Вівторок, 07 Травня 2024 р.
11 Березня 2022

УКРАЇНА ЄДИНА! УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ!

Уже третій тиждень Україна дає відсіч російським агресорам. Доки військові мужньо і самовіддано захищають кожен сантиметр української землі, відбиваючи наступи орди, люди в тилу також не сидять, склавши руки. Кам’янеччина, як і в попередні два тижні, зустрічає переселенців теплими обіймами, смачними обідами, необхідною допомогою, а ще збирає, пакує і розвозить тонни гуманітарної допомоги в ті міста й села, які найбільше постраждали від російських нелюдів та катів.
Чим жили цього тижня область, місто та район – у підбірці «Подолянина».

ОБЛАСТЬ

За станом на 8 березня, в області знайшли прихисток 49 тисяч переселенців, усім надається допомога, харчування та житло.
 Хмельниччина шукає вільні виробничі приміщення та склади, оскільки близько 100 підприємств із зон бойових дій звернулися до області з пропозицією перенести виробництво в наш регіон. Усі, хто має можливість і бажання для їх розміщення, повинні запов­нити форму за посиланням (https://bit.ly/3KBJnFH).
 Кабмін встановив обмеження на підвищення цін на низку товарів. Проте є товари, ціна на які зросла з об’єктивних причин. Їх перелік буде сформовано та оприлюднено на офіційних ресурсах.
В області з 1 березня су­воро заборонено продаж алкоголю, крім слабоалкогольних напоїв. Тож у водіїв, яких зу­пинили напідпитку, авто вилучатимуть на потреби ЗСУ. Такі випадки в області вже зафік­совані.
Обласна військова адмі­ністрація просить водіїв максимально обмежити пересування в обласному центрі, аби розвантажити вулиці міста та запобігти заторам. Це необхідно для оперативного контролю за ситуацією в місті та організації безперешкодної роботи всіх служб.
Видано наказ голови обласної військової адміністрації Сергія ГАМАЛІЯ про відновлення освітнього процесу з 14 березня. В області перебуває велика кількість учителів з інших регіонів, які також можуть бути залучені до організації навчання в освітніх закладах.
До ОВА надійшов лист із подякою від колег із Луганщини за допомогу та підтримку в цей нелегкий для всіх нас час.
Продовжує роботу обласний колцентр: 093-17-02-560. За цим номером можна звертатися з питань допомоги біженцям і переселенцям, безпеки, гуманітарної допомоги, логістики та інших питань, що пов’язані з організацією допомоги у зв’язку з російською агресією.
5 березня на позачерго­-вій сесії обласної ради депу­тати звернулися із закликом до глав держав та урядів, парламентів і народів держав-членів НАТО підтримати прохання президента України Володимира Зеленського про закриття неба над Україною. Таке рішення підтримано одноголосно.
Наказом начальника обласної військової адміністра­-ції в області створена комендатура при Хмельницькій ОВА, де чітко визначається комендантська година та блокпос­ти для перевірки документів. Усі блокпости, які не будуть зареєстровані в комендатурі, мають бути зняті. Пересува­тися у населених пунктах зі зброєю, навіть зареєстрованою, заборонено, крім військових та служб правопорядку.
Діти, які перебували в навчально-реабілітаційних цент­рах області на постійній основі, зокрема й ті, які опинилися у складних життєвих обставинах та з вадами фізичного розвитку, евакуйовані до Італії й Польщі. Заклади соціального спрямування для людей похилого віку працюють у штатному режимі.
На території області виявлено два ящики боєприпасів. Вони конфісковані та передані військовим.
На залізничному вокзалі станції Хмельницький організовано кризову кімнату. Люди, які прибувають в область у період дії комендантської години, можуть туди звернутися, переночувати або для них буде викликано таксі.

