Субота, 27 Липня 2024 р.
30 Травня 2024

ВІД ОБРАЗІВ ТАРАСА ОЧІ РОЗБІГАЮТЬСЯ

І образи ці створені одним із найкращих сучасних скульпторів України, автором монумента Незалежності України – колони з фігурою Оранти-Переможниці, пам’ятника засновникам Киє­ва на Майдані Незалежності та багатьох інших, народним художником України Анатолієм КУЩЕМ.
Побачити персональну виставку митця «Тарасові шляхи», яка відкрилася 27 травня в конференц-залі НІАЗу «Ка­м’янець» і присвячена 210-річчю Тараса Шевченка, можна до кінця червня.

Анатолій Кущ, Василь ШклярЗа словами скульптора, на експозиції представлена час­тина з величезної кіль­кості його робіт, присвячених образу Тараса Григоровича:
в скульптурі станковій – 18, план­шетів із фото встановлених монументів та скульптурних проєктів, які ще очікують свого втілення, – 36. Творчість Шевченка називає своєю особливою любов’ю, адже він представлений у роботах митця від народження до зрілих років.
– Перша моя робота стосувалася «Лілеї», – розповідає Анатолій Васильович. – Ліричний такий образ. Через квітку я подивився на жінку. Сьогодні, мабуть, сказали би, що це сюрреа­лізм. Я тоді не знав, що це таке, мені було років 12-13, ліпив із пластилі­ну. У той час мене дуже зачепив Шевченко…

– Анатолію Васильовичу, а як щодо першого пам’ятника Кобзареві?
– То ціла серія. Словом, усі місця, де народився, де ступав ногами Тарас Григорович, мають мої роботи, – розповідає Анатолій КУЩ. – Ідеться про Звенигородщину: Шев­ченкове, Будище, Моринці тощо.

– У Кам’янці представлені тільки ті роботи, які були втілені в життя?
– Багато втілених, але не все так однозначно. Ну, наприклад, пам’ятник у казахстан­ській Астані. Він виготовлений. Тарас Григорович там 4 метри 40 сантиметрів. Його планували встановити 2014 року, але, у зв’язку з подіями в Україні, цього не сталося. От і виходить, що ніби зроблене, але не до кінця втілене.

Відвідувачі виставки зможуть не тільки побачити цю роботу Майстра, але й дізнатися, які пам’ятники Кобзарю, створені відомим скульптором, є в Каневі, Бурштині, Черкасах, Слуцьку (Білорусь), Варшаві. А також, який пам’ятник Шевченку міг мати Львів.
Для моральної підтримки товариша на відкриття виставки прибув один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників
Василь ШКЛЯР.

Після жартівливого підбадьорення «Толю, не хвилюйся, ти своє вже зліпив!» Василь Миколайович у вступному слові розповів про те, що знайомі вони з Анато­лієм Кущем уже пів століття. Сталося це, коли митця висунули на Шевченківську премію, а він написав про нього статтю.

– Годинами можу розповідати про його творчість. За його роботами можна представити всю нашу історію від дохристиянських часів, Княжої доби, Козаччини і далі.
Усе, що я написав за радянської доби, друкується і перевидається сьогодні, не соромлюся жодного свого слова. Те саме можу сказати про його творчість. Ну, а найзнаменитіші роботи всі знають і називають візитною карткою України.
Ви не уявляєте, і я не уявляю, як би це було, якби на Майдані Незалежності сповна втілився його задум. Там мав бути значно ширший ансамбль, із нашими пантеон-ге­роями, з нашими князями. Ну, я думаю, настане час, і все це справдиться.

Анатолій Кущ, Василь ШклярПеребуваючи в гарному гуморі, Василь Миколайович продовжив:
– Крім твоєї стели на Майдані Не­залеж­ності, Анатолію, в тебе такого рівня є ще дві роботи: це я замолоду і я зрілий, вже з символом чор­ного ворона на плечі…

Присутні на останню репліку відгук­нулися, адже багато хто чи­тав відомий роман письменника «Залишенець. Чорний ворон». Як, наприклад, міський голова Михайло ПОСІТКО. Після вітального слова Михайло Володимирович отримав у подарунок від Василя Шкляра цю книгу і, подякувавши, зазначив: «Це гарний привід перечитати її ще раз!».
Залишається додати, що візиту до Кам’янця цих двох титанів української сучасності – Анатолія Куща і Василя Шкля­ра, можливо, не було би, якби не благодійний фонд «МіСт» ім.Михайла Савенка, який став організаційним партнером заходу, а засновник фонду Дмитро САВЕНКО – меценатом.

Як повідомив президент фонду Сергій ІСАЄНКО, БФ «МіСт» продовжує знайомити дітей із підшефних закладів із відомими людьми. І напередодні відкриття митці відвідали ліцей «Славутинка».
Вихованці закладу стали першими в місті, хто дізнався, що Василь Шкляр завершив новий роман. Про що він – дізнаються і читачі «Подолянина» в одному з найближчих номерів газети в інтерв’ю письменника.
А на сайті «Подолянина» вже можна прочитати інтерв’ю «Скульп­тура – це мистецтво розуму», яке дав Анатолій Кущ нашому виданню 2019 року.