Вівторок, 19 Березня 2024 р.
20 Травня 2022

ЗІБРАЛИ 100 ТИСЯЧ ДЛЯ ЗСУ

Саме віра в перемогу України, в ЗСУ об’єднала мешканців усієї великої Кам’янеччини, які долучилися до благодійного заходу, що відбувся 13 травня в Старому місті. Війна ще не завершилася, тому урочистості розпочали з хвилини мовчання в шану за загиблими Героями і оголошення про укриття на випадок тривоги. Війна розділила український народ на два потужні табори: на тих, хто зі зброєю в руках захищає землю, і тих, хто всіляко підтримує військових, робить для цього все можливе, як-от, наприклад, ярмарок.

Його організаторами виступили ГО Взаємодопомога «Ратуша», ГО «Демократична іні­ціатива» за сприяння Кам’янець-Подільської районної ради і Кам’янець-Подільської вій­ськової адміністрації. Багатогранність, яскравість, автентичність заходу забезпечили талановиті зіркові учасники На­талія Валевська, «Лісапетний батальйон», «Батальйон гарного настрою Поділля», артисти ЦКМ «Розмай», танцювальні колективи «Апельсин», «Пі­ру­ет», золотий голос Херсонщини Микола Кавецький, небайдужі підприємці та працьовиті представники територіальних громад, а саме Закупненської, Гуківської, Новодунаєвецької, Жванецької, Маківської, Орининської, Чемеровецької та Ки­тайгородської.
Зібрані під час благодійного ярмарку кошти спрямують на придбання унікальних військових дронів українського виробництва з іноземними комплектуючими. Комплекс уже пройшов випробування, схвалений військовими і може їм добряче допомогти нищити загарбників.

ЩОБ ПЕРЕМОГА БУЛА ВЖЕ ЗАВТРА!

Усі охочі з радістю пригощалися в польовій кухні від закладу «Кава від поліцмейс­те­ра», фотографувалися біля тематичних фотозон. Вразив усіх величезний смачнючий триметровий торт, спечений піцерією «МійСмак». А скільки смаколиків – м’ясних, сирних, солодких, усілякої випічки – можна було придбати в наметах тер­громад. Особливою ува­гою користувалися локації представ­ників ЗСУ, поліції, ДСНС, які в свою чергу відзначили важливість благодійного заходу.
Мешканці нашого краю давно не бачили заходів такого рівня, тому ярмарок так запав у серця. Тут було все: талановиті виконавці, вмілі майст­ри, нагородження волонтерів і багато-багато сліз жалю, гордості й величі. Усі присутні, затамувавши подих, спостерігали за прапором України, який у небесну блакить підняв військовий дрон під звуки гімну. Це було настільки велично та щиро. Вдивляючись у гарне українське небо вільної Кам’янеччини, нікому і ніяк не вкладалося в голові, як можна ворогам нищити таку прекрасну країну, її чудових людей.
По-особливому щирими й щемними були виступи не лише зірок, але й керівників району.
– Досить важко говорити у час війни, але перші слова – це слова вдячності нашим воїнам, захисникам, які втримали над нами мирне небо. І те, що ми можемо працювати, організовувати тил, – їхня заслуга. Я усвідомлюю, скільки загиблих, скільки скалічених Героїв. Хочеться низько вклонитися батькам, рідним воїнів. Ми всі прагнемо миру. Мир миром, а перемога має бути за нами і якомога швидше, – зазначив голова Кам’янець-Подільської райради Михайло СІМАШКЕВИЧ.
Голова Кам’янець-Подільської військової адміністрації Олександр АНУР’ЄВ розповів, що, коли обговорювали ідею заходу, чули скептиків, мовляв, як можна проводити заходи, якщо в країні війна, жерт­ви:
– Ми розуміємо, що завдяки подвигу наших Героїв ми сьогодні можемо проводити такі заходи, саме за це продовжують боротися наші воїни, аби бачити усмішки рідних, бачити наші оптимізм і підтримку. Безпрецедентний героїзм наших захисників надихає всю країну, її митців. Не тільки на фронті ми боремося з ворогом, а навіть гідно виконуючи роботу, сплачуючи податки, волонтерячи, допомагаючи армії.
Навіть у такі важкі часи накриває бурею оптимізму відома учасниця гурту «Лісапетний батальйон» Наталія ФАЛІОН. Мало того, що зі сцени вона запалювала позитивною енергетикою, веселила, фотографувалася з усіма охочими бі­ля ярмаркового намету Гуківської тергромади і ще й перед виходом на сцену, декілька слів передала читачам «Подолянина».
– Рада, що долучилася до такої гарної справи – кам’янецького ярмарку, – розповідає Наталія ФАЛІОН. – Наша Гуківська громада входить до Кам’янеччини, тому не могли пропустити такий захід. Куди мене не запрошують – скрізь іду, благодійні концерти – залюбки. А ще тушонки з односельчанами робили, вареники ліпили, пиріжки пекли і допомогу з Мюнхена, передану нашими друзями, приймали й роздавали тим, хто потребує. В нашій громаді живуть понад 300 осіб з усієї України. Люди тікали до нас із гарячих точок, де ступила нога російського солдата. Я пишаюся, що наша країна так згуртувалася, що Україна – єдина, що ми все робимо для перемоги, що наші солдати відчувають надійний тил. А ми всі разом мусимо зробити все можливе, аби перемога була вже завтра!

