П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Серпня 2021

УНІКАЛЬНОМУ ЗАВОДУ – 25!

У Києві на параді до 30-ліття незалежності України у складі колон броньованої техніки демонструватимуть міць українського озброєння і 12 військових бойових машин піхоти із новими модулями, оснащеними гарматами ЗТМ1 кам’янець­кого виробництва. Надалі ця техніка піде на передову. Єдине підприємство в Україні, яке виготовляє 30-міліметрові гармати для БМП та БТР, а також кулемети калібру 7,62 та 12,7 мм, – це «Завод точної механіки», який працює в нашому місті.
15 серпня державне підприємство «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» відзначатиме 25-річчя. За цей час було багато злетів і падінь, значних здобутків і, головне, безцінна підмога війську задля територіальної цілісності країни.

БАЧИМО, КУДИ РОЗВИВАТИСЯ

Чим живе нині підприємство, з якими настроями зустрічає ювілей, які плани складає на майбутнє – розпитуємо у виконувача обов’язків директора заводу Сергія ФРАНЧУКА, який на підприємстві працює з 2004 року.
– Створювався наш ЗТМ для розробки та виробництва високоточного озброєння. На середину 90-х років це була дуже актуальна пропозиція: снаряди, ракети, головки із самонаведенням, – каже Сергій Анатолійович. – Але життя скоригувало ці плани, тому довелося братися за ту продукцію, яка наразі необхідна Збройним силам України. Були розроблені й поставлені на озброєння кулемети КТ-7,62 та КТ-12,7, після того – гармати. Стосовно гармат: вони вийшли вдалі, виправдали всі сподівання, які на них покладали. Одні використовують у колісній техніці, інші – в гусеничній. Плануємо відновити виробництво кулеметів, тобто те, з чого розпочинали і в чому є нагальна потреба. Разом із цим виникає необхідність розширення можливостей виробництва. Тому нині відбувається реконструкція і покращення умов гальванічної дільни­ці, плануємо розширити термічну дільницю, закупити низку верстатів, у тому числі із ЧПК. Бачимо, куди розвиватися, усвідомлюємо перспективи.
На сьогодні на підприємстві є 241 працівник, із початку серійного виробництва виготовлено гармат ЗТМ2 понад 400 одиниць, ЗТМ1 – понад 900 одиниць. Чимало експортуємо. Наше підприємство разом із Харківським та Житомирським бронетанковими заводами бере участь у виконанні державного замовлення. Машини комплектуються нашими гарматами. Водночас спецекспортери постійно надають запити на виготовлення для постачання за кордон нашої продукції. Експортуємо в країни Південно-Східної Азії, Африки, Близького Сходу. Попит є, перспективи бачимо, на місці не стоїмо. Зарубіжні споживачі нами задоволені. На меті – ще освоєння двох зразків озброєння.
Без продукції підприємства, що на Кам’янеччині, повноцінно не може бути вироблено й відремонтовано жодного БТР та БМП. Різні модифікації кріплення гармат дозволяють озброювати ними й інші види бронетехніки, зокрема – бронекатери.
Усі здобутки ЗТМ – це заслуга працівників, – кажуть на підприємстві.
– Кістяк інженерних і робітничих кадрів на початку створення підприємства був із заводу «Електроприлад», – долучається до розмови заступник директора НТК «ЗТМ» Микола ШЕПІЛОВ. – Ці спеціалісти принесли свій досвід, навички в проєктуванні та вироб­ництві точних механізмів. Звідси і пішла назва нашого заводу, який освоїв військову продукцію. Правда, зброя по-іншому проєктується, але люди успішно перевчилися. Вони дуже надійні, звикли самі працювати і навчати молодь. Хоча робітничі професії сьогодні не в тренді, все ж молоді хлопці до нас приходять, повертаються з-за кордону. Бо соціальні гарантії виконуються повністю, а це дає впевненість. Пишаємося, що маємо учнів, з яких виросли хороші спеціалісти.
Фото найкращих працівників заводу гордо красуються на Дош­ці пошани підприємства. Люди працюють, розвиваються і кло­піткою роботою наближають перемогу Україні.

ТАКІ ГАРМАТИ ПІД СИЛУ ЛИШЕ ВИСОКОТЕХНОЛОГIЧНИМ ДЕРЖАВАМ СВIТУ

А як усе починалося – цитує­мо з архівів «Подолянина»:
15 серпня 1996 р. наказом мi­нiстра машинобудування, вiйськово-промислового комплексу України пiдприємство видi­лено зi складу заводу «Електроприлад». В.о. директора призначили Валерiя СОЛОДКОВСЬКОГО, який пропрацював директором ЗТМ 16 років. 15 грудня 1996 р. ДП «НТК «ЗТМ» розпочало роботу як самостiйна одиниця. 1997 р. оформлено першi замовлення на розробку кулеметiв. Уперше в iсторiї незалежної України в Кам’янцi-Подiльському розпочалася розробка зразкiв артилерiйсько-стрiлецького озброєння та спорядження до нього.
На замовлення Мiнiстерст­ва оборони розроблено зразки тан­кових кулеметiв калiбру 7,62 мм та 12,7 мм для потреб вiдомого в Українi танкобудiвного заводу (м.Харкiв). 2000 р. розпочато серiйне виробництво озброєння i постачання продукцiї.
1 червня 2002 р. наказами мiнiстра оборони України прийнято на озброєння кулеме­ти КТ-7,62, КТ-12,7 та гармату ЗТМ2.
2005 р. розпочато державнi випробування гармати ЗТМ1.
В інтерв’ю «Подолянину», яке вийшло до десятиріччя заводу (11 серпня 2006 р.) під назвою «Кам’янецькому збройовому заводу – 10 рокiв!», Валерій Солодковський так згадував початок роботи підприємства:
«Основною умовою було максимальне використання матерiалiв українського виробництва з орiєнтацiєю на вiтчизнянi випробуваль­нi центри та стандарти. Розробка конструкторської документацiї закiнчилася 1998 р. Одразу почалося виготовлення зразкiв та їх випро­бування в лабораторних умовах i на полiгонах для прийняття кулеметiв на озброєння Мiноборони Украї­ни. За результатами випробувань кулемети не поступалися, а за окремими параметрами були кращими вiд аналогiв виробництва колиш­нього СРСР. Одночасно з 1997 р. пiдприємство постiйно займалося розробкою конструкцiй та техно­логiй виготовлення елементiв ав­томатичних гармат калiбру 30 мм, якими комплектуються бойовi машини пiхоти, бронетранспортери, сторожовi кораблi та гелiкоптери. Приємно зазначити, що виготовлення таких гармат пiд силу лише високотехнологiчним державам свiту».