Субота, 20 Квітня 2024 р.
4 Лютого 2022

«ПІДГОТОВЛЕНИЙ – ЗНАЧИТЬ ЗАХИЩЕНИЙ»

Війна ввірвалася в наші життя ще 8 років тому. Захищати схід України від наволочі першими кинулися військовослужбовці та добровольці, які й досі продовжують це робити, ризикуючи власним життям. Усі ці роки їм вдавалося стримувати ворогів від повномасштабного наступу, і саме завдяки їм більшість із нас розслабилася, а хтось узагалі забув, що війна за Україну й досі триває. Доки звідусіль не почала надходити тривожна інформація про можливий повномасштабний наступ РФ. Адже російська війна проти України йде на два фронти – фізичний і ментальний: розхитати Україну, посіяти паніку, спонукати до хаосу. Тому звістку сприйняли по-різному: хтось запанікував, хтось махнув рукою, а дехто задумався: «Що ж робити і як оборонятися?». Експерти стверджують: панікувати не варто, а ось знати, як діяти, не завадить нікому.
Тому «Подолянин» вирішив з’ясувати, чи має Кам’янеччина план дій на випадок вторгнення, чи сформовано вже батальйон територіальної оборони, і що робити місцевим мешканцям у разі військового загострення: чим запасатися, куди ховатися, де записуватися в тероборону. Більшість експертів заспокоюють, що наш край війна обмине, але при цьому всі живуть і працюють за принципом: «Підготовлений – значить захищений».

«ЗАХИСТИМО СВІЙ ДІМ – ЗАХИСТИМО СВОЮ РОДИНУ»

Територіальна оборона існувала й раніше, батальйони були створені при військкоматах, однак чисельність була не такою масштабною. З набранням чинності з 1 січня Закону «Про основи національного спротиву», який готувався на основі досвіду країн-членів НАТО, робота у цьому напрямку стала обширнішою. Сили територіальної оборони – окремий рід сил у складі ЗСУ зі своїм командувачем та регіональними управліннями тероборони.
Як повідомив начальник Ка­м’янець-Подільського РТЦК та СП полковник Володимир ВОЗНИЙ, робота зі створення тер­оборони кипить по всій Україні в три етапи: формування оргяд­ра, відбір кандидатів для служби у військовому резерві та формування добровольчих збройних формувань територіальних громад. На Хмельниччині буде чотири батальйони територіальної оборони. Один із них – у Ка­м’янці-Подільському, де вже створили оргядро, виділили при­міщення, зробили ремонти, при­дбали меблі, оргтехніку та все необхідне для роботи.
– Основний підрозділ управління батальйону практично сформований повністю в кількості близько 50 осіб і нині займається набуттям спроможностей виконувати зав­дання за призначенням, – у коментарі «Подолянину» розповідає командир військової частини А7108 батальйону територіальної оборони м.Кам’янець-Подільський майор Павло ЗАБОРНИЙ. – До його складу ввійшли військові віком від 35 до 56 років. За плечима деяких із них – участь в АТО/ООС. Словом, молоді буде в кого повчитися. Усі вони вже приступили до виконання своїх посадових обов’язків та уклали кон­тракт із ЗСУ. У випадку збройної агресії батальйон переведуть у повну бойову готовність, і тоді кількість сягне до шести сотень. Нині ж сформовані основні його підрозділи: це штаб військової частини і підрозділи забезпечення.
Тепер перед керівним складом батальйону стоїть нове зав­дання – відібрати гідних, пат­ріотично налаштованих і пси­хологічно стійких чоловіків, котрі в разі агресії візьмуть зброю до рук і стануть на захист рідної землі.
– До наших лав кандидатів набирає районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, а також ми проводимо роз’яснювальну роботу, – продовжує Павло Володимирович. – Усі, кого відберуть, укладуть конт­ракт для проходження служби у військовому резерві на визначений термін. Формуватимемо переважно із цивільних, які перебувають на військовому обліку. Тобто, ці люди житимуть звично, ходитимуть на роботу, але впродовж року їх призиватимуть на навчальні збори на 1-2 місяці. Також раз на місяць, у вихідний, проводитиметься «Єдиний стрілецький день» як для орг­ядра, так і для резервістів, які укладуть контракт. Усе здійснюватиметься відповідно до затвердженого на рік плану підготовки. Також, відповідно до військово-облікової спеціальності, вони проходитимуть збори в навчальних центрах України.
Перед тим, як укласти контракт на службу у військовому резерві, людина має пройти військово-лікарську комісію на ступінь придатності та професійно-психологічний відбір. Адже, крім фізичного гарту, особлива увага приділятиметься і психологічному стану, бо людям видаватимуть зброю. Це нині особ­ливо важливо, беручи до уваги випадок, що стався у Дніпрі, коли контрактник 5 товаришів застрелив і декількох поранив. Із кандидатами працюватимуть психологи, вони проходитимуть психологічні тести, що містять від 200 до 600 запитань. Також охочі служити мають надати перелік документів, серед яких і довідка про несудимість.
Приємно, що до нас звертаються чоловіки, які прагнуть поповнити лави захисників. Більшість налаштовані позитивно й готові стати в стрій, бо усвідомлюють, що батальйон сформований для захисту домівок, родин, тобто Кам’янеччини. Девіз такий: «Захистимо свій дім – захистимо свою родину».
Із питань проходження служби у військовому резерві в підрозділі тероборони звертатися за номерами: 068-677-2880 (майор Павло Володимирович Заборний), 067-107-16-36 (майор Василь Леонідович Авінов), 068-116-12-98 (капітан Олександр Вікторович Фурман).

