Четвер, 25 Квітня 2024 р.
22 Квітня 2022

КУЛІНАРНА АРМІЯ ГОТУЄ З МОЛИТВОЮ

«Наші Герої, захисники і захисниці, хлопчики й дівчатка, синочки і донечки…»так гарно і щиро називають наших військових трударі тилу, які готують для найдорожчих.

«Подолянин» напередодні Великодніх свят поспілкувався з кулінарною армією Жванецької тергромади, яка невтомно випікає, тушкує і консервує, аби наші захисники не були голодними, аби допомогти українцям, які постраждали від війни найбільше. Ці працьовиті бджілки просто викладають у соцмережах фото своїх шедеврів – сотні кілограмів печива, десятки банок тушонок, які вантажать у бусики й везуть туди, де дуже страшно. І ніколи не скаржаться, що важко: працювали всю ніч, продукти збирали всім селом, бо запасів уже й не так багато. Ні, про все це наші сильні й горді люди мовчать, натомість не втомлюються дякувати тим, хто захищає наш спокій, і моляться, аби Бог вберіг кожного солдата, кожного мирного українця.
На своїх чепурних кухнях як мантру повторюють: «У нас тут мирно, тому повинні робити все можливе, щоб хоч трохи легше було там, де найважче»… На розмови часу мало, бо треба місити тісто, слідкувати, аби коржики не підгоріли. Все ж господині й господарі знайшли час і люб’язно діляться своїми рецептами, щоб напередодні свят кожен приготував собі таку ж страву, яка вже поїхала на передову. Можливо, вони не ексклюзивної кухні, й подача нересторанна, але наші, справжні.
І за святковим столом, тягнучись за печивком чи пиріжком, за бутербродом із паштетом чи запашним салом, скажіть своїм дітям, родичам, друзям, що такими ж наїдками смакують наші воїни, їх їдять люди з Харківщини, Донеччини, Сумщини, Київщини. І цією кулінарною тради­цією ми об’єднали всю країну.

ЗУСТРІЧАТИ ПЕРЕМОГУ ІЗ СИТИМИ СОЛДАТАМИ ТА В ЧИСТОТІ

– Повномасштабна війна в рідній Україні змінила всіх нас і, безперечно, об’єднала українців у єдиному прагненні – перемогти клятого ворога та жити в мирі на рідній землі. Так і ми, всі жителі Жванецької територіаль­ної громади, не повісили носа, а ще більше взялися до праці, щоб допомогти нашим воїнам, – розповідає голова Жванецької тергромади Тетяна КРИВОРУЧКО. – Незважаючи на посади, всі засукали рукави і взялися за борошно, банки, склянки. Одні печуть, інші фасують або відвозять. І ніхто не дивиться, чи ти вчителька, директор школи, медик, працівник сільради, комунальник. Всі ми – українці, які бажають бути якомога кориснішими нашому війську.
Продукцію, яку готуємо, доставляємо нашим захисникам, а також жителям регіонів, котрі постраждали від війни. Для прикладу, недавно радо відгукнулися на прохання народного депутата України Ігоря Марчука допомогти людям у Київській області. Автобуси, заповнені нашими наїдками, курсували до різних міст України.
Загалом наші дівчата і хлопці вже приготували 315 кілограмів печива, близько тисячі тушонок, м’ясних паштетів, свинячого смальцю, рибних консервів. Ці цифри змінюються щодня, адже робота кипить. Усе, чим допомагаємо, неможливо перерахувати. Але працюємо з вірою в нашу Перемогу і намагаємось усіма силами пришвидшити її. У Жванецькій сільській раді кожен працює на своєму місці, роботу виконує сумлінно і відповідально: чи то випікання печива, чи виготовлення запашної тушонки і м’ясного паштету, а чи просто робота з благоустрою для того, щоб Перемогу над окупантом і Великодні свята зустрічати в гарній, чистій та квітучій громаді.


РЕЦЕПТИ, НАДИКТОВАНІ ДУШЕЮ

Пропонуємо і рецепти, які люб’язно надали мешканці цього прекрасного і такого щирого куточка Кам’янеччини. У Жван­-ці до приготування підходять дуже креативно, надаючи стравам особливо патріотичних і сучасних назв.
Колишній завгосп Жванець­кого ліцею Василь Решетівський і його земляк, колега по кулінарному цеху Анатолій Вєткі представили справжні чоловічі рецепти.

