Середа, 08 Травня 2024 р.
25 Травня 2023

«ПОДОЛЯНКИ» ВРАЖАЮТЬ НЕ ТІЛЬКИ ГРЕНА

До 125-ї річниці від дня народження художника Олександра ГРЕНА, який жив і творив у Кам’янці-Подільському, 19 травня в Галереї мистецтв було відкрито виставку «Подолянка». Сучасні митці представили свої роботи в різних техніках із власним баченням подільських красунь.

Відомо, що головною ге­роїнею творчості Олександ­ра Львовича була подільська жінка, одягнена в традиційний подільський стрій: вишиту сорочку, горбатку (спідницю), на голові – убір із 4-5 хусток. На запитання про те, чому йому сподобалося Поділля, адже він бачив у роз’їздах май­же всю Україну, Грен відповідав: «Я був приголомшений красою і цілісністю, яку складає ансамбль жіночих постатей у свято на тлі кольорових пагорбів».

Як повідомляє пресслужба міськради з посиланням на кураторів проєкту – асистента кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва К-ПНУ ім.Івана Огієнка Володимира БУЧКОВСЬКОГО і доньки українського худож­ника-графіка Бориса Негоди Ольги НЕГОДИ, саме надих­нувшись подолянками Грена і будучи під враженнями від його робіт, автори з різних міст України представили свої версії образу подільської жінки.

На виставці можна побачити дипломні роботи студентів національного університету, картини кам’янецьких, київських, полтавських художників. А також останній портрет Олександра Грена, написаний Борисом НЕГОДОЮ, який був опікуном великого художника.

Анастасія ГОРОХОЛІНСЬКА.