Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
8 Квітня 2022

КАМ’ЯНЕЦЬКА ГРОМАДА ПЕРША В ДОПОМОЗІ

Уже більше як місяць нічні потяги привозять до Кам’янця-Подільського не туристів, як зазвичай. Нині наше маленьке мирне місто має іншу місію: щодоби по декілька сотень українців знаходять тут прихисток і допомогу, ті­каючи від жахіть війни… З перших днів її активної фази наша громада змогла безпрецедентно організуватися й надавати допомогу як військовим, так і тим, хто змушений був тікати з-під обстрілів.

МІСЦЕВА ВЛАДА І ГРОМАДА РАЗОМ

Від нашої громади передали «швидку» Броварському району Київської області, обстріляному окупантамиМи організували при школах три пункти реєстрації та розселення переселенців із цілодобовою роботою та довезенням із вокзалу, забезпечили місця розселення, гуртожитки матрацами, постільною білизною, ковдрами, ліжками.
– Це було одне з нічних чергувань у 15-й школі, яка стала пунктом реєстрації вимушених переселенців. Прибув київський по­тяг, людей було дуже багато – втомлених і виснажених морально. В їдальні на другому поверсі працювали прибиральниці й, очевидно, пересунули стіл, створивши гуркіт. Почувши такий звук, одна з жінок впала на землю, закривши голову руками. Дехто почав плакати. Страшно уявити, що пережили ці люди, маленькі діти, в кожного з яких своя драматична історія. Багато з них втратили домівки та рідних, – каже один із психологів, який у нашому міс­ті надає підтримку переселенцям.
Було впроваджено безкош­товне дворазове харчування з гуманітарних вантажів, і лише за офіційними підрахунками останніх двох тижнів надали понад 10 тисяч адресних пакунків допомоги з предметами гігієни, понад 7 тисяч продуктових наборів, забезпечуємо продуктами їдальні для переселених осіб. Впровадили допомогу медикаментами, послугами пралень. Освітяни, працівники міської ради, психологи, комунальники – всі залучені до цієї роботи. Щодня місто надає понад 4 тисячі безкоштовних обідів і вечерь.
На сьогодні Кам’янець офіційно вже надав близько 100 тонн допомоги (не з бюджетних коштів!) усім, хто потребує!
Уже 24 лютого в Кам’янці почав працювати міський штаб цивільної оборони на чолі з міським головою Михайлом ПОСІТКОМ, куди ввійшли керівники відповідальних підрозділів. Штаб взявся вирішувати питання нових реалій нашої громади і країни загалом. Ніхто не міг бути стовідсотково готовим до того, що відбувається нині. Але вже в перші дні вдалося перепрофілювати роботу різних департаментів і спрямувати життєдіяльність громади в необхідне русло.
24 лютого проведено сесію міськради, на якій депутати звернулися до світових керівників й урядів про закриття неба над Україною, виділили кошти на вирішення страте­гічно важливих питань, зокрема на медикаменти і генератори для лікарень, на підтримку військових, а також 1 млн на тероборону (майже вся сума вже спрямована за призначенням).
У міському Будинку культуриУ наших міських комунальних центрах допомоги («Турбота», РЦКМ «Розмай», департамент соціального захисту населення) не тільки видавали пакунки допомоги, але й надали площі волонтерам, залучили переселенців до в’язання маскувальних сіток, гуртували людей у такий переломний період. Муніципальний оркестр міста («Розмай») у вільний від волонтерства час неодноразово йшов вулицями, піднімав патріотичний дух громади виконанням українського Славня, відомих композицій.
Долучилася громада. У Ка­м’янці розгорнувся великий гуманітарний фронт. Центри допомоги створені майже в кожному селі нашої громади: ліплять вареники, печуть пиріжки, збирають одяг і продукти, плетуть сітки. Розселяють у своїх помешканнях тих, хто цього потребує. І це надзвичайно потужно!
Завдяки бізнесу (один з ініціаторів Анатолій Ковальсь­кий), дієвій підтримці Михайла Посітка, голови районної ВА Олександра Анур’єва, ініціативі вимушених переселенців у місті, на Соборній, запрацював гуманітарний сток-хаб із безкоштовним одягом, іграшками, засобами гігієни, дитячим харчуванням. Сьогодні щоденно з міського складу гуманітарної допомоги сюди постачають необхідні людям речі. Також ми запустили програму безкоштовної психологічної допомоги. А ще запровадили онлайн-курси з української
мови та години спілкування українською. Працівники на­шої міської оперативної служби «15-05» (068 777 15 05) цілодобово консультують усіх, хто того потребує.

