Четвер, 28 Березня 2024 р.

ТУТ ПОТРIБНI ФАНАТИ

Працівники «убойного» відділу, озброєні до зубів, із найсучаснішими засобами зв’язку та ще й ті, що переслідують злочинців на «крутих» автомобілях, викликають захоплення Анатолій НЕРОБАв хлопчаків і сповнюють юні серця романтизмом…

На жаль, сюжети телесеріалів не відповідають дійсності. Працівникам карного розшуку доводиться працювати в надзвичайно важких умовах. З ранку до ночі, без вихідних і свят, у спеку чи хурделицю… Проте працювати в карному розшуку можуть люди, закохані та віддані цій справі.

Сектор карного розшуку в Кам’янець-Подільському міськвідділі міліції очолює майор міліції Олег ХИТРУК. Олег Борисович із дитинства мріяв працювати в правоохоронних органах. Закінчивши історичний факультет, вступив на службу оперуповноваженим карного розшуку міськвідділу міліції. За час роботи працював на посадах старшого оперуповноваженого ВДБЕЗ райвідділу міліції, згодом у міськвідділі – заступником начальника ДIМ. З 2006 р. – начальник сектору карного розшуку Кам’янець-Подільського МВ УМВСУ в Хмельницькій області. Тим, чого досяг у житті та ким став, завдячує своїм наставникам. Вони вчили перших, так би мовити, азів карної справи: як працювати на оперативній роботі, як розкривати злочини, як працювати з людьми. Їхній досвід і досі стає у пригоді, адже тепер Олегу ХИТРУКУ як керівнику доводиться також вчити молодь. Саме так, як свого часу вчили його.

– Оперативна робота вимагає чіткості, пильності та уважності, – переконаний Олег Борисович. – У жодному разі ти не маєш забувати, що працюєш із категорією важких та особливо важких злочинів (вбивства, пограбування, розбійні напади, згвалтування). Саме тому варто пам’ятати та за будь-яких обставин дотримуватися головного правила – в жодному разі не підставляти людей, з якими працюєш, бути впевненим у них на 100 відсотків. Тил має бути надійно захищений. Ти не маєш права на промах і на помилку…

На сьогодні сектор карного розшуку

МВ УМВСУ нараховує 20 працівників. Правоохоронці, які приходять на службу в карний розшук, розуміють, на що вони йдуть і в яких умовах працюватимуть, адже ні для кого не секрет, що робочий графік зазвичай ненормований – варто бути напоготові щохвилини. I, якщо посеред ночі тебе розбудить телефонний дзвінок, мусиш миттєво реагувати без будь-яких «але» і «потім». Не кожен витримує такого напруженого життя. Залишаються сильні духом, витривалі люди, які по-справжньому люблять свою роботу.

– Немає нічого кращого, – каже Олег ХИТРУК, – аніж усвідомлення того, що твоя робота повертає людям віру в правду та справедливість. Ті, хто скоює злочини, має нести за це кримінальну відповідальність. Iнакше і бути не може!

Вісім років працює у карному розшуку заступник начальника СКР майор міліції Анатолій НЕРОБА. До цього він протягом семи років працював у дитячій кімнаті міліції. Роботу свою любить. Безумовно, буває важко працювати з людьми, але якщо ти вмієш ви-слухати, проблем не буде жодних.

Працівники «убойного» відділу, озброєні до зубів, із найсучаснішими засобами зв’язку та ще й ті, що переслідують злочинців на «крутих» автомобілях, викликають захоплення в хлопчаків і сповнюють юні серця романтизмом…

На жаль, сюжети телесеріалів не відповідають дійсності. Працівникам карного розшуку доводиться працювати в надзвичайно важких умовах. З ранку до ночі, без вихідних і свят, у спеку чи хурделицю… Проте працювати в карному розшуку можуть люди, закохані та віддані цій справі.

– У кожної людини свої переживання в житті і, повірте, до нас вони приходять не для того, аби поділитися своїми радощами, а, навпаки, – каже Анатолій Михайлович. – У першу чергу, ти маєш заспокоїти, вислухати. Без цих простих дій нічого не буде.

Здавалося, практично щоденні зустрічі із жорстокістю, бездушністю мали би зробити такими ж працівників карного розшуку. Навпаки, люди, які тут працюють, знають ціну людським взаєминам, вірять у щирість, порядність, чуйність і доброту. Анатолій НЕРОБА переконаний: якщо ти дійсно несеш людям частинку добра і розумієш, що можеш зробити щось корисне, варто йти на роботу. Проте в жодному разі не з поганим настроєм. Усі негативні емоції варто залишити за порогом. Не маєш права ставити власне «я» вище інших. Варто прислухатися до думки кожного з працівників, адже це оперативна інформація.

Робота в карному розшуку – не з тих, що приносить миттєві результати. Iноді на пошуки злочинця можна витратити не один місяць. …Яскравий приклад – нещодавнє затримання групи з ознаками організованості, що займалася скоєнням розбійних нападів на «валютників». 21 червня 2009 р. в місті був скоєний такий розбійний напад. Коли чоловік близько 17.00 підходив додому, в під’їзді його оточили троє, побили, вирвали сумочку з грошима та зникли. В ході оперативно-розшукових заходів злочинців було затримано. Ними виявилися жителі Тернопільської області. Також доведена їхня причетність до скоєння розбійного нападу та вимагання в особливо великих розмірах (близько 70 тис.грн.) на території Тернопільської та Чернівецької областей.

Загалом за минулий рік сектором карного розшуку міськвідділу міліції було розкрито 215 злочинів.

…Кажуть, що в карний розшук йдуть фанати своєї справи. I справді, як може бути інакше, якщо твоїм життям стає робота?! Часто доводиться власні бажання та бажання сім’ї відкладати на другий план, адже злочинці не питають, коли буде зручніше скоїти злочин і, тим паче, не горять бажанням, щоб їх спіймали на гарячому. Свого часу в карному розшукові працювало чимало нині відомих правоохоронців. Серед них Валерій СМИЦЬКИЙ, Iван СЕМЕНЮК, Iгор ЛУГОВИЙ, Сергій ШУТЯК, Федір ДАНIВ, Сергій КОБЛЯ, Олександр ЗАВАДСЬКИЙ і багато інших.

Напередодні професійного свята хочеться побажати всім «пінкертонам» міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя та професійних успіхів.