ТУШОНКА «СМЕРТЬ ВОРОГАМ»

Смачна страва для воїнів готується в автоклаві з такого набору інгредієнтів (розрахунок на 1 півлітрову банку):
– свинина – 450 г;
– сіль – 1 ч.л.;
– перець духмяний – 2 горошини;
– лавровий лист – 1 шт.;
– перець чорний мелений – 1 г.
Свинину нарізаємо приблизно на 50-грамові шматочки, маринуємо з сіллю і меленим перцем, залишаємо на 2 години в прохолодному місці, щоб добре промаринувалося. Кладемо в чисту, добре промиту і просушену банку по лавровому лис­ту і горошку духмяного перцю. Щільно вкладаємо в ємність шматки м’яса, залишаючи 1-2 см до кришки. Герметично закриваємо банку.
Ставимо банки в автоклав і починаємо стерилізацію в залежності від модифікації та інструкції автоклаву.

ПАШТЕТ «ДЖАВЕЛІН»

Цікавий паштет зі свинини запропонували у Слобідці-Рихтівській. Завгосп Слобідсько-­Рихтівської школи Ганна Рибарчук готує його з таких інгредієнтів: свинячі голова, печінка, легені; цибуля, спеції за смаком.
Свинину слід відварити та пропустити через м’ясорубку. Після цього суміш із фаршів ще декілька разів варто перемолоти, потім посолити та додати спеції за смаком (чорний або запашний перець).
Для покращення смаку до паштету слід додати нарізану півкільцями смажену ріпчасту цибулю.
Потім усе старанно перемішати та наповнити сумішшю чисті банки (не до верху, а не доходячи 3 см до кінця). Зверху на банки потрібно поставити залізні кришки та викласти їх в автоклав, де вони будуть стерилізуватися при температурі 100 градусів 1 годину.

СМАЛЕЦЬ «СИТИЙ КОЗАК»

Рецептом смальцю з такою назвою поділилися техпрацівниці Жванецького ліцею Тама­ра Мистрова, Галина Савіцька, Ольга Назаренко.
Для нього потрібно свіже сало (20-25 кг) та цибулі 5 шт.
Сало має бути свіжим, рожевого кольору, без шкіри. Його нарізаємо кубиками. Їхній розмір залежить від того, які вам потрібні шкварки. Каструлю з са­лом чи казанок кладемо на ду­же повільний вогонь. Як тільки сало трохи підтопиться, кинути в смалець цілу почищену цибулю з хвостиком і корінчиком, щоб цибуля не розлізлася. Топити сало до не дуже зажарених шкварків, інакше смалець буде не білого, а темного кольору. Напіввисмажену цибулю дістати. Смалець злити через сито в чисті сухі банки. А шкварки із залишками смальцю викласти в лоток чи банку. Шкварки можна використовувати в засмажку, до вареників тощо. Смалець, коли в банках охолоне, закрити кришками.

САЛО «БАЙРАКТАР»

Його готує вчитель Жва­нець­­кого ліцею Олександр Якименко.
– Сало – 5-6 кілограмів;
– сіль – 21 ст.л. з гіркою;
– перець червоний мелений – 4 ст.л.;
– перець чорний мелений –
4 ст.л.;
– кмин;
– куркума;
– лавровий лист, часник.
Сало нарізаємо на шматки шириною до семи сантиметрів. Змішуємо разом червоний і чорний перець, поламані листя лав­ру, кмин, куркуму. Кожен шматок потрібно натерти сіллю, сумішшю зі спецій і подрібненим часником. Викладіть шматки в неглибоку ємність із пласким дном, можна шарами. Посипте зверху сіллю. Якщо викладаєте шари, то потрібно кожен із них посолити. Залиште на 1 добу в темному прохолодному місці. Промариноване сало укладаємо щільно у заздалегідь підготовлені 3-літрові банки і закручуємо кришками.
А господині Жванецького ЗДО «Малятко» надали неперевершені рецепти солодощів.
Вихователька Оксана Криворучко навчила, як пекти

«КРЕКЕР ІЗ МАКОМ»

Спочатку готуємо опару: 5 ст.л. теплої води, 1 десертна л. цук­ру, 1 ч.л. борошна, 25 г дріжджів.
Потім 1 пачку маргарину, 1 яйце перетерти з 3 скл. борошна. Замісити м’яке тісто. Виробляти 100-грамовою склянкою, перед випіканням тісто вмочити в яйце і посипати цук­ром із маком.
Помічниця вихователя Діна Гончарук поділилася рецептом печива

«ПУДРОВІ КІЛЬЦЯ»

Потрібні 2 пачки маргарину, 100 г горілки, 4 скл. борошна.
Усе разом перетерти, замісити тісто і поставити його в холод мінімум на пів години. Виробити кільця. Після випікання по­сипати пудрою.
Вихователька Лілія Антонова на фронт пекла рогалики

«МАРЦИПАНИ»

Потрібні 8 скл. борошна, 2 пач­ки маргарину (сала), 0,5 л молока, 100 г дріжджів.
Замісити тісто, як на вареники. Виробити рогалики з начинкою. Після випікання посипати пудрою.
Кухарка цього садочка Люд­мила Мельник представила рецепт печива

«БІДНИЙ СТУДЕНТ»

