Четвер, 28 Березня 2024 р.
10 Грудня 2021

ЮРИСТИ, КОТРІ ЗАВЖДИ ПОРУЧ

10 ГРУДНЯ – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ


Юристи Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 9 грудня презентували свою роботу для соціальних партнерів. Скорис­татися послугами місцевого центру може кожен, хто потребує фахової правничої допомоги: відповідно до законодавства, безкоштовні юридичні консультації може отримати будь-хто. А вразливі категорії населення, як-от, наприклад, малозабезпечені, особи з інвалідністю, діти та деякі інші, за потреби можуть претендувати на безоплатне представництво своїх інтересів у суді штатними юристами центрів чи адвокатами, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги. Це означає, що за послуги правозахисників заплатить держава.

– Людина, яка опинилася у складній життєвій ситуації, має право отримати від держави юридичний захист, – із таких слів розпочав захід директор місцевого центру Валентин БАРТИШ. Далі розповів присутнім про основні завдання та пріори­тети системи безоплатної правової допомоги, зокрема наголосив на питанні якості її надання.
Під час заходу юристи розповідали, як ніхто не вірив, що фахову правову допомогу можна отримати, не заплативши грошей із власної кишені. Не всі організації та установи йшли на співпрацю з невідомою інституцією. Проте сьогоднішня ситуація разюче відрізняється: по правову допомогу звертаються дуже багато людей, налагоджено тісну систематичну взаємодію з партнерами.
Директор ознайомив аудиторію з результатами діяльності Кам’янець-Подільського місцевого центру за період із 1 липня 2015 року (день створення цент­рів) і до сьогодні.

Статистика за 6 років:
Кількість звернень громадян – 28 тис. 434, первинна правова допомога – 25 тис. 474, вторинна правова допомо­га – 2911, правопросвітницькі заходи – 3271, консультаційні пункти – 1022/3340.
Цьогоріч (за станом на листопад) звернулися 5170 громадян, первинна правова допомога – 4488, вторинна – 682, правопросвітницькі заходи – 414, консультаційні пункти – 137/673.
Тобто, більше як 25 тисяч осіб отримали консультації та роз’яснення з правових питань. Майже 3000 отримали захист і представництво своїх інтересів у судах. Юристи організовували правопросвітницькі заходи в місті та районі для різних верств населення: учнів, студентів, безробітних, осіб з інвалідністю, військових та учасників АТО/ООС, ВПО, підоблікові пробації та інші. А також забезпечили роботу більше як тисячі консультаційних пунктів, під час яких консультації отримали понад три тисячі громадян. Відтак, точки доступу до безоплатної правової допомоги організову­вали в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ (організацій, закладів), громадських і волонтерських організацій тощо, що розташовані на територіях, на які поширюється юрисдикція відповідного місцевого центру. Важливо, що юристи здійснювали такі виїзди в найвіддаленіші сільські місцевості району задля доступу до системи БПД.
– До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД звертаються з різних питань. Однак найбільше уваги потребують справи, коли треба обстоювати дитячі права. Наприклад, коли йдеться про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів, визнання батьківства. Така робота вимагає неабиякої емпатії, розуміння дитячої вразливості й незахищеності, – зазначив Валентин Бартиш.
Окрім того, досить актуальні питання щодо розірвання шлюбу, стягнення аліментів, перерахунку пенсій, компенсації за невикористану відпустку учасникам бойових дій, порядку призначення субсидій і спадкування.
На захід запросили 5 клієнтів, які отри­мали безоплатну вторинну правову допомогу. Кожний розповів власну історію. Зокрема, Владислав розповів, що втратив надію на справедливість і не вірив у можливість відновити порушені права. Та випадково від колег дізнався про без­оплатну правову допомогу. Тоді прийшов до Кам’янець-Подільського місцевого центру.
– Я звертався до Хмельницького обласного військового комісаріату із заявою про виготовлення та надання до Головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області нової довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, однак отримав відмову. На мою думку, такі дії комісаріату були протиправни­ми, тому вирішив звернутися до суду з позовом, – поділився Владислав.
Валентин Бартиш, який представляв інтереси клієнта, розповів присутнім, що у цьому випадку для того, аби відновити порушені права, потрібно було визнати протиправними дії військового коміса­ріату та зобов’язати його підготувати й надати до управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області нову довідку про розмір грошового забезпечення.
– Ще з першого дня, щойно ознайомився з документами справи, розумів, що вона виграшна. І справді, Хмельницький окружний адміністративний суд задовольнив усі вимоги Владислава, обгрунтовані в позовній заяві. Тож тепер клієнт може отримувати перераховану пенсію, – додав Валентин Бартиш.
За словами Владислава, це не єдина проблема, з якою він звернувся до місцевого центру. Юристи допомогли чоловікові вирішити ще три питання, які, за рішенням суду, задоволені на його користь.
Юристка Ганна Петрик поінформувала аудиторію про безкоштовну платформу юридичних консультацій «WikiLegal­Aid», яка доступна кожному.
До заходу долучилися партнери з місь­кого та районного центрів зайнятості, філії Центру пробації, навчальних закладів і бібліотек міста, а також журналісти місцевих ЗМІ. Сьогодні налагоджена спів­праця з державними установами, органами місцевого самоврядування, всіма навчальними закладами міста та району, громадськими організаціями.
Крім допомоги іншим, центр активно долучається до різних проєктів. Цьогоріч у лютому в Україні стартував проєкт «Волонтер БПД». Волонтери допомагатимуть центрам забезпечити ще більший доступ людей до безоплатної правової допомоги, адже вони інформують громадян про право на неї та порядок його реа­лізації. Основне їхнє завдання – правопросвітницька діяльність, комунікація з громадськими організаціями, тергромадами, органами місцевого самоврядування.
У травні минулого року система БПД долучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Завданнями системи БПД у цій програмі є посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин, посилення правової спроможності громадян і громад шляхом покращення правової обізнаності в результаті проведення правопросвітницьких заходів. Адже на сьогодні, у зв’язку зі змінами до законодавства, власники землі потребують додаткової інформації про свої права на неї, а також про механізми їх реалізації.
– Звісно, карантин вніс корективи та змінив життя кожного. Однак ми працювали дистанційно, консультували в телефонному режимі, онлайн. Не було дня, щоб не працювали, залишили громадян без правової допомоги. Ми завжди поруч! – такими словами завершив зустріч директор Валентин Бартиш.

Ганна ПЕТРИК,
заступниця начальника відділу правопросвітництва
та надання безоплатної правової допомоги.