МОВА НЕ МОЖЕ БУТИ НЕ НА ЧАСІ

Наталія ВалевськаГостя міста та ярмарку Наталія ВАЛЕВСЬКА зі сцени не лише виконувала свої пісні, велично співала гімн України, коли дрон піднімав у небо синьо-жовтий стяг, але й всіляко підбадьорувала наш дух.
– Ми – українці, і в цьому наша сила. Давайте назбираємо на той дрон, і не один, щоб наші хлопці таких люлєй тим оркам дали, аби Україна перемогла якомога швидше, – закликала вона зі сцени. У розмові з «Подолянином» детальніше розповіла про волонтерство, свою зброю і про те, що робитиме, коли настане перемога.
– Місія, з якою я приїхала сьогодні до Кам’янця-Подільського, – зібрати необхідну кількість коштів для придбання дронів. А загалом у кожного українця найбільша мета в світі – перемога України, дожити і побачити власними очима, як будуть покарані всі гади, які зробили таке з нашою країною. Українська пісня – щоб піднімати наш дух. Від початку повномасштабного вторгнення відчуваю себе одним цілим із величезною і величною українською нацією, таке собі відчуття злиття в один єдиний організм.
Мій чоловік воює, а я як дружина, як пересічна українка роблю все можливе, щоб наш народ дочекався цього прекрасного дня – Перемоги. Ми її пришвидшимо, коли придбаємо дрони. Кам’янецький ярмарок значно допоможе у цьому. Захід такого рівня організувати дуже важко, у війну і поготів. Це глядач на сцені бачить картинку, а організатори беруть на себе все те емоційне і організаційне навантаження, за що їм величезна подяка.
Сергій Танасков, Михайло Сімашкевич, Олександр Анур’єв, Світлана АнтонецькаНа жаль, в організації всіляке трапляється. Скажімо, після ярмарку я одразу мала їхати до Болгарії на благодійний концерт. Разом з українськими і болгарськими артистами мали співати і збирати гроші для українських діточок, які постраждали від війни. Але один болгарин вирішив співати російською, на принципову позицію українців уваги не звернули, тому концерт ми відмінили, бо в такий час мова не може бути не на часі. Але нічого, ми ще співатимемо по всьому світу. Найближчим часом плануємо тур Європою, аби донести все, що переживаємо, показати, що відбувається в нашій країні.
Декілька днів тому я відвідала Ірпінь. Знаєте, після поїздки, після побаченого стала зовсім іншою, тому мета всього, що робитиму, – розворушити весь світ, аби всі включилися в допомогу Україні. Треба пришвидшувати допомогу і нашу перемогу, бо не можуть українські цвинтарі й надалі розширюватися через війну.
Коли наша співрозмовниця згадує поїздку до Ірпеня, сльози з’являються на обличчі. Все ж опановує себе і продовжує розмову:
– Весь час повномасштабної війни я була в тилу, у Хмельницькому, приймала переселенців. Мій будинок перетворився на готель. Одних нагодували, інших поселили, треті поїхали далі. Надавали з рідними не лише їжу і прихисток, а й психологічну допомогу. Коли розумієш, що можеш підставити плече, самому стає легше. Зібравши допомогу зі списку потреб роти мого чоловіка, зрозуміла, що можу допомагати й іншим. Тому й почала співпрацювати з різними громадськими організаціями, волонтерами.
А ще з війною молитва стала моєю частішою супутницею. Найважче приборкати ненависть і перевести думки на перемогу.
На запитання «Що робитиме, коли настане перемога?» співачка відповідає, не приховуючи емоцій:
– Ревітиму і дуже довго, потім піду й замовлю панахиду за загиблими у війні, вип’ю келишок вина за упокій і робитиму все для відбудови України. Вона буде ще сильнішою, квітучішою і багатшою.
Здавалося б, у час війни не до пісень, танців та інших розваг, але кам’янецький благодійний ярмарок довів, що такі заходи необхідні нам як повітря. Наш талановитий люд вибухнув свої­ми емоціями в нові танцювальні постановки, в пісні, написані під час війни, в національні наїдки, приготовлені для благодійності, допомоги ЗСУ. Все це піднімає дух, викликає відчуття неабиякої гордості, та й зібрана сума говорить сама за себе.


Р.S. Як повідомили організа­тори ярмарку ГО Взаємодопомо­га «Ратуша» (голова Світлана Антонецька), а також ГО «Демократична ініціатива», яку очолює Сергій Танасков, зібрані кошти вже пере­раховані на придбання дронів. Волонтери вдячні представникам районної влади, територіальних громад, майстрам, підприємцям, зіркам, гостям і всім, хто долучився до благодійного заходу.