Четвер, 18 Квітня 2024 р.
26 Листопада 2021

СОРОМНО І БОЛЯЧЕ: ЧИНОВНИКИ ЗНИЩИЛИ КУЛЬТУРНУ СПАДЩИНУ

Iван Кляпетура біля своєї мозаїчної зупинки «Хутір Козак» (нині частина села Довжок)«Подолянин» неодноразово писав на своїх шпальтах, якими цінними з погляду мис­тецтва є мозаїчні зупинки Кам’янеччини.
І фотографував автора декількох з них, знаного митця Івана КЛЯПЕТУРУ, біля його дитяти. Шкода, та виявилося, що це були зойки в пустелі. Днями прикрашений мозаїкою автобусний павільйон на колишньому хуторі Козак (наразі частина села Довжок) було знесено. Замість нього вже стоїть безлике бетонне одоробало. Можливо, його потім розмалюють на свій смак селяни – так відбувається в багатьох селах. І це найчастіше не творчість, а суцільний іспанський сором. Мозаїка ж, техніка вартісна, розкішна, в Довжок уже навряд чи повернеться.

Одним із перших втрату помітив син майстра, заслужений художник України Сергій Кляпетура. Та батьку казати про це побоявся: Іван Васильович переніс інсульт – і має не найкраще здоров’я для таких новин. По коментар ми звернулися до мистецтвознавиці Інни Березіної, яка зазначила:
– Мозаїчні зупинки, всі без винятку, смальтові чи з полив’яної плиточки, є унікальними пам’ятками українського монументального мистецтва. Історія їх створення, оригінальність виконання, етнічна приналежність – за цим стоїть авторська робота – перетворює ці зупинки на особливе надбання української культурної спадщини! Знищення їх – це неві­гластво ХХІ століття, нічим не виправдане і, на превеликий жаль, незворотне! Цей процес важливо не тільки зупинити, а й перенаправити на збереження та охорону.
У Службі автомобільних доріг у Хмельницькій області нам пояснили, як так сталося, що Україна втратила ще одну мозаїчну зупинку:
– У серпні 2021 року від громади Довжка був запит, за результатами якого проведено спільне комісійне обстеження, на котрому представник громади пан Олександр Бондар, в.о. директора житлового господарства, не висловив жодних зауважень щодо демонтажу аварійних автопавільйонів.
На запитання, чому ж в обстеженні знову не брали участі мистецтвознавці, а лише люди, дуже далекі від розуміння культурної спадщини, відповіді, на жаль, не було.
Усе, що можна зробити тепер, – хіба знайти зруйновані шматки мозаїки і спробувати врятувати хо­ча б їх. Але на такий удар під дих від місцевого чиновника наша культура точно не сподівалася.

Ірина ПУСТИННІКОВА.


P.S. Редакція запропонувала прокоментувати ситуацію і Олександру Бондарю, який відповів так:
– У зв’язку з виконанням Службою автомобільних доріг у Хмельницькій області поточного ремонту дороги за кошти Держбюджету в с.Довжок, який є частиною Кам’янець-Подільської міської територіальної громади, було комісійно обстежено зупинки та встановлено їх незадовільний стан. Щодо листування мешканців зі Службою автомобільних доріг та обговорення можливого збереження зупинок відомо не було, під час обстеження не повідомлялося. Безпосередньо до департаменту житлово-комунального господарства такі звернення не надходили.
Щодо збереження якихось фраг­ментів зупинки нам невідомо, бо розпорядником бюджетних коштів і замовником ремонтних робіт є саме Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області.