Субота, 27 Квітня 2024 р.
25 Березня 2022

НЕ БУДЬ ОРКОМ – НЕ ПАЛИ ТРАВУ!

У той час, коли захисники відвойовують у орків-окупантів кожен сантиметр української землі, на Кам’янеччині є злочинці, які свідомо і власноруч знищують чорнозем.
Із початку року на Хмельниччині надзвичайники вже приборкали 140 пожеж сухої трави. Таке враження, що горе-господарям начхати, що кожен виїзд рятувальників на боротьбу з пожежею, спричиненою дурістю і безвідповідальністю, влітає в копійку. Годі говорити, що часто люди самі копають собі могилу: сірники – підпал – смерть.

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ЗАБОРОНЯТЬ ПОХОДИ ДО ЛІСУ

Через масове паління голова Хмельницької ОВА Сергій ГАМАЛІЙ 21 березня під час чер­гового брифінгу заявив, що на території області заборонять ходити до лісу. Відповідний наказ було підписано 23 березня. Також звернувся до мешканців області із за­кликом не підпалювати сухо­стій, бо ли­ше за останні два дні на Хмельниччині працівники ДСНС були на 107 пожежах.
– Надзвичайники витрачають свої сили та засоби, щоб ліквідувати ці підпали. 30 тонн солярки витрачено, щоб тільки доїхати до тих місць. Людям, які створюють проблеми нашим ДСНСникам, нагадую: наслідки будуть дуже важкі. Голови ОТГ мають проводити роз’яснювальну роботу. Нам є з ким воювати, – додав Сергій В’ячеславович.

Також за наказом голови ОВА будуть діяти рейдові групи з мо­ніторингу випадків виявлення та недопущення самовільного випалювання рослинності або її залишків на території Хмельницької області.

ВЛАСНОРУЧ ЗАПОДІЯЛИ СОБІ ЛИХА

Днями самі ж вкоротили собі віку три бабусі з Кам’янеч­чини. Як повідомили в поліції, 18 березня в с.Врублівці місцеві мешканці виявили тіло 85-річної односельчанки, яка загинула, намагаючись загасити неконтрольоване займання, що виникло в результаті спалювання побутового сміття. Наступного дня в с.Слобідка-Скіпчанська на власній присадибній земельній ділянці 76-річна місцева жителька, спалюючи сухостій, знепритомніла. В результаті пенсіонерка зазнала опіків, несумісних із життям. Того ж дня в селищі Смотрич сталося займання підсобного приміщення, внаслідок чого загинула 85-річ­на власниця домогосподарства. Як було з’ясовано зі слів очевидців, вона поралася по господарству та вирішила спалити траву.
Рятувальники не втомлюються роз’яснювати громадянам, якої шкоди завдає спа­лювання сухостою, і наскільки це смертельно небезпечно. За три дні, 17-19 березня, ДСНСники притягнули до адмінвідповідальності 8 осіб, які спалювали залишки сухої рослинності на відкритих земельних ділянках. Звістки про загибель пенсіонерок від вогню оприлюднили на своїх сторінках у соцмережах поліцейські і рятувальники. Про цю проблему волають представники влади, екоактивісти, однак нашим людям хоч кіл на голові тиши – профбесіди їм не доходять, а фото обвуглених тіл не ля­кають. Бо лише за один день 21 березня на Кам’янеччині працівники ДСНС спіймали на гарячому 5 паліїв сухої трави, на яких було складено адмінпротоколи. Того ж дня під час спалювання сухої трави в с.Лисогірка згоріла господарська будівля. На щастя, будинок вогнеборцям вдалося відбити у вогню. Вдень 22 березня на «101» надійшло повідомлення про загоряння вантажного автомобіля в с.Нігин (на фото). Вогонь на авто перекинувся з трави, що горіла.

Терпець увірвався і в очільниці Жванецької тергромади Тетяни КРИВОРУЧКО:
«Люди, зупиніться! Досить того, що в країні війна, то ви додаєте нашій землі ще горя. Лише в минулі вихідні та сьогоднішній понеділок у Жванецькій тергромаді було здійснено підпали в селах Руда, Цвіклівці Перші, Гаврилівці, Сокіл, Брага, Слобідка-Рихтівська, Жванець! «Нешановні» порушники, ваші дії – ДИВЕРСІЯ! Ви знищуєте довкілля, рідну землю та себе. Не думайте, що вам ці злодіяння зійдуть із рук! Спільно з правоохоронними органами будемо жорстко контролювати та карати порушників», – такий допис з’явився на сторінці Жванецької сільради.

ПАЛІЇВ ПРИРІВНЯЛИ ДО ДИВЕРСАНТІВ

Віднедавна посилено від­повідальність за спалювання сухостою. За інформацією Ка­м’янець-Подільської окружної прокуратури та Кам’янець-
Подільського райуправління ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, цьогоріч третього березня внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у ст.113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених із метою ослаб­лення держави, або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Порушникам загрожує ув’язнення від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Нагадуємо, що за спалюван­ня сухої трави передбачена відповідальність відповідно до ст.77 (порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та 77-1 (самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адмінправопорушення. Такі дії караються штрафами: на громадян – від 3060 грн до 6120 грн; на посадових осіб – від 15 тис. 300 грн до 21 тис. 420 грн.