетики бувають і безалкогольні, а вміст на етикетці, на перший погляд, жодного лиха не несе. То енергетичні напої дарують крила чи вбивають здоров’я?

Відповідь на це запитання шукав «Подолянин». Як з’ясувалося, жертвами надмірно­го споживання газованої енергії стали декілька молодих ка­м’янчан. І якщо нашим медикам вдалося не допустити зупинки серця й урятувати їхні життя, то в світі зафіксовано чи­мало смертей, які пов’язують зі споживанням енергетиків. Не дивно, що в деяких країнах цей напій опинився під табу для підлітків – придбати його можна лише за призначенням і в аптеці. Україна ж і досі пасе задніх у цьому питанні. У нас купити енергетик може будь-хто: сивочолий таксист чи несформоване хлоп’я 8-10 років.

РОЗКРИВАЄМО ТАЄМНИЦІ ЕНЕРГЕТИКА

Виробники енергетичних напоїв малюють райдужну картину від споживання їхнього диво-продукту: обіцяють ба­дьорість, витривалість, концент­рацію уваги і пам’яті, швидкість реакції, пильність та підне­сений емоційний стан, навіть стимуляцію обміну речовин.
Лілія МасловськаСклад на етикетці теж побоювання не викликає: кофеїн, женьшень, гуарана, вітаміни, вуглеводи тощо, все ніби природне і навіть корисне. Насправді ж, як пояснює лікарка-психіатриня Дитячого медцентру Лілія МАСЛОВСЬКА, у комплексі ці речовини завдають сильного удару по підлітковому і молодому організму:
– До складу енергетиків входить велика доза кофеїну (або його аналогів теофіліну, теоброміну, еуфіліну) і таурин – це два сильні стимулятори серцево-судинної системи. У великій кількості містяться цукри і різні підсолоджувачі, гуаран і женьшень, які стимулюють активність серцево-судинної та центральної нервової систем. Крім того, гуа­рана ще є афродизіаком, і передозування нею викликає тривогу. Плюс вітаміни групи В, які присутні у великій кількості. Одночасне споживання всіх цих компонентів, що містяться у значній кількості, небезпечне тим, що дуже підвищується активність серцево-­судинної системи, знижується контроль нервової системи, за рахунок чого підвищується збудження, розивається панічна атака, тривога, страх і навіть страх смерті. Пульс може підвищуватися до 130-140 ударів за хвилину, тож є небезпека зупинки серця.
До лікарні періодично потрапляють підлітки з передозуванням. Правда, за попередні два роки їх значно поменшало, але найважчі випадки фіксуємо тоді, коли є комбінація енергетика з алкоголем. Ці два напої діють на противагу один одному: алкоголь пригнічує нервову систему, а енергетик підстьобує. Це небезпечно тим, що підвищує ризик розвитку алкогольного отруєння і втрати конт­ролю над поведінкою. Тому часто таких па­цієнтів «швидка» доставляла з вулиці без свідомості. У них спостерігалася дезорієнта­ція, не могли згадати, що з ними сталося. Дехто казав: «Пам’ятаю лише, що сидів на лавочці, випив енергетик, а потім зробив декілька ковтків пива». Був випадок, коли вранці мати привезла студента, в якого спостерігалася ажітація, сильне збудження, розширені зіниці, він не міг навіть нічого сказати, мав дезорієнтацію, руки і ноги трусилися, серце гупало. Виглядало це як отруєння
якоюсь речовиною, або як стадія збудження при вживанні наркотиків. З’ясувалося, що хлопець готувався до сесії та ще й не встигав виконати роботу на замовлення, тож випив за ніч 4 пляшечки енергетиків. Добре, що його вчасно доставили до лікарні, бо інакше все могло б закінчитися плачевно – зупинкою серця.
Зі слів лікарки, декілька років тому до реанімації у важкому стані потрапляли підлітки, в яких були ознаки сильного отруєння. Виявляється, що до енергетика вони підсипали перетерті зерна рослини, яку в місті висаджували для краси (з метою безпеки назву не вказуватимемо. – Прим. ред.). Пацієнтів, яких знайшли на ву­лиці, ледве відкачали. Вони мали сильні судоми. Лікарі спочатку запідоз­ри­ли черепно-мозкову травму, зробили МРТ, але з’ясувалося, що проблема в іншому – отруєнні рослинними алкалоїдами.
– Із досвіду бачимо, що енергетики вживають або студенти, або підлітки. Спочатку відчувають приплив енергії, збудження, легку ейфорію, кайф, політ фантазії. У такому стані молодь починає хизуватися один перед одним: випили і беруть ще одну пляшечку, далі ще одну, – продовжує Лілія Сергіївна. – Добре, коли все закінчується тошнотою, блювотою – організм самостійно звільняється від надмірної дози кофеїну. Проспався, серце погупало – і все добре. Але у світі зафіксовані й смертельні випадки. При тривалому споживанні ці напої розвивають апатію, загальмованість, сонливість, дратівливість. Примарний і ефект від енергетиків: відчуття втоми минає, натомість настає активність, але триває це від 3 до 5 годин. Потім відчувається ще більший занепад сил і фізичне виснаження.
Безпечна доза енергетика для дорослої людини вважається 250 грамів, і вживати його слід не одночасно, а в два-три прийоми по декілька ковтків. Бо вивільняється величезна кількість енергії, яку треба на щось витратити. Не рекомендується прийом енергетика під час заняття спортом, адже в такі моменти навантаження на серцево-судинну систему величезне, і ризик зупинки серця високий. У жодному разі цим напоєм не можна тамувати спрагу. Понад пів літра енергетика в день – це передоз.
Лілія Сергіївна каже, що в маленьких дозах та в екстрених випадках енергетик є хорошим стимулятором. Але ліпше
його замінити на чашку міцного чаю чи кави, додавши декілька крапель настоянки женьшеню чи натуральний екстракт гуарани, що не має таких побічних ефектів як синтезовані, перероблені компоненти, додані в енергетики.

