П'ятница, 18 Жовтня 2024 р.
4 Липня 2024

КОЛЯДУЄМО З «ЖУРАВЛИКОМ»!

Народна дитячо-юнацька капела «Журавлик» готує до видання збірник колядок і щедрівок «Колядуємо з «Журавликом».

Про це «Подолянину» повідомив керівник хору – заслужений працівник культури України Іван НЕТЕЧА. Книга присвячена Різдву Христовому. В ній будуть розміщені колядки та щед­рівки українською, польською, німецькою та англійською мовами. За словами Івана Михайловича, туди входять 45 партитур для однорідного хору (жіночого, дитячо-юнацько­го) на 3-4 голоси, а також зображення всіх 22 хра­мів Кам’янця-Подільського різних конфесій, де колядував упродовж 45 років «Журавлик».
Днями в соцмережах з’явилося відео, де учасники хору вже дякують закордонним меценатам, які долучилися до втілення мрії кам’янецьких музикантів у життя.

Ще 12 грудня минулого року розпочався різдвяний тур-подяка народам Польщі, Німеччини, Словаччини за допомогу України в її боротьбі за незалежність, органі­зований міською владою на рівні міст-партнерів. В одному з храмів німецького міста Есслінгенна-Некарі ми записали відео зі «Щедриком»,розповідає староста народної дитячо-юнацької хорової капели «Журавлик» Каріна ШАФЄЄВА. – Пані Катрін, яка відповідає за міжнародні зв’язки в мерії Есслінгена, надіслала це відео чоловічому хору міста Ніт, що в Уельсі.

Каріна ШАФЄЄВАКерівник уельського хору і солісти були дуже зворушені виступом і вирішили пожертвувати кошти на потреби нашої капели. У нас з Іваном Михайловичем виникла ідея показати макет майбутньої книги, яку ми вже давно мріємо випустити, але бракує коштів.
І чоловічий хор пожертвував 500 євро для цього проєкту,продовжує Каріна ШАФЄЄВА (на фото).

«Журавлик» продовжує збір на видання книги і власними силами організовує тури в Україні та за її межами, а частину зібраних коштів надсилає на потреби ЗСУ. Кожен, хто бажає підтримати проєкт, може фінансово долучитися до збирання та допомогти пришвидшити процес видання такої цінної книги – джерела збереження національної ідентичності. Колядки, які міститимуться в книзі, розповідають про наро­дження Ісуса Христа, несуть у собі багатий пласт фольклору, музичних та літературних традицій. Вони відображають світогляд наших предків, їхні вірування, цінності та мрії.
Крім того, ця книга може служити чудовим педагогічним інструментом. Вона вчить дітей поважати і любити свої традиції, розвиває їхні музичні та мовні здібності, збагачує словниковий запас, сприяє розвитку пам’яті та творчих навичок.
1 вересня 2024 р. «Журавлику» виповнюється 45 років, і 29 листопада 2024 р. в МБК з цієї нагоди відбудеться великий святковий концерт.

 

Сюзанна СИРОТЮК.