МІСТО

За станом на 9 березня, офіційно зареєструвалися в місті близько 10 тис. переселенців. За неофіційною інформацією, в місті проживають близько 18 тис. Для обігріву та зустрічі переселенців із потягів працює намет біля залізничного вокзалу та біля «Епіцентру». Силами громади забезпечується довезення переселенців із вокзалу до пунктів реєстрації та розселення автобусами в режимі спецперевезень, а під час комендантської години – службою таксі «Opti 579».
Зареєструватися переселенці можуть у пунктах прийому, що в ЗОШ №№15 та 16, а віднедавна – ще й у НВК №3.
Фіксується великий відсоток переселенців, які покидають Кам’янець, але згодом повертаються від кордону. Є випадки повернення з Румунії. Трапляються ситуації, коли сім’ї переселенців, від’їжджаючи до кордону, залишають у Кам’янці літніх людей. Це додаткове навантаження на наші соціальні служби, які мають правильно владнати питання лікування й проживання стареньких.
Починаючи з 5 березня, працюють 8 творчих бригад (у складі яких викладачі мистецьких шкіл міста, психологи), котрі проводять майстер-­класи для діток переселенців. Також залучено власників лабрадорів, які погодилися до­лучитися до реабілітації маленьких переселенців. Діти малюють, займаються «хендмейдом», слухають бандуру, граються із собаками.
Психологи ЦСССДМ цілодобово чергують у пунктах прийому людей, які тікають від обстрілів. Створена система денної допомоги (спільно з факультетом кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи К-ПНУ ім.І.Огієнка). За потреби звертайтеся: 097-750-44-54. Також працює безкоштовна всеукраїнська лінія психологічної підтримки дітей і батьків «Ми поруч» (096-039-22-58; 099-198-57-95; 063-558-12-82).
Залишається гостра потреба в пальному для того, щоб довозити вантажі від кордону. А та­кож у продуктах харчування, які можна буде використовувати для централізованого приготування їжі для переселенців.
Волонтери просять кам’янчан приносити до департаменту соцзахисту (вул.Шевченка, 26, ІІІ поверх) ватні та шерстяні ковд­ри для виготовлення матраців. Тел.: 096-731-30-12 (Лариса).
Влада вкотре закликає не поширювати даних про пере­сування ЗСУ, не фотографува­ти військових, довіряти лише інформації з офіційних джерел.
ЦСО «Турбота» продовжує опікуватися людьми, котрі опинилися в складних життєвих обставинах. Їм надали 150 продуктових наборів. Списки одержувачів такої допомоги формуються далі.
Системи оповіщення встановили біля Центрального стадіону, в селищі цементного заводу, на автоагрегатному заводі та «Адамсі», що в с.Мукша Китайгородська.
Генератори, які були придбані за кошти бюджету громади для медичних закладів, уже готові до роботи.
У лютому в місті народилися 83 дитини (43 дівчинки та 40 хлопчиків). Зокрема, лікарі Перинатального центру прийняли пологи у двох переселенок: 26 лютого народилася дівчинка Злата (вага 3880 г, зріст 52 см), а 28 лютого – хлопчик Максим (вага 3340 г, зріст 51 см).
Цього тижня кредо кожного українця «Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, запануєм і ми, браття, у своїй сторонці» лунало в різних частинах Кам’янця: на площі біля міської ради, у сквері Європейському, біля ПДАТУ, МБК, ЦКіМ «Розмай». Гімн України виконували як пересічні кам’янчани, так і гості міста під супровід муніципального оркестру «Розмаю».

РАЙОН

Жителі сіл закинули клопоти по господарству, а натомість взялися кувати перемогу. В усіх громадах робота кипить: плетуть маскувальні сітки, печуть пиріжки, ліплять вареники і голубці, шиють прапори, збирають допомогу військовим і пе­реселенцям. На прикладах двох громад показуємо, чим нині живуть мешканці великого Кам’янець-Подільського району.
Скажімо, чоловіки Старо­ушицької ТГ виготовили чергову партію протитанкових їжаків та їжаків для протиколісної техніки.
Уже другу партію металевих виробів, а це близько 30 одиниць, відвезли до військової частини в м.Хмельницький і під­силили дунаєвецькі блокпости. Дещо залишили і в громаді, аби ворог не пройшов.
Староушицька громада відправила продукти харчування жителям міст Буча, Ірпінь і Чорнобиль. Значну частину про­дуктів, сіток, мішків для піску передали до волонтерського пункту в Кам’янці-Подільському.
У населених пунктах Ста­-ро­ушицької громади відбув­ся ви­шкіл для цивільних осіб із надання домедичної допо­моги. Практичні заняття провели представники Кам’янець-Подільського «Клубу юних миротворців».
Жванецька громада зібрала кошти для закупівлі тканин, фурнітур і пошиття 120 розвантажувальних жилетів для ЗСУ. Шиє підприємиця Наталія Адаменко.
У воєнний час – алкоголю зась. Попри відповідну заборону, знаходяться ласі до наживи «підприємці», з якими у громадах ведеться серйозна боротьба. Першою під роздачу потрапила родина із Слобідки-Рих­тівської. Їхні запаси спиртного вдалося ліквідувати, вони ще довго лилися сільською вуличкою.