Неділя, 19 Травня 2024 р.

АРХЕОЛОГІЯ ЄДИНА

Чи можна систематизувати праці українських археологів за останні 30 років, помістити їх в одну книгу та зробити це цікавим навіть для стороннього читача? Звісно. Принаймні, схоже, так думали у ВГО «Спілка археологів України» та Інституті археології НАН України, коли торік створили видання «Археологія України за роки Незалежності». У нашому місті його презентували 9 лютого в стінах історичного факультету К-ПНУ ім.Івана Огієнка.

Матеріали до книги збиралися з 2011 року та склали понад 50 авторських нарисів, що охоплюють період від кам’яної доби до нового часу. Окрему ува­гу приділено й Кам’янцю-Подільському, зокрема декількома статтями Павла НЕЧИТАЙЛА, проте сам учений зазначає, що в книзі відображено далеко не всі здобутки вітчизняної археології:
– На жаль, видання не могло охопити абсолютно все, оскільки було дуже багато зроблено, і не всі археологи, які працювали в Україні протягом 30 років Незалежності, могли долучитися до його створення. Проте це перше науково-популярне ви­дання, виконане на такому рівні.

Усього світ побачили 1000 примірників. Придбати їх неможливо, адже всі вони розподілені між бібліотеками та навчальними закладами. Однак для широкого загалу видання доступне в pdf-форматі на сайті ВГО «Спілка архео­логів України»: http://vgosau.kiev.ua/load_books/30-arh.pdf

Олександр ЩЕРБАТИХ.