П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Жовтня 2021

ОЗЕЛЕНЕННЯ: ДАЛІ БУДЕ КРАЩЕ

Одним зі стратегічних підприємств міського господарства є КП «Кам’янецький парк», яке займається озелененням і прибиранням території міста.
Нещодавно міський голова Михайло ПОСІТКО призначив нового керівника підприємства – Максима ФЕДОРЯКА, котрий протягом останніх декількох років працював у «Кам’янецькому парку» головним інженером. Людина ненова, знає всю «кухню» ізсередини, до того ж має власне бачення розвитку підприємства, пишається дружнім професійним колективом і намагається по-господарськи використовувати всі наявні ресурси.

ХТО І ЯК ПРАЦЮЄ У «КАМ’ЯНЕЦЬКОМУ ПАРКУ»

Максим Федоряк перший праворучСьогодні у колективі підприємства – 72 працівників, роз­поділених на чотири підрозділи: «Санітарне очищення», «Утримання зелених зон», «Формування та догляд за клумба­ми», «Видалення аварійних насаджень та догляд за зеленими насадженнями». Це вантажни­ки, двірники, озеленювачі, водії, трактористи, інженери, механіки, фахівці із садово-паркового господарства, майстри дільниць.
Їхній обов’язок – у будь-яку погоду за всіляких обставин забезпечувати належний санітарний стан території громади: прибирати вулиці, парки, сквери, оглядові та дитячі майданчики, доглядати за зеленими насадженнями, видаляти аварій­ні дерева, очищати тротуари і пішохідні переходи від снігу, вивозити опале листя, косити траву на зелених зонах, здійснювати всі роботи з оформлення клумб (підготовка місця для садіння, закупівля саджанців, їх висаджування, поливання, боротьба з бур’янами) тощо.
Виконання всього цього вимагає кращого фінансування та підтримки місцевих депутатів. Зазначимо: 2021 року депутатами на всі вищеперераховані роботи було виділено кошти, яких достатньо лише на 10 місяців.

