Неділя, 08 Вересня 2024 р.
4 Липня 2024

«ПІСЕННЕ МЕРЕЖИВО» НАБЛИЖАЄ ПЕРЕМОГУ

У травні цього року Хмельницький обласний науково-­методичний центр культури і мистецтва водинадцяте провів обласний огляд-конкурс аматорських вокальних ансамблів клубних закладів «Наш Подільський, пісенний краю» з метою розвитку та популяризації вокально-хорового мистецтва й збереження традицій української пісенної творчості.

У Шепетівці, Кам’янці-Поділь­ському, Хмельницькому в двох категоріях (народні аматорські вокальні ансамблі; аматорські вокальні ансамблі) та шести номінаціях (академічна манера виконання; народна манера виконання; естрадна манера виконання; джаз; рок; фольклор) учасники демонстрували пісенну майстерність.
У Кам’янець-Подільському районі в першій категорії І місце з відзнакою здобув народний театр пісні «Пісенне мереживо» Центру культури і мистецтв «Роз­май» Кам’янець-Подільського те­риторіального об’єднання клубних закладів та народний театр української пісні «Петридава» Кам’янець-Подільського місь­кого будинку культури.
Володимир КусікНародний театр пісні «Пі­сенне мереживо» – це «живий» звук, народна манера виконання україн­ських пісень, збереження народних звичаїв і традицій, різноплановість репертуару, його сучасна подача, а ще – любов і підтримка глядачів, всеукраїнське та міжнародне визнання. Це той колектив, про який кажуть – «родинний», бо й справді серед його учасників є сім’ї, які утворилися тут і сьогодні разом розвивають народну творчість.
А надихає і підтримує товариські відносини в театрі пісні керівник Володимир КУСІК. Він є його засновником і духовним батьком.
Пан Володимир розповідає, що його колектив неодноразово бере участь у різних конкурсах, фестивалях, концертних програмах, творчих вечорах, благодійних акціях, адже вважає, що культура і мистецтво також тримають свій фронт на війні, зберігаючи те, що залишили предки, аби передати прийдешнім поколінням найкращі зразки українського фольклору.

– Цьогоріч нашому театру пісні виповнюється 15 років, – зазначає пан Володимир. – Для когось це зовсім мало, а для нас це дуже багато, адже зроблено чимало хороших справ за цей період. До початку повномасштабного вторгнення рф в Україну ми займалися тим, що й інші колективи, – співали у селах району, області, були за кордоном (неодноразово, до речі), дарували людям свою творчість. Після лютого 2022 року наше життя, як і життя всіх українців, різко змінилося. Ми почали займатися волонтерством, благодійністю. Наші пісні зазвучали ще голосніше, а прагнення вибороти Перемогу стало ще сильнішим. Із перших днів війни ми плели сітки. Спочатку самі, а згодом до нас доєдналися ка­м’янчани та внутрішньо перемі­щені особи. Наш Центр культури і мистецтв «Розмай» нагадував вулик із бджолами, де робота «кипіла» з ранку до вечора. Люди не хотіли йти додому, всі старалися допомогти.

Про творчу і волонтерську діяльність учасники народного театру пісні «Пісенне мереживо» розповіли під час телепроєкту «Творчий десант» на телеканалі TV7+ у Хмельницькому, куди їх запросили виступити пів року тому. Особливо вразили слова одного з учасників колективу Романа Кукурудзи, який пригадав перші дні повномасштабного вторгнення і розповів, як боявся не стільки за себе, скільки за апаратуру, інструменти, костюми, на забезпечення якими витрачено немало часу і коштів.

– Від початку повномасштабного вторгнення колектив театру пісні регулярно проводить мистецькі акції для наших захисників, на імпровізованих концертних майданчиках відбуваються концерти, які додають наснаги і бадьорості солдатам, – розповідає пан Роман уже сьогодні, під час спілкування з ним. – «Пісенне мереживо» постійно долучається до різноманітних благодійних і волонтерських проєктів, авторських концертів композиторів і діячів культури нашого міста. Уже відбулися авторські концерти Василя Корби «Ка­м’янцю-Подільський, заспівай!», Катерини Семенюк «Цілували мене піснями» і благодійний концерт трьох поколінь «Непереможна Україна», організатором якого став пісенний дует Інни та Віктора Білоцьких. Рада волонтерів щомісяця в Кам’янці-Подільському, на майдані біля ринку, проводить «День активного донату». Ця акція надихає кожного, а випадковим глядачам дарує прекрасну можливість почути нашу неповторну, цілющу пісню і відчути велич нашої культури. Часто спостерігаємо, як люди, котрі неочікувано стають глядачами такого дійства, розчулені, крізь сльози дякують за РІДНУ ПІСНЮ… Такі миттєвості додають сили і жаги йти до Перемоги!!! Своєю творчістю театр пісні допоміг зібрати кошти на вирішення численних волонтерських потреб.

Справді, війна внесла значні корективи в роботу театру пісні «Пісенне мереживо» і життя всіх нас. