П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
13 Серпня 2021

БУРЕВІЙ: ФОТО, ФАКТИ, ВИСНОВКИ

Повалені дерева, пошкоджені електродроти й дахи, знеструмлені села та знесена покрівля однієї з башт фортеці. Кам’янець досі продовжує ліквідовувати наслідки стихії. Яких збитків було завдано, скільки роботи попереду та як розподілять кошти на відновлення після буревію, за виділення яких не хотіли голосувати окремі депутати?

Надзвичайна подія сталася 5 серпня, близько 21.00. Вже за пів години зібрався штаб з ліквідації нас­лідків стихії.
Задля безпеки одразу було знеструмлено мережі та повідомлено мешканців, що виходити з дому небезпечно, – каже очільник штабу, міський голова Михайло ПОСІТКО. – Ми розробили План із ліквідації наслідків негоди і насамперед взялися за розблокування основних доріг. Буревій залишив після себе жахливу картину: уламки дахів на землі, дороги завалені поламаним гіллям вперемішку з електродротами.
Якби комунальники, військові, рятувальники, поліцейські не працювали цілу ніч, то на ранок місто було б паралізованим. Така потужна стихія стала справжнім випробуванням, але вважаю, що нам вдалося організувати спільну роботу всіх служб міста та скоординувати РЕМ. Ця структура не в нашому підпорядкуванні, однак вирішення питань з електропостачанням – на нашій відповідальності.

До подолання наслідків негоди були задіяні ДСНС із залученням спецтехніки, «Міськ­ліфтсвітло», РЕМ, муніципальна інспекція, Нацполіція, Нацгвардія, КП «Кам’янецький парк», департамент ЖКГ, управління з питань надзвичайних ситуацій, військові, управлінсь­кі компанії.
Як кажуть в управлінні з питань НС, стихії з такими масштабними наслідками не було більш ніж останні два десятки років, тому штати служб просто не розраховані на миттєву ліквідацію таких великих збитків.

 Стихія повалила понад 300 дерев по всьому місту і в селах. Під завалами гілля опинилися дороги, міський парк, Лебедине озеро, фонтан. Спочатку ліквідовано ті дерева, що заважали пересуванню машин і пішоходів. Робота триває.
 Пошкоджено 3,4 км мереж вуличного освітлення. Із 48 підстанцій вийшли з ладу понад 20. Наразі всі вони відремонтовані, продовжується заміна електро­опор і відновлення мереж.
 Зливою змито 108 кв. м бруківки. Комунальники її повністю відновили.
 Було пошкоджено понад 120 покрівель багатоповерхівок, приватних будинків, будівля міської поліклініки. Відреставровано 36 дахів, роботи тривають.
 Не обминула стихія й Стару фортецю. Зірвано дерев’яне накриття башти Ласької, яке вітром кинуло на дах пристінного корпусу, пошкодивши і його.
Є сподівання, що ремонт фортеці буде профінансований із резервного фонду Держбюджету, про що анонсував мі­ністр культури та інформаційної полі­тики Олександр Ткаченко.
Багато шкоди буревій завдав і селам нашої громади. Практично всі вони опинилися знеструмленими зі значними та серйозними пошкодженнями мереж і поваленням опор, а це вимагало великої роботи. У селах зірвано чимало покрівель, розмито дороги. Станом на сьогодні, електропостачання відновлене на 95%. Поодинокі випадки відсутності світла ще є в Довжку, Лісківцях і Нагорянах. Бригади електриків працюють.

Ще одна важлива наша дія під час ліквідації наслідків стихії – зв’язок із мешканцями, – додає Михайло Посітко. – Ми постійно анонсували номери для звернень та висвітлювали всі роботи. Понад 850 дзвінків із повідомленнями про збитки за чотири доби надійшли на оперативну службу «15-05». Крім того, люди телефонували в приймальню, мені особисто, писали повідомлення та просили допомоги. Ми все фіксували, і в міру сил та першочерговості бригади ви­їжджали за вказаними адресами. Дуже прик­ро через незручності для жителів сіл, які перебували без світла декілька днів. Але значних пошкоджень була дуже велика кількість, і бригади справлялися, як могли. На сьогодні роботи ще багато, і це потребує великих коштів. Тому було ухвалено рішення – з резервного фонду бюджету громади виділити 650 тис. грн для того, щоб допомог­ти людям ліквідувати наслідки буревію. Однак і тут, на жаль, не обійшлося без політики. Окремі депутати відмовлялися голосувати за бюджетні питання, дивуючи такими діями кам’янчан. І хоч не з першого разу, однак за це таки проголосували.

За розпорядженням міського голови було створено комісію, яка опрацьовує всі звернення мешканців і визначає суми збитків. Як повідомляють у департаменті ЖКГ, 500 тис. грн буде використано на придбання матеріалів для ремонту пошкоджених покрівель, більшість з яких – багатоповерхівки; 100 тис. – на ліквідацію обривів мереж вуличного освітлення, заміну кабелів, світильників; 50 тис. – на роботи з ліквідації повалених дерев.

Це був досвід, після якого ми зробили певні висновки: як правильно спрацювати, чому запобігти, на що звернути увагу, – додав мер. – Так, є проблема зношеності електромереж, їх пересікання із зеленими наса­дженнями. Вагомими є командна робота, співпраця підрозділів між собою, комунікація з мешканцями та відповідальність кожного, хто брав і досі бере участь у ліквідації наслідків негоди, – від простого працівника до керівника. Люди працювали в посиленому режимі фактично цілодобово, без вихідних та відпочинку. І я від усієї громади щиро їм дякую за це!

Пресслужба міської ради.