ДОПОМОЖЕМО ДІТЯМ ПОДОЛАТИ ТРАВМИ ВІЙНИ!

Дітям шкільного віку, які через обстріли покинули рідні міс­та, надали можливість продовжити навчання в Кам’янці, а це 603 школярів, переселених із різних регіонів.
Крім того, розуміючи, як сьогодні маленьким переселенцям та й місцевим дітям потрібна психологічна підтримка і повноцінне дозвілля, громада подбала і про це. В Кам’янці розгорнуто великий проєкт «Діти України».
– Війна, а разом із нею сирени, вибухи, танки безжально ввірвалися в дитинство наших дітей, тому сьогодні перед нами стоїть завдання – хоч трохи наповнити їхнє сьогодення радістю від спілкування, творчості, спорту, мистецтва, а головне – від добрих людей поруч, – каже директор департаменту гу­манітарної політики міськради Дмитро Назаренко. У проєкті об’єдналися люди з різних сфер: дитячі психологи, педагоги-організатори, викладачі, музей­ники, бібліотекарі, соціальні педагоги та інші фахівці, а також волонтери. Для дітей проводять­ся майстер-класи, арт-терапія, спортивні змагання, квести, зуст­річі з дружніми чотирилапими тощо. До проєкту «Діти Украї­ни» також долучилися скаутська організація «Пласт», власники собак, звукорежисери, спортивні школи міста, ЦДЮТ, простір розвитку «StarHouse» за підтримки БФ «МіСт» ім.М.Савенка.
Більше того, Кам’янець- Подільська міська рада нині координує ще одну гарну ініціати­ву – проєкт Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, який передбачає облаштування сферичних павільйонів із різними активностями для дітей у парку Героїв Євромайдану. Він уже втілюється в життя. Сподіваємося, всі ці заходи допоможуть дітям подолати травми, завдані війною.

ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА: ОТРИМУЄМО – ПЕРЕДАЄМО

Розуміючи необхідність гуманітарної допомоги на різних напрямках, кам’янчани зуміли консолідуватися і залучити всі можливі джерела. Завдяки численним переговорам, комуні­кації з іноземними друзями й парт­нерами, висвітленню потреб нашої країни, з початку війни міській владі вдалося отримати чимало гуманітарних вантажів із Польщі, Німеччини, Італії, Румунії та доставити їх від кордону. Докладено чимало зусиль, зроблено багато гарних справ. Із міського складу ви­дається допомога на потреби ЗСУ, тероборони, ДСНС, для харчування переселенців, кінологічного центру, громадських організацій «Лохматий ангел» і «Душа бро­дяги», адресні допомоги продуктами та засобами гігієни, одяг для соціального ма­газину.
Не з коштів громади, але від її імені вже відправлено багато вантажів у регіони, котрі сьогодні перебувають під обстрілами, щоб допомогти дітям, які залишилися без їжі, пораненим, яким необхідні медикаменти (в Боярку, Київ, Бучу, Ірпінь, Конотоп, Харківську, Миколаївську, Чернігівську області). Варто згадати і про те, що місту передано 4 автомобілі швидкої допомоги від українців з Італії. Днями ще один автомобіль «швидкої» міський голова Михайло Посітко особисто доправив до місця призначення на потреби Броварської громади. Ще дві машини – в добровольчий батальйон «Карпатська Січ», який обороняє Київ і навколишні громади. «Hyundai Tucson» було придбано за кошти небайдужих кам’янчан, а «Volkswagen T4» – за кошти Української церк­ви християн віри євангельської «Світло Хрис­тове». Разом із тим бійцям було передано три автомобілі з продуктами.

