Субота, 27 Липня 2024 р.
9 Травня 2024

«ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ» В НАС ДО ВЕРЕСНЯ

У спекотному травневому промінні Кам’янець-Подільський окутувався не лише теплом весняного дня, але й атмосферою пам’яті та визнання. 1 травня стало днем, коли місто зустріло виставку, що розкривала душу та історію українського полку «Азов», відомого своєю відвагою та невтомною боротьбою за незалежність України.

«Азов – Янголи Маріуполя» – зву­чало як пісня гордості та відданос­ті. На виставці кожна деталь, кожен елемент малював картину боротьби, самопожертви та віри в майбутнє. Тут, серед стін виставкової зали, здавалося, що кожен експонат розповідає власну неповторну історію.

– Цією виставкою хочеться розвінчати міфи роспропаганди про наших воїнів, – зі сльозами на очах розповідає матір загиблого Героя Владислава ЛИТВИНЕНКА, ініціаторка виставки Віра ЛИТВИНЕНКО. – Ми хочемо нести пам’ять про цих Героїв, адже це – надзвичайні люди. Це – титани! Це – найдостойніший приклад для молодого покоління: приклад мужності, приклад жертовності та любові, приклад відданості Батьківщині. Кожна зображена тут людина – це виховані, освічені, вмотивовані, натхненні українці.

Відчайдушна сила азовців стала основною темою експозиції. Від їхніх перших кроків до найбільшого бою за Маріуполь кожен момент був відтворений із неперевершеною точністю. Перед очима глядачів ожили події, які стали відомі всьому світові.
Затишна зала Старого замку стала своєрідним ареалом пам’яті, де кожен відвідувач має змогу зануритися у світ героїчних подвигів і відчути піднесення, співчуття та повагу до тих, хто віддав життя за вільну Україну.
В експозиції – понад 200 інформаційних дощок – пам’ятних пос­терів, на яких містяться світлини, біографії та нагороди за мужність і звитягу кожного з полеглих захисників Маріуполя. Наймолодшому з них було 18 років, найстаршому – 63…
Крізь турботливо створені експозиції ми побачили долі справж­ніх героїв, імена яких звучали на вустах кожного відвідувача. Їхня відвага стала символом мужності та непохитної віри в майбутнє своєї країни.

– Протягом трьох місяців ми спілкувалися з пані Вірою і активно слідкували за діяльністю громадської організації родин загиблих захисників України «Серце нАЗОВні», яку вона очолює. Адже виставка «Азов – Янголи Маріуполя» вже експонувалася у 12 містах України обласного значення, – коментує завідувачка відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Інна ЛОЗІНСЬКА. – Хочеться донести до людей, що воїни, які загинули під час оборони Маріуполя та «Азовсталі», стали символом українського спротиву, розповісти, наскільки важко нашим бійцям довелося вести бій в умовах повної ізоляції без можливості евакуювати цивільне населення в півмільйонному Маріуполі. Сподіваюся, що виставка, захід па­м’яті про полеглих бійців, така спів­праця ГО «Серце нАЗОВні» з му­зеєм зможуть вплинути на майбутнє покоління. Хочеться, аби люди були сві­домими щодо цієї війни, і ми спільно йшли до омріяної Перемоги.

Офіційними організаторами виставки є ГО «Серце нАЗОВні» та Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник. «Азов – янголи Маріуполя» – це шанс зберегти пам’ять про людей, які зробили свідомий вибір, розповісти про нього тим, заради кого вони віддали свої життя.

Відвідати виставку в Старому замку можна щодня, з 9.00 до 19.00, у понеділок – з 9.00 до 18.00. Вона працюватиме до 31 серпня 2024 р.

Номер для довідок: 067-670-1268.

Владислав ЧМІЛЬ.