А В НАС Є ПЛАН ДІЙ?

Створення добровольчих фор­мувань передбачене в кожній тергромаді. Як має відбувати­ся цей процес, розповів начальник відділу цивільного захисту та мобілізаційної роботи Слобідсько-Кульчієвецької ТГ Ігор ВЕРСТЮК:
– У нашій громаді на 23 села є 4 тисячі військовозобов’язаних. Із початку року діє Закон «Про основи національного супротиву», який передбачає, що в кожній тергромаді має бути добровольче формування. У формування беруться всі патріотично налаштовані люди, учасники бойових дій, вони можуть мати власну зброю. Перевага надаватиметься також військовозобо­в’язаним певних професій. У разі введення в дію надзвичайного стану, оголошення мобілізації, в нас є розроблений календарний план дій, де розписані функціональні обов’язки посадових осіб сільсь­кої ради, починаючи з голови громади.
Голова Староушицької тергромади Анатолій ТИМЧУК розповів, що панічного настрою в жителів немає:
– Ми постійно на зв’язку і отримуємо необхідну інформацію від обласного штабу цивільного захисту. Кожен старостинський округ забезпечений системою оповіщення. Це такі економгучномовці, які не залежать від електричного струму, бо працюють на зарядах. І в разі неприємних подій староста та відповідальні люди можуть здійснювати оповіщення чи інформування в населених пунктах.
У кожному старостинському окрузі організовані консультаційні пункти для надання інформації чи консультації жителям. Наші люди знають, де розміщені такі пункти. Найближчим часом придбаємо сис­тему автодозвону DTR. Туди будуть забиті номери телефонів відповідальних осіб у нашій громаді на випадок екстреної передачі інформації. Також маємо програму цивільного захисту населення з покроковими інструкціями, як діяти в тій чи іншій ситуації, визначено, яка техніка буде задіяна для евакуації населення чи надання допомоги.
Не сіють паніку і жителі Ка­м’ян­ця-Подільського. Влада також має програму цивільного захисту населення. Правда, кош­ти на її реалізацію надходять частково, бо ж бюджет громади й досі не прийнято.
– Кам’янець-Подільський – некатегорійне місто, і евакуація населення не передбачається, – зазначив начальник управління з питань НС і ЦЗН Юрій КРИЛОВ. – Нині наявні на території міської тергромади сховища, які можуть розмістити до 10 тисяч персоналу суб’єктів господарювання, які не припиняють роботи в особливий період. Зважаючи на вимоги Ко­дексу цивільного захисту України і те, що забудова нашого міста не створює загрози виникнення зон можливих значних руйнувань, а населення не підлягає евакуації в безпечні райони, основним видом укриття можуть слугувати найпростіші з них, переважно це підвали. Міський голова видав розпорядження про їх перевірку, оновлення покажчиків руху, вивезення сміття в разі потреби. Цим займаються управлінські компанії. Якщо хтось із кам’янчан не знає, де сховатися, чи в підвалі є проблеми, нехай звернуться до управлінської компанії. Якщо їм там не допоможуть, то в управлінні з питань НС і ЦЗН надамо всі необхідні роз’яснення. Жителі приватного сектора повинні подбати про свої підвали.
На офіційному сайті міської ради є інтерактивна карта ук­рит­тів Кам’янець-Подільської міської територіальної громади (на фото). А ще Юрій Володимирович наголошує, що головне в таких ситуаціях – не хвилюватись. Якщо ви почули звук сирени в місті, потрібно підійти до радіо­приймача, телебачення чи вуличного гучномовця, прослухати інформацію та виконати все, про що йшлося.

