П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
8 Жовтня 2021

ПОКИ ПОТЕПЛІЛО ТІЛЬКИ В МІСЬКІЙ РАДІ. ТРОХИ

Середина жовтня і погода за вікном наполегливо нагадують, що незабаром має розпочатися опалювальний сезон. Коли саме це буде, і у скільки обійдуться ка­м’янчанам опалення і гаряча вода, з’ясовував «Подолянин».

Пресслужба КП «Міськтепловоденергія» вчора повідомила таке:
«Для населення тарифи поки підвищуватися не будуть. Щодо бюджетних установ, організацій та інших споживачів тарифи змінюватимуться відповідно до проєкту рішення, оприлюдненого на сайті міськради.
Із понеділка плануємо запускати теплоносій у заклади соціальної сфери – лікарні, дитячі садочки, школи, а також відновлювати гаряче водопостачання для всіх мешканців міста.
Але рішення про початок опалювального сезону має ухвалити виконком».
Ось тут виникають запитання, адже через політичні розбіжності в міськраді останнє повноцінне засідання виконкому відбулося ще в липні.
І відтоді кворуму вдалося ситуативно досягти лише на початку вересня, і лише для підвищення вартості проїзду в міських маршрутках.
Дуже хочеться, щоб члени виконкому зібралися і до моменту, коли протягом трьох днів середньодобова температура повітря буде +80С, і пора буде розігрівати батареї у населення.
Адже вчора таки відбулося засідання виконкому, де було ухвалено рішення про початок опалювального сезону для загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладів і лікарень, а також відновлення гарячого водопостачання для всіх кам’янчан.
Якщо раніше ухвалення нових тарифів на опа­лення і гарячу воду було в компетенції НКРЕП, то тепер це справа місцевого самоврядування.
Депутати міськради, які працювали цього тижня на пленарному засіданні сесії, вирішили звернутися з цього приводу до керівництва країни. Також своїм рішенням вони виділили 5 млн грн фінансової підтримки КП «Міськтепловоденергія» для оплати заборгованості з розподілу газу і додали фінансування, а це майже 6 млн грн, на опла­ту комунальних послуг у бюджетних установах – тепло, електроенергія, газ.

Цитуємо звернення:
«Ми, депутати Кам’янець-Подільської міської ради, які представляють інтереси Кам’янець-Подільської громади, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необгрунтованого підвищення комунальних тарифів і цін на енергоносії для населення. Після тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжувальних нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників у всіх сферах життєдіяльності українців представники центральної влади відкритим текс­том анонсують підвищення тарифів для населення.
У нових платіжках українці вкот­ре побачать реальну «турботу та підтримку» від найвищих керманичів держави.
Ми, депутати Кам’янець-По­дільської міської ради, не можемо стояти осторонь від гострих проблем, які хвилюють мешканців нашого краю. Для початку необхідно ліквідувати корумпованість, не­прозорість і неефективність чинної влади та провести дієві реформи. Центральні органи влади насам­перед повинні дбати про своїх громадян, підтримати бізнес, відновити економічну стабільність, віру і надію співвітчизників.
Вважаємо недопустимими спро­би перекласти відповідальність за оплату житлово-комунальних по­с­луг на місцеві громади і відповідні бюджети. Це суперечить конституційним засадам розподілу пов­новажень між органами державної влади і місцевого самоврядування, зводить нанівець досягнення політики децентралізації в наданні громадам реальних можливостей для розвитку.
За попередні два роки практично зруйновано систему нарахування субсидій для населення для компенсації зростання тарифів. Замість автоматичного нарахування субсидій тим, хто їх потребує, відбувається штучне обмеження можливостей для отримання допомоги. Але, навіть попри такі обмеження, кошти, передбачені на субсидії, втрачені
на 90%.
На підставі вищевикладено­го, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Кам’янець-Подільська міська ра­да висловлює рішучий протест проти необгрунтованого зростання тарифів для населення та вимагає від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Мі­ніст­рів України:
1. Вжити заходів для протидії мо­нопольному підвищенню тарифів, забезпечити обгрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх у майбутньому.
2. Відмовитися від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів.
3. Спрямувати не менше як 20 мільярдів гривень від допомоги, що надійшла Україні від Міжнародного валютного фонду, на виплату субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити автоматичне нара­хування субсидій тим, хто їх потребує».
Ще одне ухвалене на сесії звернення спрямоване на захист ОСББ, які опинилися практично у безвихідній ситуації, бо за новими встановленими тарифами вартість природного газу для ОСББ в опалювальний се­-зон зросте з 7,58 грн за кубічний метр (із врахуванням вартості транспортування) до 24,99 грн. Хоча врешті це газ для мешканців житлових будинків із котельнями, тобто побутових споживачів.
Із викладеного стає зрозуміло, що депутати міськради цього тижня таки почали працювати, і сесія 5 жовтня розпочалася з розгляду земельних та бюджетних питань.
І хоча не всі рішення були ухвалені, а в залі час від часу виникали політичні суперечки, це все-таки краще, ніж повний ступор.
Пресслужба міськради оприлюднила результати роботи народних обранців:
«Вдалося ввести у бюджет громади 5 субвенцій:
– 5 млн грн – на придбання 4 квар­тир учасникам бойових дій з інвалідністю та матері загиблого Героя;
– 3,6 млн грн – для забезпечення житлом 11 дітей-сиріт;
– 379,2 тис. грн – на капітальний ремонт харчоблоку НВК №14;
– 336,2 тис. грн – на підтримку осіб з особливими освітніми потребами;
– 119,4 тис. грн – на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабети.
Шляхом перерозподілу по головних розпорядниках коштів додано фінансування, а це майже
6 млн грн, на оплату комунальних послуг у бюджетних установах – тепло, електроенергія, газ.
Так само шляхом внутрішнього перерозподілу передбачено:
– 65 тис. грн – на придбання мобільного кейсу в управління надання адміністративних послуг, завдяки чому адміністратори матимуть можливість виїжджати за місцем проживання до маломобільних груп населення;
– 44,2 тис. грн – на підключення двох додаткових робочих місць до електронної черги для надання в УНАПі соціальних послуг;
– 432,2 тис. грн – на компенсаційні виплати людям, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
– 6 тис. грн – на одноразову грошову допомогу двом дітям загиб­лих бійців;
– 2 млн грн – на забезпечення харчування дітей у школах громади до кінця року;
– 5 млн грн – фінансової підтримки комунальному підприємству «Міськтепловоденергія» для оплати заборгованості з розподілу га­зу;
– 1,28 млн грн – на Програму фінансової підтримки КП «Комбінат благоустрою». Ці кошти підуть, переважно, на заробітну плату працівникам, які не отримували її з квітня 2021 року.
Не знайшли підтримки в частини депутатів такі проєкти:
– виготовлення ПКД на встановлення протипожежної системи у центрі соціального обслуговування
«Турбота» (49,1 тис. грн);
– капітальний ремонт міського кладовища (415,7 тис. грн);
– виготовлення ПКД на капітальний ремонт доріг – реконструкцію пр.Грушевського з облаштуван­ням парковок, зупинок, зелених зон (49 тис. грн);
– програма підтримки і проведення загальнодержавних та професійних свят (недофінансова­но)».