ЗАМАСКОВАНА СМЕРТЬ

Енергетики – не єдине лихо, яке переслідує молодь. Не меншої шкоди молодому та підростаючому організму завдають вейпи та айкоси. Про ще одне зло продовжуємо говорити з Лілією Масловською:
– Вейпами користуються люди, які хочуть кинути курити, або ж молодь, яка стає жерт­вою моди. З одного боку, вейпи не роблять пасивними курцями тих, хто поруч. А також не містять такої кількості нікотину, як цигарки, або взагалі нікотин у рідинах відсутній, тож менше збуджують центральну нервову систему. Але це умовно позитивні моменти.
Негативу є чимало. До складу рідин для вейпу входить пропіленгліколь, гліцерин, багато різних ароматизаторів. Пропіленгліколь є досить токсичним, як і гліцерин, ароматизатори – потенційні алергени. Останніми роками через низку смертей серед людей, які курили вейпи, американці почали проводити дослідження. До лікарні з незрозумілими симптомами з боку легеневої системи потрапили близько 800 курців. Зафіксовано 175 смертей. У жертв посмертно знайшли опіки легенів незрозумілого походження. Припустили, що це може бути хімічний опік від речовини, якою заправляли вейп.
Найбільш поширені наслідки – алергія на ароматизатори, яка може проявлятися висипкою, задухою, кашлем, сухістю, болем у грудях, навіть може розвинутися пневмонія, але не вірусної природи, а токсичної. А ще лихоманка, тремор рук, виникає поведінка невротичної людини. Для дорослих, які раніше курили і переходять на вейпи, ці симптоми менше виражені. У підлітків, навпаки, яскраво виражені.
Щодо айкосів – пристрою для нагрівання тютюну, то тут інші проблеми. Він шкідливий для артерій і дихання не менше, ніж звичайна цигарка, виділяє чимало токсичних речовин, а ще негативно впливає на тих, хто стоїть поруч.
Ще однією небезпекою є матеріал, з якого зроблені спіралі, що нагріваються. Переважно вони виготовлені з нікелю, який є серйозним алергеном і токсичною речовиною при нагріванні.

ДОВІРЯЙ І РОЗМОВЛЯЙ!

Що робити батькам, аби убезпечити дітей від ще одних шкідливих модних штучок? Психолог міського ЦСССДМ Віталій ПОЛІЩУК вважає, що тут потрібна відверта розмова, логічне пояснення і власний приклад.
– Починати треба з ризиків для здоров’я, говорити не загальними фразами, а на конкретних прикладах, які наслідки чекають від споживання енергетиків, айкосу чи вейпу. Потрібен фактаж, бо апелювати в підлітка чи студента до здоров’я достатньо важко: люди молоді й проблем не відчувають.
Не менш важливий особистий приклад батьків. Скажімо, тато, який курить, не зможе донести про цю шкідливу звичку, бо не подає особистого прикладу і не створює відповідного образу в дитини. Щоб бути зрозумілим, потрібно бути в авторитеті в дитини, тримати з нею постійний контакт і говорити практично, – каже Віталій Аркадійович. – Як варіант, можна обговорити з дитиною стратегію відмови, бо рано чи пізно вона таки потрапить у ситуацію, коли треба буде або спробувати, або відмовитися. З дітьми молодшого віку можна пограти в маркетингову гру на прикладі реклами. Скажімо, давай пограємося в найкращу рекламу і найгіршу, як би ти змусив людей купувати свій товар, який не є хорошим. Дитина не лише сприймає себе як споживача, а розширює кругозір, бачить ситуацію під ширшим кутом і, відповідно, негативні наслідки. Це не «зайде» підлітку, але підійде дітям 9-10 років.
Не буде зайвим батькам контролювати і фінансові витрати кишенькових. Бо всі ці модні тенденції – задоволення не з дешевих.