П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Квітня 2022

БРАТТЯ І СЕСТРИ, ПОДОЛЯНИ, ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі браття і сестри, любі моєму серцю земляки-подоляни!

У надзвичайних умовах ми зустрічаємо цього року Світле Христове Воскресіння. Війна московії, яка розпочалася 24 лютого повномасштабним вторгненням, створила різні обмеження, спрямовані на захист людей від смерті та зменшення ризику вибухового знищення віруючих, що будуть зустрічати це величне свято у православних храмах.
Як і завжди в історії, наша помісна Православна церква України розділила з народом його тягар. Пам’ятаючи заповідь Господню «Полюби ближнього твого, як самого себе» (Мк. 12: 31), пам’ятаючи настанову апостола Павла «Носіть тягарі один одного, і так здійсните закон Христа» (Гал. 6: 2), ми проявляємо турботу про життя і здоров’я ближніх, дотримуючись комендантської години, ховаючись в укриття під час голосіння сирен.
У час важких випробувань наша Українська церква не може і не має права зупинити свого служіння. Ми всі – священство та миряни – знаходимо нові способи та форми, щоб продовжувати звершувати його, адже саме тепер на кожного з нас покладається особливий обов’язок бути вірними Богові, бути християнами не лише за фактом хрещення та іменуванням, але на ділі, подаючи вірою і добрими справами приклад іншим.
Тож сердечно вітаю всіх вас зі Світлим Воск­ресінням Господа нашого Ісуса Христа, зі спасительною Пасхою! Вітаю всіх, хто в складних умовах війни несе служіння українському народу у війську та інших збройних формуваннях, захищаючи від зовнішнього агресора мир і державну незалежність України. Нехай Бог захищає тих, хто жертовно захищає всіх нас! Вітаю з Великоднем кожного, хто пра­цює на благо суспільства в органах державної влади та місцевого самоврядування.
Із почуттям особливої вдячності наші спільні вітання спрямовуємо до лікарів, до мед­працівників та всіх, хто жертовно і з любов’ю піклується про хворих, дбає про захист ближніх.
Теплі вітання та молитовні побажання надсилаю всім нашим братам і сестрам, хто змушений святкувати Великдень в умовах кремлівської окупації, несправедливого ув’язнення, за гратами полону. Ми просимо для вас у Господа захисту і швидшого звільнення.
Зі Світлим Христовим Воскресінням сердечно вітаю всіх православних християн Кам’янеччини. Переконаний, що розділення між нами, які штучно привнесені ззовні, будуть подолані, й крок за кроком у мирі та любові всі православні нашого району об’єднаються навколо Київського престолу в єдиній помісній Українській Православній церкві під омофором нашого Предстоятеля митрополита Епіфанія.
Вітаю з Великоднем усіх, хто вірує в Господа нашого Ісуса Христа, і весь наш подільський народ. Нехай воскреслий Спаситель надихне серця наші надією на подолання нинішніх скорбот, зміцнить віру, зігріє наші душі любов’ю до ближніх та дарує перемогу у війні, яку розв’язала московія проти українського народу.
Воскреслий Христос нехай благословить кожного добрим здоров’ям душевним і тілесним, втішить кожного, хто сумує або терпить хворобу чи нестатки. Вітаю також владу Ка­м’янець-Подільського району і всіх голів територіальних громад, зичу допомоги Божої для жертовного служіння подолянам.
Усім вам, дорогі у Христі, бажаю справжньої та нічим не затьмареної Великодньої радості.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Олександр ЦІСАР, капелан Кам’янець-Подільського гарнізону, благочинний Кам’янець-
Подільського району, настоятель Петропавлівського храму ПЦУ, протоієрей.