ПРАЦЮЄМО НА ЕКОНОМІЧНОМУ ФРОНТІ

Сьогодні Кам’янець активно підтримав позицію, що запорукою міцної та непереможної армії й життєздатності держави є сильна економіка. Економічний фронт не менш важливий, ніж військовий чи гуманітарний. Тому ми долучилися до держав­ної програми переміщення підприємств із постраждалих ре­гіонів. Міський голова щодня проводить зустрічі з бізнесом із «гарячих» регіонів, долучилися волонтери, місцеві підприємства, ініціативні переселенці. Одна з них – Олена Зубарєва з Ірпеня, яка сьогодні живе в Кам’янці. Вона стала модераторкою бізнес-форуму «NAGO­DA-2022», що відбувся минулого тижня в Кам’янці й зробив наше місто майданчиком для спілкування бізнесу, обміну пропозиціями, ідеями та, насамперед, для підтримки підприємств, які постраждали через воєнні дії.
– За весь цей час ми опрацювали близько 200 заявок від під­приємств різних галузей, які зацікавлені переїхати до нас. Із 26-ма маємо конкретні домовленості.
Частина з них уже перевезла свої потужності й почала роботу, частина запрацює найближчим часом.
Зі свого боку обіцяю максимальну підтримку в питаннях будь-якого напрямку, – зазначив у виступі Михайло Посітко. Одним із результатів заходу стало створення «Асоціації розвитку міста», яка супроводжуватиме бізнес у Кам’янці. Асоціація розпочала активну роботу.
Днями наш комунальний автопарк збільшився на два автобуси за рахунок евакуйованого підприємства. Є можливість залучити ще більше транспорту для потреб громади і не підвищувати ціни комунальних перевезень (5 грн). Це, звісно, декому не подобається. Але цього потребує наша громада, і це – допомога ЗСУ, адже кожне робоче місце – податки.

ЄДИНІ, А ЗНАЧИТЬ – НЕПЕРЕМОЖНІ!

Під час економічного форумуЗавжди приємно отримувати віддачу. А особливо в такий час, адже це означає, що ми згуртовані й сильні. Чимало людей, які сьогодні знайшли прихисток у Кам’янці, долучаються до волонтерства і гарних ініціатив. Як-от викладачі та студенти евакуйованого до нас Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, які розмістилися в гуртожитках «Подільського державного університету». Вони активно включаються в життя міста і вже провели акцію з прибирання парку. Свою допомогу нашим комунальникам запропонувала жителька міста Бровари Людмила Сокол, яка покинула домівку через обстріли й нині живе в Кам’янці. Вона – фахівчиня у сфері топіарної стрижки самшиту, вже спільно з працівниками КП «Кам’янецький парк» встигла впорядкувати його кущі на вул.Лесі Українки. А ще цієї п’ятниці, 8 квітня, завдяки ініціативі міського голови, переселенців, кам’янчан, у нашому місті відбудеться загальноміська весняна толока єдності.
– Словом, гуманітарний фронт у нас сьогодні надпотужний, і все під суворим контролем. Адже ми всі разом працюємо на одну мету – Перемогу України! Багато працівників міської ради сьогодні перебувають на передовій, замінили чиновницькі портфелі на зброю. Є ті, хто служить у нашому місті в територіальній обороні, багато хто на добровільній основі безоплатно несе службу в добровольчих формуваннях. Кожен на своєму місці важливий. Тому вдячний тим, хто добросовісно робить справу, хто не тримає ножа за спиною, не пліткує, не шукає інтриг, а працює і сплачує податки, захищає рідну землю, бо втратити не можна ні міліметра, волонтерить, бо волонтери – янголи перемоги», – каже міський голова Михайло Посітко.

Пресслужба міської ради.