Інгредієнти: 5 скл. борошна, 2 скл. цукру, 1 пачка маргарину, 3 яйця, 1 ч.л. соди (погасити).
Замісити тісто і поділити на 2 частини. Одну частину ставимо у холодильник, іншу викладаємо на деко та перемащуємо повидлом і горіхами. Другу частину тіста потерти зверху. Після випікання ріжемо на частинки і посипаємо цукровою пудрою.
А директорка цього садочка Людмила Солтинська навчила пекти

«МЕДОВІ ПРЯНИКИ»

У рецепті: 50 г меду, 30 г жиру, 100 г цукру, 1 ч.л. соди (погасити), ванілін, 1 яйце, 300 г борошна.
На водяній бані розтопити мед і жир, потім додати цукор, соду, ванілін, яйце і збити до утворення піни. Виймаємо миску із сумішшю, ставимо у холодну воду і ще збиваємо. Додає­мо борошно. Розкачуємо тіс­то до товщини 5 мм. Випікаємо 5-7 хвилин.
Завгосп Інна Гетманчук поділилася, як вона пекла

«ШОКОЛАДНЕ ТРІСНУТЕ ПЕЧИВО»

150 г борошна, 60 г какао,
200 г цукрової пудри, дрібка
солі, 10 г розпушувача, 60 г масла, 2 яйця, 1 пачка ваніліну.
Виробити кульки, обкачати в пудрі. Випікати 12 хв. при температурі 1900С.
Помічниця вихователя Любов Лискун пече такі пряники, що від них не відірвешся.

«ДОМАШНІ ПРЯНИКИ»

0,5 л кислого молока, 0,5 л цукру, 2 ст.л. олії, 1 ст.л. соди,
3 яйця – жовток, какао або мак, борошна – скільки ввійде.
Замісити негусте тісто. Виробити пряники товщиною 1 см. Після випікання помастити глазур’ю: 300 г цукру, 3 білки збити.
Для наших захисників помічниця вихователя Віталіна Кравецька пече

Печиво «КУКУРУДЗКА»

0,5 л жиру, 5 яєць, 2 скл. цук­ру, 1 ч.л. соди (погасити), 2-3 ст.л. сметани. Замісити тісто, як на вареники. Печиво виробляємо через м’ясорубку.
А от господині із Завалецької ЗОШ поділилися з нами свої­ми авторськими рецептами.
Техпрацівниця школи Тетяна Сеник готує

печиво «КІЛЬЦЯ»

0,5 л свинячого жиру, 0,5 л сметани, 100 г дріжджів, борошно (до потрібної м’якості тіста).
Жир перетерти з борошном до однорідної маси, додати сметану та дріжджі, замісити
тісто та розкачати; кільця вирізати за допомогою формочок різного діаметра; випікати при тем­пературі 1800С протягом 15-20 хв. Після випікання по­сипати пудрою.
Працівниця цієї ж школи Валентина Ничвидюк пече

«ЦУКРОВЕ ПЕЧИВО»

250 г маргарину, 250 г свинячого жиру, 250 г сметани, 250 г цукру, борошно (до потрібної м’якості тіста).
Маргарин і жир перетерти з борошном, додаючи цукор зі сметаною, замісити тісто та розкатати.
Вирізати за допомогою фігурних формочок. Випікати в духовці при температурі 1800С протягом 10-15 хв.
У Сокільському ліцеї ім. Сер­гія Кротіка кухарка Тетяна Ба­бій пече для військових

«БРАУНІ»

400 г цукру, 130 г олії, 85 г какао, 4 яйця, 2 г ванільної есенції, 2 ч.л. розпушувача, 2 ч.л. солі, борошна – скільки візьме тісто.
Виробити кульки, обкачати в пудрі, випікати.
Її колега Юлія Мельник пече надзвичайний

«СЕРПАНТИН»

200 г масла, 200 г цукру, 2 ч.л. ванільного цукру, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 500 г борошна.
Замісити тісто, розділити на дві частини.
60 г какао висипати на стіл, одну частину вимісити в какао до однорідного кольору. Розкачати обидві частини тіста, накласти одне на одне, скрутити рулетом, нарізати.
* * *
Нам надійшло стільки рецептів, що в одному номері все не вміститься. Залишилися поза увагою десятки цікавих, детально розписаних рецептів господинь зі Слобідки-Рихтівської, Ластівців, Жванця, а також інших громад Кам’янеччини. Все ж приємно, що наїдками вже смакують тисячі військових і людей, які постраждали від війни.
У такий важкий час власно­руч приготовлені страви, в які вклали не лише майстерність, але й добрі помисли, – це допомога і розрада, звісточка про те, що кожного українця чекають, люблять і підтримують.
Ну і, звичайно, чекають після Перемоги повернення баночок особисто. Щоб усі залишилися живими.