ОЗЕЛЕНЕННЯ ТЕРИТОРІЙ

Утричі менше коштів на догляд за клумбами надали й цьогоріч, порівняно з минулим роком. Якщо 2020-го ця сума становила 1 млн 345 тис. грн, то цього року – лише 400 тисяч.
Попри це, все ж вдалося озеленити нові об’єкти, оновити і підтримувати у належному стані існуючі, висадити багаторічні саджанці на перетині вулиці Північної та проспекту Грушевсь­кого. До того ж уперше в практиці міського господарства на цій клумбі облаштовано систему автоматичного поливання, а це економія коштів, які доводилося би витрачати на транспортування води для зрошення під час спеки.
Приходять на допомогу із посадковим матеріалом і небай­дужі кам’янчани. Так, навесні цього року депутат міської ради Наталія Мартинович посприя­ла в озелененні круглої клумби в Старому місті, придбавши за влас­ні кошти 210 саджанців ломикаменя арендса (ціна за один – 15 грн) і пів сотні спіреї японської (по 50 грн за кущ).
З огляду на впроваджені заходи економії, які є радше господарським ставленням, із власної ініціативи працівників наприкінці 2020 р. було зібрано близько 15 кг насіння цинії (1 кг на «зеленому» ринку коштує більше тисячі гривень), які рясно квітли на роздільній смузі пр.Грушевського. Його не прос­то зібрали, а зберегли, висіяли, і влітку цинії, більш відомі як «майори», милували око містян на клумбах майдану Відродження, парку Героїв Євромайдану, скверу Молодіжного, території зони відпочинку мікрорайону Жовтневого, Старого міста.
Така ж доля, за умови відповідального ставлення, могла би бути і в багаторічних канн, якими милувалися кам’янчани і туристи декілька років тому. Однак чи то через неналежні умо­ви зберігання, чи то через халатне ставлення, 2020-го ці квіти були уражені грибком і стали непридатні для подальшого висаджування. Зважаючи на те, що вартість одного саджанця – близько 75 гривень, було втрачено посадкового матеріалу на суму, більшу ніж 600 тисяч гривень.
Окрім клумб, працюють у «Ка­м’янецькому парку» і над збільшенням кількості дерев. За два роки у різних частинах міста висадили близько ста катальп, кле­нів і платанів.
На думку в.о. директора КП «Кам’янецький парк» Мак­сима Федоряка, платани найкраще підходять для міського озеленення. Вони в умовах ур­-ба­нізації мають низку переваг: окрім естетичного вигляду, є прекрасними фільтрами, що поглинають пил, шум, інші хімічні забруднення; довговічні (живуть по декілька століть); стійкі до шкідників і хвороб; завдяки розлогій кроні, чудово створюють тінь; коренева система росте вглиб, тому не руйнує довколишньої інфраструктури; стійкі до буревіїв, що вкрай важливо з огляду на безпеку.
Про переваги платанів у міському озелененні говорять і науковці. Зокрема, Олександр Курдюк, доцент Нацуніверситету біоресурсів і природокористування України, зауважує: «Платан почувається у місті краще ніж інші дерева. Він морозостійкий, швидко розростається і затіняє велику площу». Завдяки ціннос­-ті цих дерев у декоративному плані та високій стійкості до ат­мо­сферних забруднень, наразі у Європі відбувається процес замі­ни менш стійких порід – каштанів, лип і тополь – на платани.
До повноважень «Кам’янець­кого парку» належить і косіння трави, а це 94,8 га зелених зон.
У середньому, за сезон їх двічі-­тричі доводиться викошувати, однак, залежно від темпу росту, на окремі ділянки доводиться повертатися і 6-7 разів, особливо, коли літо дощове. До того ж територія громади збільшилася після приєднання дванадцяти сіл, які тепер теж має обслуговувати КП «Кам’янецький парк».
У планах керівника підприємства – зробити максимум для того, аби установа була прибутковою. Для досягнення поставленої мети він має декілька стра­тегій розвитку. Так, цьогоріч пі­дприємство вперше взяло участь і виграло конкурс, підписавши угоду з міськуправлінням освіти і науки щодо постачання деревини у навчальні заклади із пічним опаленням, розташовані у селах, приєднаних до міської тергромади. А це додаткові кошти для установи.
Також надаються послуги з ви­далення аварійних дерев. Так, наприклад, юридична чи фізична особа може звернутися до департаменту житлово-комунального господарства із заявою про повалення дерева. Є два способи вирішення питання:
1) зачекати, поки члени виконавчого комітету затвердять цю заяву і вона потрапить до загального реєстру аварійних насаджень, що потребують видалення (за станом на середину жовтня, там зареєстровано 1547 дерев (цю ситуацію опишемо детальніше);
2) скористатися послугою позачергово.
Повалити тополю заввишки 10 метрів коштуватиме, орієнтовно, 1500 грн (усі заміри індивідуально проводить майстер). У приватних фірмах вартість таких робіт у 2-3 рази більша.
Для того, аби скористатися послугою з видалення дерева, необхідно звернутися до КП «Ка­м’янецький парк» за адресою: вул.Шевченка, 26, – де приймуть та опрацюють вашу заяву. Або зателефонувати на підприємство за номером: 068-555-9100.
Загалом щодо ситуації з аварійними деревами у місті: за станом на 18 жовтня поточного року, в електронному реєстрі, розміщеному на офіційному сай­ті Кам’янець-Подільської міської ради, їх налічується 1547. Перше дерево (тополя) «стоїть на черзі» ще із 2012 року. За сло­вами Максима Федоряка, її не зрізали із декількох причин: відсутність належного під’їзду та наявність комунікацій. Проте керівник пообіцяв скоордину­вати роботу відповідних служб і вирішити це питання вже незабаром.
Виникають труднощі з поваленням аварійних дерев у зв’язку з тим, що на балансі підприємства є лише один спеціалізований автомобіль – «вишка» 1982 року випуску, що часто виходить з ладу. Ціна нового – близько 2,5 мільйона гривень. Не вистачає і робочих рук. Так, згідно зі штатним розписом, на сьогодні у підрозділ з видалення аварійних зелених насаджень і догляду за зеленими насадженнями потрібно ще 5 осіб, працюють тепер теж п’ятеро.
Щоби заробити додаткові кошти, КП «Кам’янецький парк» надає послугу із вивезення сміт­тя. Найчастіше її замовляють власники приватних будинків та жителі, котрі роблять ремонт і мають проблему із вивезенням твердих побутових відходів. Перевага «Кам’янецького парку» – наявність на підприємстві портального підіймача. Він дає мож­ливість привезти контейнер ємністю 7 кубічних метрів і залишити його на певний час без транспортного засобу. Тобто вам привозять контейнер, і допоки ви завантажуєте його сміттям, водій водночас може надавати послугу іншим заявникам. Це економить час. Коштує доставка, заповнення відходами і вивезення – 917 гривень (усі ці роботи, орієнтовно, займають 2 години).
Скористатися такою послугою можна, звернувшись на підприємство.
Плата за всі послуги, які надає установа, здійснюється у безготівковій формі. За останній місяць вдалося заробити 150 тисяч гривень, а раніше ця сума ледь сягала декількох тисяч гривень у рік.

