П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Лютого 2022

ЛЬОТНІ ВИПРОБУВАННЯ СУПУТНИКА ПОНОВЛЕНО

Недавно в деяких ЗМІ з’явилася інформація про те, що з українським супутником «Січ-2-30», випущеним на орбіту 13 січня, немає стабільного зв’язку. А це не дозволяє його ідентифікувати та розпочати місію з дистанційного зондування Землі. Є припущення, що конструктори КБ «Південне» неправильно встановили сонячні батареї, через що апарату не вистачає енергії для нормальної роботи.

Згодом, 27 січня, на офіційній сторінці ДП «КБ «Південне» з’явився коментар щодо стану супутника:
«13 січня, о 18.51 за київським часом, у результаті кластерного пуску ракета-носій Falcon 9 вивела український супутник дистанційного зондування Землі «Січ-2-1» на розрахункову орбіту. Після відокремлення космічного апарата з ним було встановлено зв’язок та отримано телеметричну інформацію, що підтвердила працездатність бортової апаратури.
Низка зовнішніх чинників, пов’язаних з особливостями кластерного запуску, не дозволили встановити стійкий зв’язок із космічним апаратом під час критично важливих перших сеансів і забезпечити своєчасну побудову його штатної орієнтації. Орієнтація залишилася такою, коли на робочі поверхні сонячної батареї потрапляє лише відбите від поверхні Землі сонячне випромінювання або короткочасне пряме випромінювання під досить малим кутом. Поєднання цих факторів призвело до негативного впливу на енергетичний баланс апарата.
Закладені ще на етапі розроблення та створення космічного апарата інженерні рішення й алгоритми роботи дозволили «Січ-2-1» провести самостійне перезавантаження та поновити працездатність в енергозберігальному режимі.
За результатами наступних сеансів зв’язку відмов бортової апаратури не виявлено.
Моделювання динаміки руху космічного апарата по орбіті з урахуванням впливу зовнішніх факторів (взаємодії космічного апарата з магнітним полем Землі, гравітаційних та аеродинамічних впливів) свідчить про те, що протягом 1-2 місяців просторове положення стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дасть можливість привести орієнтацію до штатної.
Наразі спеціалісти Національного центру управ­ління та випробувань космічних засобів разом із фахівцями ДП «КБ «Південне» забезпечують зв’язок із космічним апаратом та аналізують телемет­ричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань».
Оскільки керують супутником за 30 км від Кам’янця-Подільського фахівці Центру прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля, що є філією Національного центру управління та випробувань космічних засобів Державного косміч­ного агентства, по коментар ми звернулися до начальника центру Ігоря МОРДВІНОВА.
У телефонній розмові Ігор Станіславович зазначив, що льотно-конструкторські випробування космічної системи й досі тривають. Настрій у колективу оптимістичний, а перебіг подій, що мають місце, потребує додаткового аналізу й моделювання:
– Ми працюємо й сподіваємося, що все буде гаразд. Тепер потрібен час, адже деякі процеси не підвладні нікому на Землі, а лише об’єктивним законам небесної механіки.
Нагадаємо, що 13 січня, о 17.25 за київсь­ким часом, український супутник «Січ-2-30» у космос відправила ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX Ілона Маска. Запуск відбувся у США з мису Канаверал у штаті Флорида. Близько 19.00 супутник вийшов на орбіту та відокремився від ракети.