Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Березня 2024

КУШНІРСЬКА БАШТА: ДЕТАЛІ ПРОЄКТУ

Як уже повідомля­лося в минулому номері газети, команда архітекторів зі Львова здобула першу премію у Все­україн­ському архітектурному конкурсі на найкраще перед­проєктне рішення реставрації з при­стосуванням пам’ят­ки архітектури ХVI-XVIII ст. «Кушнірська башта», що у Старому місті, оголошеному міською радою.

Після визначення переможців кафедра архітектурного проєктування та інженерії «Львівської політехніки» розповіла про деталі проєкту, над яким працювала команда у складі доцентки кафед­ри архітектурного проєктуван­ня та інженерії «Львівської політехніки» і Харківської школи архітектури Ольга КРИВОРУЧКО та випускників і студентів цих двох вишів – Данила Галанджія, Олени Залужної, Анастасії Нікуліної, Олександра Гуцуляка, Анастасії Іртюги.
Автори запропонували концепцію мінімальних втручань у наявний будівельний об’єм башти, використання автентичних будматеріалів і конструктивних елементів та пристосування до нового використання. Рішення з реставрації передбачають очищення від бруду кам’яних стін фасадів будівлі, розшивання із повторним заповненням у місцях втрат розчину швів, заповнення місць, де відсутні камені, аналогічними сучасними, консервація поверхонь розчинозакріплювальними матеріалами, очищення тиньку від бруду, заповнення втрат, закріплення тиньку захисними закріплювальними розчинами. Також передбачено відновлення втрачених перекриттів дерев’яними балками, використання наявних отворів від давніх балок для монтажу нових. Щодо балок передбачено настил дерев’яною дошкою. Реставрація даху передбачає заміну знищених конструктивних дерев’яних елементів та заміну покриття на керамічну дахівку, фрагмент, де було втрачено елементи покриття, запропоновано покрити скляною дахівкою, що додасть більше світла на верхні поверхи башти, а також буде символічно підкреслювати, що це реставрація, а не повне відтворення.
У проєкті основні функції будівлі передбачаються так:

І поверх – рецепція з туристичним інфопоінтом, хата-читальня з можливістю купувати, читати книги та обмінюватися ними, також тут можна працювати за ноутбуком чи підзарядити телефон. Допоміжні приміщення: блок санвузлів, гардероб. Перший поверх можна використовувати як укриття.
ІІ поверх – основний експозиційний зал із широким спектром використання. Додаткові приміщення: кабінет для працівників закладу, сховище – запасник для опрацювання виставкових матеріалів і подальшого формування експозицій.
ІІІ поверх – VR-зал (зал віртуальної реальності) для відтворення історичних батальних сцен давнього міського побуту, ремесел.
IV поверх – невеликий кінозал для 25-45 осіб із можливістю переглядів кінопоказів, арт-постановок, влаштування дискусійних клубів та інших подій культурно-соціального життя.
V поверх – конференц-зал місткіс­тю до 100 відвідувачів, можна розділити на два менші зали і зону для кейтерингу.
VІ поверх – кафе з антресоллю, з верхньою інсоляцією та оранже­реєю.

Отже, переможців визначено, проєкт є, але жодних відомостей про те, чи є на нього гроші, поки не оприлюднено.
Щоправда, народний депутат України Ігор МАРЧУК, відвідав­ши презентацію проєктів, що посіли призові місця, у НІАЗ «Кам’янець», прокоментував подію так:

«Основним інструментарієм щодо фінансування реставрації та ревіталізації башти плануємо використовувати нові можливості, які вже скоро надасть оновлене законодавство у сфері державно-приватного партнерства й концесії».

Нагадаємо, що ще до війни, в серпні 2021 р., в Міністерстві культури та інформаційної політики було укладено Меморандум про співпрацю у сфері збереження історико-архітектурної спадщини та розвитку культурного потенціалу міста Кам’янця-Подільського, в рамках реалізації державної програми «Велике будівництво». Йшлося і про Кушнірську башту.
Щодо фінансування, то в меморандумі передбачено можливість виготовлення ПКД для виконання протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт на па­м’ятках архітектури з Держбюджету. А от виконання ремонтно-реставраційних робіт передбачалося здійснювати із залученням інвесторів до співфінансування.
До речі, згадана башта дуже чутлива до своїх інвесторів. Як свідчать деякі історичні дані, ця вежа на місці стародавніх міських воріт була побудована в 1564-85 рр. на кошти польського короля Стефана Баторія, за що й отримала його ім’я. Після ремонту вежі в XVII ст. ремісничим цехом кушнірів її також почали називати Кушнірською.
Правда, у своєму свіжому доробку від 2022 р. «Збереження та ревалоризація оборонних ук­ріплень верхньої Польської брами в Кам’янці-Подільському» (автори – Василь ФЕНЦУР та Валентин ПАГОР) фахівці НІАЗу наводять і таку інформацію: «Кушнірська башта збудована в 1585 р. під час правління польського короля Сте­фана Баторія на місці старої місь­кої брами. Виявлені у Львові архів­ні документи 1565-1566 рр. вказують, що башту збудували за кошти «шарварку» – дорожнього збору з кам’янець­ких купців».