П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Березня 2020

ТЕРИТОРІЯ ЖІНКИ

Саме таку назву має 104-сторінкова збірка віршів, яку її авторка Ольга Саліпа 4 березня презентувала в одній з аудиторій головного корпусу Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Ольга є випускницею нашого навчального закладу (тоді вона мала прізвище Дудар), а нині працює прессекретарем міського голови Хмельницького Олександра Симчишина. Її чоловік Сергій Саліпа – капітан Збройних сил України, учасник російсько-української війни, загинув 14 липня 2014 року біля села Дмитрівка Донецької області, підірвавшись на фугасі.

Вів зустріч доктор філологічних наук Олег Рарицький. Збірка «Територія жінки» побачила світ у київському видавництві «Зелений пес», а віддруковано її в Кам’янці-Подільському в ТОВ «Друкарня «Рута». Обкладинку книжки та ілюстрацію до її п’яти розділів – «Кухня», «Спальня», «Ванна кімната», «Передпокій» і «За вікном» – виконала художниця Тетяна Лиса. Найкраще про поетичну збірку повідає її анотація, в якій сказано:
«Душа жінки – як дім із великими вікнами, мереживними фіранками, солодкими ароматами, широким ліжком, круглим столом для гостей. Тут є де посмакувати солодким, поплакати, поговорити, прокинутися в обіймах коханого на зім’ятих уночі простирадлах. Територія жінки – її дім, її душа, внутрішній світ. У якийсь куточок вона пускає гостей легко, кудись – лише особливих, а десь залишається на самоті.
Кожен розділ цієї книги поезій – особлива кімната, особливі думки та мрії.
Хочете знати, про що мовчить жінка, коли п’є ранкову каву, – заходьте на її територію.
У кожному вірші – сторінка життя, не вигаданого, а справжнього, прожитого й відчутого до кінчиків пальців, веснянок на обличчі, до найглибших глибин душі. Це потік енергії, болю і душевного спокою від образів і полотен, майстерно виписаних поетесою.
І ще, не вірте, що ця книжка – не лише для жінок. У ваших руках справжній путівник для чоловіка по незнайомій території – території жінки».
На завершення наведемо один із віршів збірки (всі вони безіменні, позначені трьома зірочками):

Рецепти щастя мені відомі:
Складне і хитре – не для стосунків.
Лише з тобою я всюди ВДОМА.
Все дуже просто. Без розрахунків.
Твоя присутність приємно гріє…
Так пахнеш рідним… Заплющу очі…
В людей – кар’єра, глобальні мрії…
А в мене… щастя… таке… жіноче…
Вечеря, сміх і слова на вушко…
Докладно й щиро – про усі справи.
Дві чашки з чаєм і дві подушки.
Щоденне щастя – нехитра страва!