Неділя, 28 Квітня 2024 р.
2 Січня 2024

ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ЧАСОМ ДЛЯ ФРІЛАНСЕРІВ

Віддалена робота стає популярнішою та затребуванішою. Вона вигідна як виконавцям, так і замовникам. Перші отримують більше свободи, розподіляючи свій графік на власний розсуд. Другим не потрібно утримувати штат співробітників, орендувати офіс, платити за комунальні послуги тощо.

Сьогодні фріланс цікавить багатьох, але не кожен вміє правильно організувати свій час. У результаті – накопичення невирішених завдань, зриви дедлайнів, перевтома, вигоряння і зниження працездатності через безсонні ночі. Щоби цього не сталося, дочитайте статтю до кінця і дізнаєтесь, як стати продуктивним фрілансером, знаходити час на захоплення, сім’ю, хобі…

Що таке тайм-менеджмент

Якщо перекласти дослівно, то це управління часом. Здається, що в ньому немає нічого складного, але тайм-менеджмент складається із декількох складових, використовуючи які, ви досягнете великих успіхів, підвищите рівень кваліфікації та власного доходу. Назвемо ключові моменти:

  1. Планування. Кожен новий день має бути чітко спланований із вечора, аби вранці витратити лише декілька хвилин на перевірку графіка і зайнятися роботою.
  2. Правило «60:20:20». Ця пропорція вказує на послідовність вирішення завдань, де на першому місці – заплановані, на другому – позапланові, а на третьому – непередбачені.
  3. Оптимізація робочого місця. Не варто шкодувати грошей на облаштування робочої зони. Це інвестиція у ваш комфорт, який підвищує продуктивність. Якщо потрібно два монітори, нове крісло, зручний стіл, то придбайте.
  4. Нове обладнання. Погодьтеся, працювати на ноутбуці 10-річної давності довго і важко. Замість того, щоби чекати на завантаження контенту, купіть новий лептоп – і зробите вдвічі більше роботи за той самий проміжок часу.
  5. Допоміжний софт. Не нехтуйте програмами й утилітами, які спрощують взаємодію із ПК. Вивчіть швидкі комбінації, опануйте корисні програми.
  6. Реалістичний графік. Не варто ставити перед собою нездійсненні завдання. Амбіції – це добре, коли вони підкріплені реальними справами. Не потрібно брати більше роботи, ніж здатні виконати.
  7. Навчіться відпочивати. Безперервна робота втомлює, працездатність знижується, фрілансер втрачає замовників. Краще регулярно виділяти час на дозвілля, встановити робочий режим із перервами.

При фрілансі ви почуваєтеся вільніше, без прив’язки до офісу, поїздок на роботу. Однак навіть працюючи вдома, потрібно вміти керувати своїм часом, аби отримувати від роботи не лише кошти, а й задоволення.

Сторонні програми із тайм-менеджменту

Якщо не вдається раціонально розподілити свій робочий час, пропонуємо декілька відомих програм, за допомогою яких легко слідкувати за робочим графіком і коригувати його:

  • Time Doctor;
  • Asana;
  • Google Calendar;
  • Tick Tick.

Це лише декілька доступних планувальників зі зручними функціями і простим інтерфейсом. Багато з них поширюються на безкоштовній основі або із пробним періодом.