Вівторок, 19 Березня 2024 р.
20 Травня 2022

У ПОШУКАХ ПАЛЬНОГО. ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА ЗАПРАВКАХ?

Сьогодні українські водії проходять справжній квест, щоб заправити авто пальним. Більшість заправок зачинені, а ті, що мають бензин, продають його по 10-20 літрів в одні руки. Подекуди ціна сягає понад 60 грн за літр, але навіть до такого місця тягнеться довжелезна черга. Що відбувається, і коли очікувати завершення дефіциту пального? Відповіді шукав Центр громадського моніторингу та контролю.

ЗВІДКИ ДЕФІЦИТ ПАЛЬНОГО?

Як зазначають експерти, до війни більшість пального Україна імпортувала з Білорусі та Росії через морські порти. З початком війни ці ринки, як і морські шляхи, для нашої країни зникли. Російські війська заблокували всі виходи України до моря.
Росія також навмисно знищила запаси пального, які були в Україні. За підрахунками KSE Institute, ворожі ракети зруйнували 27 нафтобаз у різних регіо­нах. Крім того, росіяни розбомбили Кременчуцький нафтопереробний завод – найбільше підприємство з виробництва наф­топродуктів в Україні. Завод за­безпечував понад третину всього українського ринку пального.
– Наразі в нас залишився ли­ше західний кордон, і логістика дуже ускладнилася. Фактично не­має Кременчуцького НПЗ, який брав на себе Центральну та Східну Україну в логістичному забез­печенні. Ло­гістичне плече тепер сформувалося на західному кордоні, куди нафтопродукти по­трапляють із європейських портів, фактично забезпечуючи всю те­риторію України», – пояснив пре­м’єр-міністр Денис ШМИГАЛЬ в інтерв’ю «РБК-Україна».
Експорт з Європи значно дорожчий логістично, тому раніше не використовувся, як наголошують експерти. Однак тепер немає іншого виходу. В березні українські компанії уклали перші контракти з європейськими постачальниками, але питання доставки пального в Україну залишилося.
На думку енергетичного експерта Сергія КУЮНА, «пробле­ма лежить не в комерційній площині, без політичного сприян­ня урядів європейських країн це завдання вирішується складно». Фахівці також вказують на не­достатню кількість цистерн, які відповідають європейським вимогам.

ЧОМУ НЕ ПРАЦЮЄ ДЕРЖРЕГУЛЮВАННЯ ЦІН?

Наразі уряд регулює ціни на пальне відповідно до постанови, яка була увалена ще через пандемію COVID-19. Відповід­но до рішення Мінекономіки від5 травня 2022 року, середня вар­тість 1 літра дизельного паль­ного становить 35,63 гривень, а 1 літра бензину – 31,19 гривень. Додаючи максимально дозволену націнку, економісти зазначають, що ціна «дизелю» не повинна перевищувати 42,63 грн/л, а бензину – 37,69 грн/л.
Однак реальні ціни на заправках значно вищі. За словами водіїв, вартість бензину подекуди сягає 60 грн/л. У багатьох місцях приймають лише готівку і не видають чеків. Дехто продає бензин приховано, не показуючи ціни на табло.
– Хтось це робить відкрито, хтось – завуальовано, коли на табло немає бензину, але якщо під’їдеш, то через якийсь застосунок можна придбати, але дорожче. Хтось ставить на табло регульовану ціну, а при­ходиш до каси, кажуть: «Регульо­вана» – це ми вам чек дамо, а ще 6-7 гривень доплатіть через застосунок», – розповів у Медіацентрі Україна експерт з енергетичних питань Сергій Куюн.
За його словами, завищують ціни невеликі торговельні мережі, але не тільки. Є багато таких, що продають пальне вроздріб за гуртовими цінами. Гуртову ціну держава не регулює, тому власники АЗС мають лазівки для спекуляцій.

КОЛИ ЗНИКНЕ АЖІОТАЖ НА БЕНЗИН?

Експерт Сергій Куюн вважає, що суттєво ситуація покращиться вже влітку.
– Потрібен час, щоб це пальне приїхало. Але до червня маємо вийти на режим, коли будуть збільшені ліміти до 20-30 літрів на споживача. А повністю побудувати надійну систему постачання вдасться впродовж найближчих 2 міся­ців, – вважає Куюн.
Водночас, на думку ексголови правління НАК «Нафтогаз» Анд­рія КОБОЛЄВА, стабілізувати ситуацію з пальним може зняття цінових обмежень на преміальний бензин. За його словами, нині трейдери відмовляються працювати собі у збиток, тому преміальний бензин не імпортується. Якщо зняти держрегулювання з цього сег­мента, то можна збільшити обсяги бензину в Україні.
Також Коболєв вважає, що потрібно відновити роботу хоча б одного українського нафтопереробного заводу далеко від лінії фронту.
– Теоретично такий НПЗ міг би запрацювати, якби для цього створили безпечні умови. Також заводу потрібно було б надати пріоритетне право постачання на український ринок у таких обсягах, які гарантують відсутність збитків. Адже постійний імпорт пального в обсягах, котрих ми нині намагаємося досягнути, дуже важко підтримувати, – заявив колишній голова правління НАК «Нафтогаз» під час брифінгу в Медіацентрі Україна.
Якщо обставини не зміняться, експерти прогнозують перебої з постачанням бензину і дизпального до кінця червня. А зважаючи на ажіотаж, черги на АЗС зникнуть не одразу після відновлення постачання.

Центр громадського моніторингу та контролю.