Четвер, 28 Березня 2024 р.
19 Липня 2019

СПАДЩИНА ЖУДІНИХ

10 липня в Галереї мистецтв відкрито виставку робіт Дмитра та Ольги Жудіних – неймовірних порт­ретистів та живописців, що проживали в Кам’янці-Подільському на межі ХІХ-ХХ століть. Презентовані полотна – портрети та етюди. Більшість із них відреставровані студентами кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мис­тецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ ім.Івана Огієнка.

Дмитро Ананійович викладав малювання і креслення в Маріїнській жіночій гімназії. Був учителем малювання, креслення та каліграфії Кам’я­нець-Подільського міського учили­ща. Крім того, викладав чистописання та малювання в чоловічій гімназії. Він – автор розпису вівтаря та передвівтарної частини церкви святого Георгія. Був членом Подільського церковного історико-археологічного товариства.
Його творча спадщина – сотні робіт. Серед них – портрети, етюди, пейзажі, натюрморти. Вагома частина з них зберігається у фондах Кам’янець-По­дільського державного історичного музею-заповідника.
Ольга Дмитрівна – донька Дмитра Жудіна, випускниця Маріїнської жіночої гімназії, талановита художниця, творчість якої вражала з перших ро­ків її художньої кар’єри. Доб­рий друг сім’ї Жудіних, педагог, письменник Сергій Сер­гєєв-Ценський в одному з листів писав: «Я досі зберігаю, мов святиню, малюнки Олі та показую їх знайомим. Мабуть, якщо вона захоче, пошлю їй за це одне зі своїх оповідань чи казок для дітей». Разом із батьком Ольга брала участь у вистав­-ці, яку в місті над Смотричем організувало Кам’янець-По­дільське товариство красних мистецтв.

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ, молодший науковий співробітник історичного музею-заповідника.