ТЕХНІКА ПІДПРИЄМСТВА ПОТРЕБУЄ ОНОВЛЕННЯ

На балансі КП «Кам’янецький парк» знаходяться дев’ять одиниць працюючої техніки:
1. ГАЗ САЗ (1992 року випуску) забезпечує вивезення сміття і використовується в роботах із причіпним пилососом, що збирає опале листя.
2. ГАЗ-53АГП (автовишка, 1982 р.в.) здійснює підйом працівників під час виконання робіт на висоті: поливання навісних квітів, видалення аварійних дерев, у тому числі й після надзвичайних ситуацій, коли через него­ду вони падають, пошкоджуючи дахи, балкони, елект­роопори.
3. ГАЗ-52 (1984 р.в.) задіяний у вивезенні деревини та гілля.
4. ГАЗ-53 (портальний пі­дій­мач, 1988 р.в.) забезпечує ви­везення великогабаритного сміття.
5. УАЗ-3303 використовується для перевезення працівни­ків, а також інвентарю та матеріалів до місць виконання робіт.
6. Трактор МТЗ-82/1 (2004 р.в.) вивозить сміття і гілля з урн і вулиць міста.
7. Трактор МТЗ-82/2 (1986 р.в.) здійснює вивезення деревини, виконує роботи з начіпним гілкоподрібнювачем.
8. Трактор МТЗ-320 (2017 р.в.) виконує роботи з начіпними механізмами, що забезпечують косіння трави, підмітання та посипання тротуарів і доріг узимку, вивезення сміття, перевезення води для поливання, висаджування дерев.
9. Дві дробарки, одна з яких не працює і потребує дорогого ремонту (проте новий керівник сподівається, що вдасться полагодити її власноруч), інша використовується для переробки деревини на «щепу», яка потім реалізовується, у тому числі, й для КП «Міськтепловоденергія».
Ще два автомобілі ГАЗ-52 (1986 та 1989 років випуску) – несправні. Їх ремонт абсолютно нерентабельний, оскільки, за попередніми підрахунками, коштуватиме більше ніж вартість цих транспортних засобів.
Майже весь транспорт застарілий і зношений. За словами водіїв, знайти запчастини до цих автомобілів – іще той квест. Та вони не опускають рук і власними силами відновлюють техніку, яка постійно виходить з ладу. Кошти, що виділяються на ремонт, обмежені (не більше 50 тисяч гривень у рік на весь автопарк).

ШВИДКО ТА БЕЗПЕЧНО  – ОСНОВНЕ ПРАВИЛО ПІД ЧАС ЛІКВІДАЦІЙ НС

Долучаються працівники цього підприємства і до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Після останнього літнього буревію, коли негода повалила сотні дерев, завдяки злагодженій роботі всіх служб, у тому числі й КП «Кам’янецький парк», за лічені години вночі було розчищено центральні вулиці міста.
Боролися працівники і з першою хвилею ковіду в місті. Саме вони дезінфікували під’їзди, квартири та прибудинкові території, де були зафіксовані перші випадки захворювань. Здійснювалася й щоденна обробка зупинок міста, а це близько 90 місць очікувань громадського транс­порту.

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ

Новопризначений керівник ко­мунального підприємства Максим Федоряк ставить за мету поступово оновити техніку, підвищити заробітну плату робітників шляхом збільшення інтенсивності праці, здійснити озеленення нових ділянок території громади, використовуючи ба­гаторічні рослини.
Втілити в життя задумане через зростання прибутковості підприємства, перегляд структури працівників (на сьогодні оптимізовано відділ кадрів:
посадові обов’язки виконува­тиме фахівець із садово-паркового господарства), посилення контролю за виконаною роботою, детінізацію (наразі всі закупівлі, вартість яких більша ніж на 10 тисяч гривень, здійснюються за погодженням міського голови).
Лише господарське ставлення, чіткий алгоритм дій і розумні заходи економії дадуть можливість комунальному підприємству працювати ефективно без постійних дотацій з міського бюджету і не бути збитковим.
Директор зауважує й на тому, що тільки співпраця з іншими ко­мунальними підприємствами та спільні злагоджені дії з владою міста дадуть свій результат.

Пресслужба міськради.