Неділя, 28 Квітня 2024 р.
27 Березня 2024

ВІСКІ АБО КОНЬЯК: ЩО ВИБРАТИ

Віскі та коньяк символізують розкіш, культуру і традиції. Під час їх вибору варто враховувати не лише смакові якості, але й історію, виробництво та випадки, коли їх доречно вживати. 

Історія та походження

Віскі почали виготовляти у Шотландії й Ірландії ще у Середньовіччі. Перша згадка про напій датується 1494 роком. Тоді його використовували у монастирях з лікувальною метою. Вважається, що саме ченці розробили технологію дистиляції, перетворюючи зерно на спиртне. Згодом алкоголь став популярним не лише на Британських островах, але й за їх межами. У сучасному світі напій продовжує мати особливий попит, тому вартість Jameson доступна. Віскі відрізняється легким смаком та ароматом, тож може поєднуватися із різними закусками. Коньяк завдячує своїй популярності французькому королю Людовику XIV, який, спробувавши напій, високо його оцінив. Алкоголь бере свій початок із XVI століття, коли винороби округи міста Коньяк у регіоні Нова Аквітанія почали дистилювати вино для збереження та поліпшення якості. Разом з унікальним кліматом і ґрунтами цей процес привів до створення коньяку, який сьогодні вважається найрозкішнішим і найвитонченішим у світі.

Процес виробництва і смакові особливості

Віскі виробляють із суміші різних зернових культур. До його складу входять:

  1. Ячмінь.
  2. Кукурудза.
  3. Жито.

Першим етапом є замочування зерна для виділення цукрів, які потім ферментуються із додаванням дріжджів для отримання сусла. Після цього суміш піддається дистиляції у спеціальних апаратах. Отриманий спирт витримують у дубових діжках упродовж декількох років. У цей час відбувається остаточне формування смаку, аромату і кольору. В процесі старіння віскі набирається відтінків диму, ванілі, фруктів і прянощів. Коньяк виробляється шляхом подвійної дистиляції білого вина з винограду, переважно, сорту «угні блан». Цей процес робить напій більш фруктовим та ароматним порівняно із віскі. Після дистиляції алкоголь витримують у дубових діжках, де він набуває певного смаку.

Специфіка вживання віскі та коньяку

Шотландський або ірландський напій асоціюється із курильними клубами або вечірками. У такому разі насичені аромати і смаки стають чудовими компаньйонами для дружніх бесід або святкового настрою. Різноманітність стилів і смаків дає змогу знайти для себе найкращий варіант віскі. Коньяк має глибокий букет, тому ідеально підходить для спокійних вечорів у затишній атмосфері, а також особливих випадків і свят. Він стане чудовим варіантом для ведення розмови із друзями чи рідними. Приємний смак допомагає розслабитися та відчути комфорт. Вибір віскі або коньяку залежить від особистих уподобань. Обидва напої мають унікальні якості, тому рекомендується їх замовити у «Маркеті важливих штук» за доступною ціною. Насолоджуйтеся смаками, поєднуючи алкоголь із шоколадом або екзотичними фруктами.