Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.

ПОЛЕТІВ ГОРЛИЦЕЮ НА НЕБО

 Один із перших складів ансамблю (на фото ліворуч: Володимир та Наталія С’єдіни)1 жовтня Кам’янеччина провела в останню путь відомого і легендарного земляка – хореографа, заслуженого працівника культури України Володимира С’ЄДІНА. (14 квітня 1946 р. – 29 вересня 2024 р.)

Володимир Миколайович із кін­ця 60-х років минулого століття очо­лював ансамбль народного танцю «Горлиця», який був і є візитівкою культурного надбання Кам’янця. Під його керівництвом танцювальний колектив, заснований у педінституті (нині К-ПНУ ім.І.Огієн­ка) гастролював багатьма країнами світу. Хореограф вражав енергією та заповзятістю, вмінням та творчістю. Був людиною, яка, досягнувши дуже високого результату, могла його втримати. Прикладом цього є його «Горлиця», яка протягом багатьох рокiв не втрати­ла обличчя, і цілі покоління молоді просто мріяли до неї потрапити.

«За своє життя я об’їздив чимало країн і зрозумів одну дуже просту істину: щоб нація була здоровою, потрібно працювати, виховувати культуру в молодого покоління, – розповідав Володимир С’єдін в інтерв’ю «Подолянину» 2009 року. – Вважаю, що в усіх школах із 1 до 4 класу потрібно ввести уроки ритміки. Дитина має володіти хо­реографічними навиками. Буде вона в майбутньому танцювати чи ні – це вже покаже час. Та коли хлопчик танцює з дівчинкою, в них з’являються повага до партнера, відчут­тя смаку і врешті внутрішня сво­бода, з якої виростає інтелігентність».