П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

МОЛОДЕ ОБЛИЧЧЯ ЮРИСПРУДЕНЦІЇ

«Знати право, служити праву, захищати право» – це гасло людей, які 8 жовтня святкують профе-сійне свято. День юриста з’явився в календарі 13 років тому та об’єднав навколо себе юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод українців.

Володимир ШУМЕЙКОМолодий перспективний юрист Володимир ШУМЕЙКО переконаний, що він і його колеги виконують почесну місію – захищають громадян і стоять на сторожі інтересів держави.

Володимир Петрович народився 18 жовтня 1985 р. в с.Саливонки Київської області. Згодом сім’я переїхала до Кам’янця-Подільського, де юнак закінчив місцевий ліцей. І коли постало питання, яку професію обрати, особливих вагань не було – пішов батьківськими стопами. Відомий у місті адвокат Петро ШУМЕЙКО ще змалку зумів привити синові потяг до юрис-пруденції. Та й до сьогодні батько є його надійним порадником, до думки якого прислухається та цінує.

Паралельно з навчанням у Хмельницькому університеті управління та права Володимир Петрович працює юристом у ПП «Редакція газети «Є!». Здобувши освіту, повертається у рідне місто та працює у Кам’янець-Подільському міськрайонному суді: спочатку секретарем судового засідання, а тепер – помічником судді.

– Взагалі, юрист – це загальне поняття, що включає в себе весь гурт правників, – розповідає Володимир Пе-трович. – Так називають особу, що має юридичну освіту та працює у відповідній установі. Тож цього дня святкуватимуть і юрисконсульти на підприємствах, і адвокати, судді, працівники управління юстиції, прокуратури, правоохоронних органів тощо. Адже робота кожного з них покликана забезпечити належну реалізацію продекларованих прав та обов’язків громадян у різних сферах суспільного життя, не обмежуючись роллю спостерігача, а активно та ефективно домагаючись відновлення порушених прав і встановлення справедливості.

Незважаючи на молодий вік, Володимир ШУМЕЙКО – досить наполегливий і відповідальний спеціаліст. Каже, що юристи, насамперед, повинні мати відчуття справедливості, бути порядними, освіченими, грамотними спеціалістами, в роботі – уважними, терплячими, об’єктивними, вдумливими в деталях і цілеспрямованими. 

– Якщо ранок не починається з перегляду законодавчих змін у країні, якщо юрист не знає та не відслідковує їх, то про яку професійність може бути мова?! – каже співрозмовник. – У першу чергу, юрист повинен бути обізнаним у сфері, в якій працює, і не важливо, якими справами він займається – господарськими, цивільними чи кримінальними. Адже та база, яка дається інститутом, із часом забувається, залишаються лише основи. І якщо її не поповнювати, результатів не буде. Лише щоденна невтомна праця над собою може стати запорукою успіху.

Загалом, за час своєї професійної діяльності Володимиру ШУМЕЙКО довелося неодноразово представляти інтереси підприємства, зокрема редакції газети, в суді. Тож господарське право стало, так би мовити, першою сходинкою, яку вдалося успішно опанувати. Нинішня робота помічником судді дещо відрізняється від попередніх, адже в основному передбачає вивчення справ, що стосуються адміністративного, цивільного та кримінального права. Сьогодні до його обов’язків входить допомога судді у розгляді справ, підготовка проектів судових рішень. А це надзвичайно великий обсяг роботи. 

Зізнається, що нині суспільство стало більш юридично грамотним та обізнаним. Переконаний, що поштовхом до юридичної активності громадян стала достатня інформованість суспільства про свої права та обов’язки, підвищення рівня їх правової свідомості.

– Нині на телебаченні з’явилася значна кількість передач, які наглядно демонструють, що таке судове засідання, як захистити свої права та інтереси, – каже він. – Така інформованість – величезний поштовх до розвитку правової держави. 

Якщо врахувати кількість справ, що сьогодні роз-глядаються в суді, то вона значно зросла порівняно навіть з попередніми роками. Завантаженість у працівників суду дуже велика та обов’язок прийняти вірне рішення, не розгубившись у водовороті людських доль, вимагає від кожного з працівників високого професіоналізму, організованості та самодисципліни.

Проте, на жаль, сьогодні значно ускладнює роботу юриста надзвичайна нестабільність і суперечливість сучасного законодавства.

У своїх прагненнях і сподіваннях Володимир ШУМЕЙКО висловлює думку кожного громадянина нашої держави, адже він, як і кожен з нас, хоче стабільності та впевненості в майбутньому.

– Необов’язково має бути захмарна посада, – зізнається Володимир Петрович. – Основою, швидше, стане знання, що майбутнє як таке є. Робота, в першу чергу, повинна приносити задоволення, а матеріальна винагорода за неї має бути достатньою для того, щоб сім’я почувала себе захищеною. 

Всім своїм колегам-юристам хочу побажати успіхів на професійній ниві, міцного здоров’я, благополуччя, щастя та впевненості у завтрашньому дні.