П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
17 Вересня 2021

ГОЛОВНЕ ПРО ДОБРОВІЛЬНЕ ДЕКЛАРУВАННЯ

У вересні в Україні стартувало одноразове добровільне декларування. Це можливість для українців легалізувати кошти та майно, з яких не сплатили податків. Така податкова амністія триватиме рік і відбуватиметься онлайн.

ЩО І ЯК ДЕКЛАРУВАТИ?

Податковою амністією зможуть скористатися фізособи, які проживають в Україні, а також нерезиденти, які є чи були платниками податків у країні. Це може бути цікаво для підприємців, які заробили достатньо коштів і хочуть легалізувати їх перед дер­жавою. Наприклад, для ФОПів, які ухилялися від сплати податків або занижували розмір податкових зобов’язань; заробітчан, які працювали за кордоном нелегально; українців, які тривалий час отримували заробітну плату «в конвертах». Не вийде легалізувати свої доходи чинним і колишнім державним службовцям, які були на посаді в будь-який період із 1 січня 2005 року; особам, які перебувають під санкціями, а також неповнолітнім, недієздатним особам.
– Процедура декларування абсолютно добровільна. Більше того, декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. По суті, ДПС вірить декларанту на слово, – пояснює в.о. голови Державної податкової служби Євген ОЛЕЙНІКОВ.
Декларувати потрібно активи, отримані з 1998 до 2021 року. Об’єктом можуть бути: нерухомість, транспорт, валютні цінності, цінні папери, майнові та корпоративні права. Не потрібно декларувати квартиру, якщо її площа не перевищує 120 кв. м, будинок площею до 240 кв. м чи земельну ділянку в межах норм приватизації. Також автомобіль, якщо він не використовується для комерційних цілей. Не треба декларувати активи, сумарна вартість яких не перевищує
400 тис. грн.
Українцям пропонують три основні ставки: 5% – загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% – для закордонних ак­тивів; 2,5% – для декларування активів у вигляді державних облігацій. Важливо знати: щоб задекларувати готівку, її потрібно покласти в банк на спеціальний рахунок.
Одноразова декларація подається до податкової служби через електронний кабінет. Із деталями та прикладами запов­нення можна ознайомитися на вебпорталі відомства у розділі «Одноразове добровільне декларування» (tax.gov.ua).

ПЕРЕВАГИ ПОДАТКОВОЇ АМНІСТІЇ

За правилами податкової амністії, українці можуть подати декларацію, сплатити податки і почати своє фінансове життя з чистої сторінки. Зі свого боку держава обіцяє не карати їх за ухилення від сплати податків.
У світі є чимало успішних прик­ладів кампаній із декла­рування. Наприклад, в Італії – 2009 року, Німеччині – у 2004-2005 роках, Грузії – 2005 року. Бюджети цих країн поповнилися на 4 млрд євро, 1,2 млрд євро та 35 тис. доларів відповідно.

ПРИХОВАНІ РИЗИКИ

Частина експертів критикує податкову амністію. Так, голова профільного комітету ВРУ минулого скликання, депутатка Ніна ЮЖАНІНА називає її ударом по середньому класу:
– Це спроба зобов’язати середній клас заднім числом оплатити додатково 5% збору за активи, накопичені впродовж усієї незалежності України: гроші, квартири, дачі, машини. Саме середній клас влада призначила винним у провалі своєї економічної політики і планує за рахунок звичайних людей залатати діри в бюджеті. І, що найбільш цинічно, боляче вдарить податкова амністія по наших заробітчанах, які виїжджають працювати за кордон не від хорошого життя.
Чинний голова податкового комітету Ради Данило ГЕТМАНЦЕВ усе заперечує і запевняє, що податкова амністія – це доб­ровільне, а не примусове декларування доходів:
– Хочу розвіяти міф, що нібито держава змушує українців виводити свої гроші з тіні. Хочеш – береш участь у податковій амністії, не хочеш – не береш.
У будь-якому разі кампанія з декларування триватиме ще цілий рік. Тож є достатньо часу, аби ухвалити рішення та подивитися, як це працює.

Центр громадського моніторингу та контролю.