Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Грудня 2021

У ЦЕНТРІ – БОЙОВИЙ ПРАПОР

П’ятниця, 10 грудня, виявилася по-справжньому святковою, радісною і солідною для особового складу Об’єднаного навчально-тренувального центру Сил підтримки ЗСУ. Вранці на плацу вишикувалися військовослужбовці, які з гордістю та радістю дивилися на щойно отриманий бойовий прапор військової частини. Знаменне полотно тепер посяде гідне місце. А ще цього дня до захисників із приємною місією завітали благодійники, які роками підставляють плече військовій частині, і представники влади з поважною місією. Словом, попри мряку і холод, на душі було тепло й затишно.

Нагадаємо, що бойовий прапор від імені президента України отримав командир частини полковник Володимир РОДІКОВ із рук начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія ШАП­ТАЛА в 30-ту річницю Збройних сил України 6 грудня (на фото).
– Бойовий прапор військової час­тини – це символ честі, доблесті та слави, що завжди мотивував війсь­ковослужбовців віддано служити, мужньо, вміло і непохитно боронити державу, не шкодуючи життя, – так розпочав урочистості заступник начальника центру з морально-психологічного забезпечення підполковник Богдан БЕРКУТА. – Історія походження бойового прапора має глибоке коріння. У княжу добу кожен полк та його підрозділи мали прапор, який був символом і знаком, що об’єднував воїнів, дружину навколо князя. Перед битвою прапор підіймали над військом – це був урочистий знак до початку бою. За прапор тривала затята боротьба, бо хто здо­бував ворожий стяг, той святкував перемогу.
У сучасних Збройних силах України найкращі військові підрозділи отримують бойовий прапор, який вручається від імені президента та закріплюється за військовою частиною на весь час її існування.
Тож символічно, що в день 30-ї річниці ЗСУ такої честі удостоєний і колектив Об’єднаного навчально-тренувального центру. 6 грудня 2021 року назавжди ввійде в історію нашої славної військової частини як знак шани та поваги держави до кам’янецьких захисників.
Привітав присутніх начальник Об’єднаного навчально-тренувального центру полковник Володимир Родіков, який із гордіс­тю розповів про здобутки цент­ру і згадав тих, хто віддав життя, виконуючи бойове завдання. Слова вдячності за підтримку висловив і канадським партнерам із навчально-тренувальної місії операції Unifier. А ще Володимир Геннадійович здійснив почесну місію, вручивши нагороди волонтерам. Так, відзнакою Міністерства оборони Украї­ни – медаллю «За сприяння Зброй­ним силам України» – нагородже­но директора ПП «Капітал-буд Су­часне будівництво» Валерія Каніцького й священника Синодаль­ного управління військового духовенства ПЦУ, благочинного Кам’янець-Подільського району, військового капелана Олександра Цісаря. Почесні нагрудні знаки «За заслуги перед Зброй­ними силами України» отримали заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Юр’єв, голова Жванецької тергромади Тетяна Криворучко, директор ТОВ «База будівельних матеріалів» Роман Демчук і завідувач хірургічного відділення міської лікарні Валерій Арсенюк.
До привітань долучився і голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, котрий, окрім теплих слів подяки, вручив військово­службовцям нагороди та ключі від квартир. Зокрема, орденом «За мужність ІІІ ступеня» нагороджено старшину Ростислава Остафійчука, який отримала його мати. А відповідно до державної програми забезпечення війсь­ковослужбовців житлом, губернатор вручив ордер на 2-кімнатну квартиру родині підполковника Сергія Коваля, який героїчно за­гинув на сході України цьогоріч у березні. Ордер отримала його дружина Марина. Ще один ордер на 2-кімнатну службову квар­тиру отримав військовослужбовець Юрій Мар’янін, а на 3-кімнатну – Руслан Молярчук, який передали його дружині Лілії.
Завершилася офіційна частина молебнем та освяченням, яке здійснив отець Олександр Цісар.
До речі, традиційно до професійного свята військовослужбовці ОНТЦ здійснили 5-кіломет­ровий марш-кидок зі штатною зброєю. У такий спосіб військові демонструють підтримку всім, хто захищає державний суверенітет і територіальну цілісність України. А ще учасники забігу долучаються до благодійності – зібрані кошти передадуть сім’ям загиблих військовослужбовців центру.