Субота, 27 Квітня 2024 р.
25 Січня 2024

«ПРОСВІТА» ПОДЯКУВАЛА ВСІМ ПОІМЕННО

23 січня, в річницю вбивства автора «Щедрика» – композитора Миколи Леонтовича, кам’янецька «Просвіта» зібрала в залі Магдебурзького права в Ратуші своїх друзів. Приводом стала третя річниця від початку акції «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика».

Анатолій ПАЛАДІЙЧУК і Славко ПОЛЯТИНЧУК підбили підсумки трьох років просування кам’янецької історії капели Олександра Кошиця і розповіли про плани на майбутнє. Присутні мали змогу вкотре оглянути унікальну колекцію старовинних платівок із записом подільської щедрів­ки, сувенірів, котрі наспівують зна­мениту мелодію, та вітальних лис­тівок із зображеннями ластівки. Колись усі ці предмети стануть музейними експонатами, як сподівається пан Анатолій.
Кам’янецький осередок товариства «Просвіта» ім.Т.Г.Шев­чен­ка під час заходу прийняв у свої лави нових учасників, а ще віддав шану всім тим, хто більшою чи меншою мірою допомагав у проєкті «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика»: від нардепа Ігоря Марчука та мера Михайла Посітка – до директорки кам’янець-подільського залізничного вокзалу Олени Войцехівської, від керівниці студії повітряної гімнастики Єви Оржеховської – до працівників музею-заповідника, від професорки та попу­ляризаторки творчого спадку Леонтовича Майї Печенюк – до керівника хорової капели «Жу­равлик» Івана Нетечі. Особливо приємно, що було згадано і колектив газети «Подолянин» як найвірнішого інформаційного партнера всіх просвітянських починань.
Згадали і тематичну екскурсію місцями Леонтовича та Україн­ської республіканської капели Кошиця в місті (автор – історик Дмитро Бабюк), і фільм на цю те­му від Катерини Аносової, і відзначення річниці від’їзду хористів у європейське турне з нашого вокзалу 24 березня 1919 р., і феєричне дійство «Щедрик Story», яке з аншлагом відбу­лося в МБК наприкінці грудня минулого року.
У планах «Просвіти» – продовжувати популяризацію кам’янецьких сторінок історії Миколи Леонтовича та Української республіканської капели. Не всі свої мрії просвітяни озвучують, та завісу таємниці трохи привідкрили. У місті рано чи пізно має постати пам’ятник Олександру Кошицю, Миколі Леонтовичу та «Щедрику».

Ірина ПУСТИННІКОВА.