Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Травня 2019

АКЦІЇ

«Я ЛЮБЛЮ ВИШИВАНКУ!»

У третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки.
Ідею акції 2006 року запропонува­ла студентка ЧНУ ім.Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до її реалізації стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів.

Саме з цієї нагоди 16 травня в НВК №14 відбулося свято «Я люблю вишиванку!», організаторами якого стали учні 9-Б класу (класний керівник Тетяна Давидюк).
До події були залучені всі вихованці закладу.
Зустрічали гостей і вручали запрошення учні Нікіта Нарольський і Марія Зварич. Допомагали у проведенні свята батьки Наталія Нарольська, Ірина Стрілець і бабуся одного зі школярів Марія Проніна.
Було проведено «Парад вишива­нок», охочі мали можливість поспівати в караоке та взяти участь у майстер-класах: «Ліпимо вареники», «Вишиваємо рушник», «Створи вишиванку!». Діяла виставка посуду і вишитих рушників, зібрана учнями 9-Б класу. Також охочі мог­ли зробити фото біля тематичної фо­тозони.
Завершилося свято флешмобом «Я люблю вишиванку!» і презентацією вишиванки розміром 4 метри.

Вікторія ШПАК.


БІБЛІОТЕКА В ОРНАМЕТІ

Людно було 16 травня і на Алеї вишиванки біля Центральної міської біб­ліотеки ім.Костя Солухи. Тут працівники книгозбірні організували для громади міста свято – День вишиванки «Вишиванка цвіте над Вкраїною».

Користувачам бібліотеки, мешканцям і гостям міста було представлено виставку-інсталяцію «Вишивана творчість кам’янчан». Працівники книгарні та всі, хто завітав цього дня на свято, одягнули бібліотеку в симво­лічний вишитий рушник із паперової мозаїки, а охочі долучилися до його створення.
Родзинкою заходу став танцювальний флешмоб «Вишиваний оберіг», в якому взяли участь студенти коледжу будівництва, архітектури і дизайну та учні НВК №8.
Під час заходу відбулася пізнавальна вік­торина «Вишивана моя Україна» та бліц-опи­тування «Україн­ська вишиванка: модний бренд чи традиція з віковою історією?». Усе дійство відбувалося під супровід українських пісень про вишиванки.

Ольга ВІТВІЦЬКА, провідний методист МЦБС.


ОДЯГНЕМО НА ЩАСТЯ СОРОЧКУ!

16 травня на майдані Польський ринок відбувся флешмоб учнів початкових класів «У кольорах моєї вишиванки – любов до рідної Зем­-лі» під українсь­ку мелодію «Сорочка вишита», яку виконала вихованка вокального гуртка «Веснянка» ЦДЮТ Дарина Пшенична.

Мета заходу – популяризація української самобутності, адже вишиванка є важливою складовою українського на­ціонального вбрання, яка відіграє велику роль в історії творення української нації. Традиційна вишивка сорочок має оберегове значення.
На святі виступали ансамбль народного танцю «Горличка» ЦДЮТ (керівник Дмитро Назаренко) і ансамбль народного танцю «Гілея» (Інна Гілевська). Хореографічну ком­позицію «Український віночок» виконав ансамбль народ­-ного танцю «Сяйво» НВК №9 (Олена Нагорна), а вихован­ці зразкового лялькового гуртка «Рукавичка» ЦДЮТ (Світ­лана Березовська) ставили картинку «Кольори моєї дер­жави».

Яна ТИЧИНСЬКА.