Вівторок, 19 Березня 2024 р.
29 Липня 2022

ПЕРЕМОЖЕМО НА ПОЛІ. I В БОЮ

Попри намагання ворога стерти нашу націю із лиця землі, їм це не вдасться. Як і знищити наше українське золото – пшеничні поля, які кляті нелюди безжально обстрілюють. Новини про чергове поле з хлібом, яке з’їв вогонь, змушують нас плакати і водночас набиратися сил для ще жорст­кішої боротьби з ворогом. Посівна кампанія-2022 була нелегкою і припала на перші тижні війни. Жнивуємо теж у напрузі, з надією на Перемогу і те, що Україна буде з хлібом. А ось ворогові, як завжди, не ймемо віри. Про підступність рашистів свідчить те, що менш ніж за 24 години після підписання Стамбульської угоди про експорт українського зерна рашисти атакували Одесу ракетами. Пошкоджено Одеський морський торговий порт, де для відправлення зберігалося зерно. На щастя, сховище з ним не постраждало. А українці ще раз переконалися, що навіть після перемовин від росіян можна очікувати лише ніж у спину.

Нині на полях Хмельниччини триває активна фаза жнив ранніх зернових культур. Про труднощі цьогорічної жнивної кампанії розповів заступник голови Кам’янець-Подільської РВА Юрій ЗАВАЛЬНЮК:
– Жнива непрості для аграріїв, але рук не опускаємо. Бо маємо подбати про продовольчу безпеку і підтримку української економіки. Дякувати Богу і Збройним силам України, на Кам’янеччині не ведуться бойові дії. Тому аграрії в полі від зорі й до зорі працюють, не покладаючи рук, сподіваючись на хорошу погоду і спокійне небо. Проте однією з головних проблем залишається обмежений експорт агропродукції через заблоковані росією морські порти. Вже є налагоджені залізничні та автомобільні маршрути, але вони не можуть повернути тих обсягів, які були до війни. Через відсутність налагодженого збуту зменшується вартість зернових в Україні, тоді як за кордоном, навпаки, ціна на них лізе вгору. У зерносховищах ще є залишки торішнього врожаю, тому, відповідно, бракує місця для нового.

За словами заступника голови Кам’янець-­Подільської РВА Юрія ЗАВАЛЬНЮКА, попри війну й бездощову погоду, практично в усіх громадах Кам’янець-Подільського району аграрії своєчасно розпочали та продовжують збирання ранніх зернових і зернобобових культур. За оперативними даними, за станом на 27 липня, на Кам’янеччині намолочено 80 тис. т ранніх зернових і зернобобових. Зібрали врожай на 19,5 тис. га із середньою врожайністю 41 ц/га. Озимого ячменю намоло­тили 9,4 тис. т (урожайність – 52 ц/га), озимої пшениці – 35,1 тис. т (урожайність – 54 ц/га), гороху – 0,5 тис. т (урожайність – 37 ц/га). Також аграрії продовжують збирати озимий ріпак та намолотили 35,2 тис. т насіння за врожайності 32 ц/га.

Крім того, деякі сільгосптоваровиробники району продовжують проводити десикацію, тобто переджнивне підсушування площ озимого ріпаку. Звертаємо увагу, що для можливості використання безпілотних повітряних суден (дронів) у сільському господарстві на території Кам’янець-Подільського району суб’єктам господарювання необхідно завчасно звернутись із клопотанням до районної військової адміністрації, вказавши дату, час роботи агродронів із зазначенням місця проведення таких робіт.

Цьогоріч очікується, що аграрії можуть отримати дещо нижчу врожайність, ніж то­рік. Але тішить те, що вирощеного врожаю зер­нових та олійних культур буде достатньо для жителів нашого району і частково на експорт.
За інформацією пресслужби міськради, підприємства Кам’янець-Подільської міської територіальної громади, за станом на 25 липня, завершили збирання озимого ріпаку. Це ТОВ ВКФ «Агро-Еко XXI», ПП «Авант Агро» і ПП «Аграрна компанія – 2004». Сільгоспвиробники громади зібрали 853,65 га ріпаку при плані 853,56 га, намолотили 2632,8 т збіжжя, середня врожайність – 30,8 ц/га. Аграрії вже приступили до збирання озимої пшениці – її засіяно на площі 329,6 га.