П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
9 Липня 2021

СПІВ ВІД СЦЕНИ ДО ПАЛАТИ

IV Міжнародний фестиваль оперного мистецтва «Опера в мініатюрі» стартував суботнього вечора, 3 липня. Протягом декількох годин Олена ЛЮТАРЕВИЧ-МАРЧЕНКО разом з італійським тенором Емануеле СЕРВІДІО та Академічним симфонічним оркестром Івано-Франківської обласної філармонії зачаровували публіку, яка прийшла до міського Будинку культури. Зал аплодував стоячи!

Уже наступного дня в кафед­ральному костелі святих Апостолів Петра і Павла давали концерт камерної музики артисти з різних куточків України. Півтори години увага слухачів перемикалась з однієї точки храму на іншу. Почалось усе вгорі, адже там оживила орган своїм сольним виступом одеситка Прасковія БЄЛКІНА. Згодом точка уваги змістилася донизу, коли перед вівтарем заграли форте­піано, скрипка та віолончель.
Це музиканти з Черкас Оксана ВОВКОСТРІЛ, Євген СКРИПНІЧЕНКО та заслужена артистка України Олена БЄЛКІНА почали демонструвати свою майстерність.
Олександр Гурський, Олена Лютаревич-МарченкоПроте концерту не вистачало голосу. Його нам подарувала львів’янка Христина МАКАР, яка знову зосередила погляди гостей дійства на горищі, біля ор­гана. Під акомпанемент відо­мої органістки Надії ВЕЛИЧКО співачка протягом години виконувала оперні арії різними мовами.
Ці виступи були доступні широкому колу слухачів. Але в рам­ках фестивалю відбувся ще й ексклюзивний мініконцерт. У часи боротьби з covid-19 наші лікарі прийняли основний удар на себе, тому організатори вирішили провести флешмоб для працівників Перинатального цент­ру. У понеділок, 5 липня, Олена ЛЮТАРЕВИЧ-МАРЧЕНКО та Діана ЮРЕЙКО по-особливому розпочали таку звичну для лікарів ранкову нараду. Уже через 5 хвилин співу хтось усміхався, хтось дістав смартфон, аби зняти відео для соціальних мереж, хтось просто слухав, але байдужим не залишився ніхто.
– Я думаю, що ми надовго за­рядилися позитивними емоціями, а ваш потужний спів вплинув не лише на нас, а й на пацієнтів, –
не стримував захоплення від виступу артистів головний лі­-кар центру Олександр ГУРСЬ­КИЙ.
Після «офіційної частини» настала черга співу з вікон лікарні, щоб ніхто з пацієнтів не пропустив мистецького моменту.
Організатори зазначають, що Перинатальний центр був обраний місцем проведення флеш­мобу ще й для привернення уваги до проблеми з не надто хорошою демографічною ситуацією в країні.
Фестиваль «Опера в мініатюрі» тривав у Кам’янці-Подільсь­кому протягом 3-8 липня.

Олександр ЩЕРБАТИХ.