Субота, 27 Липня 2024 р.
30 Травня 2024

Є ШАНС ЛЕГШЕ ДИХАТИ

27 травня в Кам’янці-Подільському презентовано проєкт «Підвищення ефективності біогазової електростанції шляхом комплексного виробництва вуглекислого газу, тепла та елект­роенергії», який переміг у Міжнародному конкурсі «Innovate Ukraine – підтримка енергетичного відновлення України».

Геннадій Жук, Дмитро Коміссаренко, Михайло Посітко, Олександр ШемчукЙого «батьки» – Інститут газу НАН України та українське товариство «Міжнародний центр газових технологій». Саме вони 2018 року запустили в нашому місті, а конкретно – на сміттєзвалищі, технологічну лінію дегазації полігона твердих побутових відходів із подальшим ви­робленням електроенергії. Лінія працює, електроенергія вироб­ляється, щомісяця в місто надходять по 100 тис. грн.
Нині ж команда ввійшла до програми підтримки України Великобританією, в рамках якої британці опікуватимуться 13 інноваційними проєктами зеленої енергетики в Україні із загальним розміром інвестицій 16 млн фунтів, спрямованих у інновації, які сприятимуть відновленню та майбутній стабільності української енергетики. А що як не стабільність нам потрібна насам­перед, коли ворог цілеспрямовано не припиняє руйнувати нашу енергетичну систему. І наслідки цього відчуває кожний.
Конкретно в Кам’янці-Подільському новий проєкт, розрахований на два роки, реалізуватиметься у співпраці з британсь­кою компанією «TIWAKIKI consul­ting limited».

Що він передбачає, запитуємо в директора Інституту газу НАНУ, члена-кореспондента Національної академії Геннадія ЖУКА.
– Усі завдання попереднього проєкту виконані, дегазація відбувається в повному обсязі. Наше устаткування має потужність більше як 200 кВт, це близько 2 мільйонів кВт-годин на рік, – розповідає Геннадій Віліорович. – Електро­енергія надходить до мережі й якраз у ці важкі часи підтримує енергосистему.
Тепер ми пропонуємо інноваційний підхід, який покращить роботу електростанції, за нашими оцінками, на 10 відсотків. Відбудеться це за рахунок вилучення СО2 зі звалищного газу, його очищення і збіль­шення концентрації метану, тобто горючої частини.
У результаті буде збільшено об’єм електроенергії, що виробляється в електромережу, а також будуть створені додаткові комерційні продукти: вуглекислий газ і тепло, яке планується використовувати в тепличному господарстві. Важливим аспектом також є скорочення викидів парникових газів.
Під час війни використання потенціалу біогазу та біометану стає ще важливішим. Через російське вторгнення енергетична інфра­структура України зазнала збитків. Втрати потужності в різних видах генерації сягнули від 30 до 90%. Водночас біогазові електростанції й далі постачають електроенергію місцевим споживачам, хоч і не багато, проте стабільно.

За словами іншого спікера презентації – гендиректора «Між­народного центру газових технологій» Дмитра КОМІССАРЕНКА, ця ідея мала втілитися ще 2022 року. Проте зі зрозумілих причин цього не сталося.

– Економіка – це не тільки те, що заробляється. Ми не даємо полігону горіти, адже вилучаємо газ. Ка­м’янчанам легше дихається, бо 50 т СО2 прибираються з атмосфери щомісяця. Його можна використовувати при пожежогасінні. Якщо зможемо отримати товарний СО2, то це – добрива.

На запитання із залу, чи є проблеми у втіленні проєкту, Дмитро Анатолійович зазначив, що проблем немає, але є питання пролонгації договору оренди землі:

– Я розумію депутатів, бо раніше ми не могли офіційно говорити про проєкт, але тепер можемо.

У кулуарах висловився щодо цього питання учасник презентації, представник ГО «Культурно-просвітницький центр ім.Генріка Сінкевича», депутат нашої міськради 5 і 6 скликань Євген ОБОДОВСЬКИЙ:

– Цивілізовані країни витрачають шалені кошти на вирішення екологічних проблем. Для України ця проблема не просто актуальна, вона кричуща. Вороги вбивають наших людей, знищують міста і села. Вони знищують нашу економіку і вбивають екологічну безпеку. Цей проєкт дає унікальну можливість нашому місту вирішити одну з екологічних проблем при тому, що міс­то не вкладатиме коштів, а ще й зароблятиме.
Вважаю, що посадовці, які своєю діяльністю або бездіяльністю не підтримають цей проєкт, працюють проти нашої громади і проти її майбутнього.

А ось питання щодо викорис­тання тепла для тепличних господарств зацікавило представників ПДУ, які завітали на презентацію. Також науковці університету радо запропонували позаштатному раднику голови Хмельницької ОВА, головному енергоменеджеру області Олександру ШЕМЧУКУ співпрацю в частині подолання кадрового дефіциту енергоменеджерів, адже виш готує таких фахівців.
На презентації також були присутні міський голова Михайло ПОСІТКО, його заступник Вадим МЕНДОГРАЛО, секретар міськради Ірина ШЕЛЕПНИЦЬКА, керівники комунальних підприємств, представники громадськості та журналісти.