П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
19 Січня 2022

ЦІЛЮЩЕ ВОДОХРЕЩЕ

Які б погодні умови не були, з якими природними перешкодами не зіштовхнулися б, але щороку багато людей долучаються до традиційного купання на Водохреще.

Українці вірять, що 19 січня, у день Богоявлення Господнього, вода має цілющу силу, що буде оберігати весь рік від різних хвороб. Вірять, що вода допомагає очиститися від гріхів. Ця традиція та віра досі переходить із покоління в покоління. Багато молодих людей активно беруть участь та із задоволенням купаються разом з іншими. Заохочують друзів і родичів. Але є і такі, які беруть участь у цій масовій події без вкладання релігійного сенсу.
Багато кам’янчан зазвичай їдуть у села району, щоб подивитися або обмитися хрещеною водою. Цього року немає сильних морозів і гарних сніжних опадів, тому важко зустріти місце, де вода добре замерзла, де є ополонка. Освячення води відбувається не тільки в церкві, але й на берегах річок, озер тощо. Для цього ще напередодні прорубують ополонку в формі хреста. А вирубаний хрест ставлять навпроти ополонки.
Як стверджують знавці тонкощів занурення, організм до цього процесу треба підготувати завчасно. Адже купатися раз на рік у крижаній воді доволі небезпечно.

Сьогодні на березі водойми в с.Мукша Китайгородська ми зустріли людей, які дотримуються традиції вже не один рік. Поділився з журналістами правилами занурення кам’янчанин Олег:
– Перед самим зануренням варто зробити розминку та добре розігріти тіло. Пірнайте поступово. Занурюйтесь у воду по шию, не пірнайте з головою, бо це може спровокувати різке охолодження організму. Не бажано перебувати у воді більше як 5 секунд. Коли вийшли з води, якнайшвидше змініть мокрий одяг, розітріться рушником та одягніть сухі речі. Не вживайте алкоголю та не куріть перед зануренням. Алкоголь розширює судини, що збільшує тепловіддачу, а куріння порушує кровообіг.

Каріна МАЛІНОВСЬКА.
Фото автора