Вівторок, 19 Березня 2024 р.
29 Липня 2022

ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН ІЗ БАГАТЬМА НЕВІДОМИМИ

Війна, важкий економічний стан, до того ще й зношеність більшості мереж і непередбачувані погодні умови. Цьогорічний опалювальний сезон має надто багато невідомих і може стати наступним масштабним випробуванням для України. А отже, готуватися маємо до будь-якого сценарію. Бо ж навіть найоптимістичніший із них не буде простим ні для теплопостачальників, ні для споживачів.

ЩОБ МАТИ ТЕПЛО, ГРІТИМЕМОСЬ ОЩАДЛИВО

Зі свого боку КП «Міськтепловоденергія» робить усе можливе, аби кам’янчани були з теплом вчасно і без­пе­ребійно. Однак варто готуватися до того, що цьогоріч температура в помешканнях може не досягати звичних 18-20 градусів.
Як повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України, оптимальною для споживачів має стати позначка не нижче як 16 градусів, як в ощадливих краї­нах Європи. Тож варто подбати й про те, щоб тепло не тікало з оселі. Заздалегідь зробити утеплення вікон, дверей, дахів, підвалів і під’їздів. Адже до наступної зими треба готуватися кожному…

ГОТУЄМОСЯ ДО ЗИМИ, ПОКИ ГАРЯЧЕ

Свої варіанти «кризових сценаріїв» для прийдешньої зими має генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. Відповідно до його вказівки, вже до 1 вересня об’єкти підприємства мають бути повністю готовими до опалювального сезону.
Нині теплове господарство підготувалося до холодів на 52%. Продовжуються профілактичні та ремонтні роботи в котельнях, здійснюється обслуговування обладнання, проводиться заміна частин, що вийшли з ладу. Мережі проходять гідравлічні випробування, за результатами яких ліквідовано 36 поривів, причому замінено 718 погонних метрів трубопроводів.
До роботи взимку готуються й внут­рішньобудинкові мережі. Як звітує ДП «Тепловода», наразі вже вдалося провести ремонт і підготувати до опалювального сезону 62 багатоповер­хівки. Майже на 100% виконано всі планові поточні ремонтні роботи і технічне обслуговування мереж опалення та гарячого водопостачання. Щодня проводиться ліквідація аварійних ситуацій на всіх системах.

НА ГАЗ СПОДІЄМОСЯ, ТА АЛЬТЕРНАТИВОЮ ЗАПАСАЄМОСЯ

Поки держава закачує до сховищ запаси газу, КП «Міськтепловоденергія» робить резерви альтернативного палива. Мислити стратегічно для гендиректора підприємства Валерія Гордійчука – справа звична. Саме завдяки завбач­ливим реформам, нині місто має декілька джерел теплоенергії, що не залежать від природного газу. Котельні, що були переведені на тверде паливо, можуть замінити до 8,73 млн кубо­метрів «блакитного палива» на рік. Але для забезпечення біопаливом існуючих об’єктів підприємства необхідно придбати десятки тисяч тонн твердого палива – щепи, пелет, брикетів. Основною проблемою у цьому процесі є логістика, а також вартість твердого палива, що зростає паралельно з підвищенням ціни на газ. Відповідно, на темпи запасів палива значно впливає економічний стан підприємства.

РОБОТУ ГАЛЬМУЮТЬ БОРГИ

Заборгованість населення зі сплати за послуги КП «Міськтепловоденергія» сягає майже 60 млн грн (за станом на 26 липня 2022 р.). І це при тому, що тариф на опалення утримується ще на рівні 2018 року. Як заявляють урядовці, мораторій на підвищення тарифів діятиме й упродовж наступного опалювального сезону. Проте саме надходження коштів від споживачів зали­шаються основним джерелом фінансового забезпечення підприємства.
А в період підготовки до опалювального сезону цінна кожна гривня, бо на кону – якісний ремонт котелень, мереж, закупівля палива. Тому надзвичайно важливо, аби споживачі підприємства сумлінно сплачували за отримані послуги.

Пресслужба КП «Міськтепловоденергія».