Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Липня 2019

ДРУГА ЗУСТРІЧ ІЗ ХУДОЖНИКОМ

У Виставковій залі на Соборній 18 липня відкрилася персональна виставка художника з Тернополя Миколи Мельника «Акварель».

Микола Мельник під час відкриття виставки. Фото Петра ІгнатьєваПеред тим митець демонстрував твори в Чернівцях, а після Кам’янця очікується зустріч у місті, де мешкає Микола Панасович. Хоча народився май­бутній художник не в Тернополі, а в селі Поляна нинішнього Хотинського району. Сталося це 4 травня 1938 року. Буковина тоді ще не була радянською, а входила до складу Румунії.
У буклеті, випущеному з нагоди відкриття виставки, художник пояснює свій вибір жанру:
«В дитинстві я захоплювався акварелями. Дивувався можливості художника при допомозі простого паперу, води і фарб творити справжні дива… Саме акварель найбільш тонко дозволяє передати тремтіння, легкість, яскравість і соковитість перших весняних квітів, сумуючу красу осені та зелені фарби літа. Це те, що нас єднає, і своїм захопленням я хочу поділитися з глядачами…
Пишу завжди з натури в реалістичній манері, але залишаю за собою право вільної композиції, створюючи живописний образ природи».
На виставці представлені пейзажі (особливо худож­ника зачаровують Карпати), натюрморти, портрети. Підписи під творами поетичні, у цьому митець прислухався до поради письменника Степана Пушика.
Зустріч із творчістю Миколи Мельника в кам’ян­чан друга. А перша відбулася влітку 2007 року в галереї мистецтв у Старому місті. Наше місто добре знайоме художникові ще з повоєнного дитинства, а в його дипломній роботі в інституті п’ять акварельних композицій відображали пам’ятки Кам’янця.

Олег БУДЗЕЙ.