ТРЕБА ГОТУВАТИСЯ, АБИ НІЧОГО НЕ СТАЛОСЯ…

Кам’янець-Подільська міська організація Товариства Червоного Хреста України, яку очолює Ігор ЗЕМСКОВ, вміє, знає і готова простягнути руку допомоги в разі найгіршого сценарію – повномасштабного наступу. Мають для цього підготовлених волонтерів. А ще визначили три найголовніші напрямки допомоги.
– Перший – це тренінги з домедичної допомоги, – пояснює Ігор Володимирович. – Відбуватимуть­ся вони відповідно до графіків, затверджених міською радою. Працюватиме команда фахівців, і до цього долучать Червоний Хрест. Керівники відповідних підприємств, установ та організацій мають надати своїх працівників, які й пройдуть тренінг. Триватиме він 2-3 години, але цього достатньо, аби люди отримали найнеобхідніші знання з надання першої допомоги. Інші кам’янчани, в яких є бажання отримати такі навички, можуть зробити це на платному 6-годинному тренінгу та отримати сертифікат європейського рівня, що дійсний 2 роки. Проводяться заняття для груп у кількості 6-8 осіб.
Другий наш напрямок – співпраця з ДСНС та управлінням надзвичайних ситуацій. Від Червоного Хреста, в разі потреби, буде сформована група волонтерів, навчених та екіпірованих, котрі будуть включені в професійні команди і надаватимуть відповідну допомогу. Наразі готуємо необхідний резерв із матеріальних цінностей: ковдри, медикаменти, одяг, продукти.
І третій наш напрямок пов’язаний із міграцією населення – це координація мігрантів, прийом, розміщення, надання психологічної допомоги тощо. У нас попередньо визначене місце, де людей зустрічатимуть. Ще один плюс Червоного Хреста України в тому, що маємо спеціальну службу пошуку, яка може надати інформацію про зниклих людей по всій країні й навіть за кордоном.
Попри напружену працю, в міській організації настрої оптимістичні. Адже на носі гарна подія – 155-річчя Червоного Хреста в Кам’янці-Подільському, яке припадає на середину березня.
Крім вміння надавати домедичну допомогу, в організації наголошують на необхідності започаткувати тренінги з психологічної. Координаторка волонтерського руху Наталія СЕМЕНЮК порадила, як діяти в разі НП:
– Будь-які кризові події – стихійні лиха, нещасні випадки, аварії, катастрофи, збройні конфлікти – призводять до соціальних і психологічних наслідків, які порушують нормальний плин життя людей. Коли перед людиною виникає загроза, її природною реакцією на таку зміну в звичному оточенні є стрес – стан фізичного або психологічного збудження. Донедавна під час надання допомоги постраждалим не враховувалася необхідність надання першої психологічної допомоги. Проте, як свідчить досвід попередніх років, кризові ситуації та їх наслідки часто пов’язані з серйозними психологічними травмами. Перша психологічна допомога полягає в тому, що ви, перебуваючи «на місці», пропонуєте елементарну людську підтримку, надаєте практичну інформацію та проявляєте емпатію, стурбованість, демонструєте повагу й упевненість у можливостях постраждалої людини. Залишайтеся поруч із людиною, слухайте її уважно, поважайте почуття іншого, проявіть турботу. Три основні принципи надання першої психологічної допомоги: спостерігати, слухати та спрямовувати. Вони допоможуть правильно оцінити кризову ситуацію, знайти підхід до постраждалих, зрозуміти, що їм необхідно, та спрямувати туди, де зможуть отримати практичну допомогу й інформацію.

РАПТОМ ЗАВТРА ВІЙНА

Спеціалісти наголошують, що панікувати не варто, але якщо вам стане спокійніше, можете зі­брати «тривожну валізку». Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки підготував брошуру «У разі надзвичайної ситуації або війни» і радить покласти до валізки такі речі:
• паспорт і копії всіх необхідних документів (свідоцтво про народження, військовий квиток, документ про освіту, трудову книжку або пенсійне посвідчення, документи на власність);
• гроші (готівку і банківські картки);
• зарядні пристрої для мобільних телефонів;
• радіоприймач, ліхтарик, сигнальні пристрої, компас, годинник, компактний набір інст­рументів, ніж, пакети для сміття, блокнот, олівець, нитки, голки, сірники, запальнички;
• теплий одяг, нижню білиз­ну, надійне зручне взуття;
• засоби гігієни;
• аптечку включно з медичними препаратами, які вживаєте щодня, а також рецепти на медикаменти;
• посуд, в якому зможете приготувати, розігріти і зберігати їжу;
• воду і продукти харчування бодай на 3 доби, які довго зберігаються і не потребують додаткового приготування.
У методичці вказано, що, в разі бойових дій, не варто:
• наближатися до вікон, якщо почуєте постріли;
• спостерігати за ходом бойових дій, стояти чи перебігати під обстрілом;
• сперечатися з озброєними людьми, фотографувати і робити записи в їхній присутності;
• демонструвати зброю або предмети, схожі на неї;
• підбирати покинуту зброю та боєприпаси;
• торкатися вибухонебезпечних і підозрілих предметів, намагатися розібрати їх чи перенести в інше місце – натомість негайно повідомте про їхнє розташування ДСНС та поліції;
• носити армійську форму або камуфльований одяг – краще вдягайте темне, що не привертає уваги, і уникайте будь-яких символів, адже вони можуть викликати неадекватну реакцію.