П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Квітня 2021

ОСОБЛИВИЙ СЛІД АРХІТЕКТОРА

Анатолій Ткачук1 травня цього року виповнилося би 60 років Анатолію ТКАЧУКУ, архітектору, члену Національної спілки архітекторів України, серед численних фахових посад якого – головний архітектор Кам’янця-Подільського. Тричі він призначався на цю посаду протягом 90-2000-х років.

Творчі люди залишають по собі слід яскравий та відчутний, архітектори – особ­ливий! Мовою архітектури – об’єкти, а насправді – візуальні символи та ознаки часу. Образи, народжені митцем, транслюють назовні його харизму та внутрішній світ і перетворюють його самого на невід’ємну складову свого часу.
Анатолія Ткачука не стало в січні цього року… А слід залишився, потужний, сміливий, відчутний, не тільки в проєктах і будівлях, а й у пам’яті, серцях і душах.
Зі спогадів Віталія Каролійовича Мідзяновського:
– Після роботи головним архітектором міста Анатолій Олек­сійович працював у колективі ПП «Проєкт-Менас» головним архітектором. Архітектурні рішення його проєктів виконувалися з великим професіоналізмом, в особливому стилі, зі знанням справи. Проєкти, розроблені під його керівництвом, відповідають

Проєкт Анатолія Ткачука, втілений у Дунаївцяхсучасним вимогам архітектури та будівельних норм. Серед таких об’єктів:
• спортивний комплекс із басейном у місті Кам’янці-Подільському на вул.Лесі Українки;
• дитячий садок на 120 місць у с.Кам’янка Кам’янець-Подільського району;
• реконструкція автовокзалу на вул.Князів Коріатовичів, м.Кам’янець-Подільський;
• готельний комплекс на вул.Шевченка, м.Дунаївці;
• численні генплани сіл Ка­м’янець-Подільського, Чемеровецького, Дунаєвецького районів;
• велика кількість малоповерхових і багатоповерхових житлових будинків тощо.
У колективі Кам’янець-­Подільського осередку Хмельницької обласної організації Національної спілки архітекторів України Анатолій Ткачук був правдивою рушійною силою, небайдужою харизматичною особистістю, високопрофесійним архітектором, чия думка не залежала від загальних настроїв чи тенденцій часу.
Таким він і залишиться в пам’яті! Справжньою людиною та справжнім архітек­тором!

Віталій ЗАЛУЦЬКИЙ, архітектор, член Національної спілки архітекторів України.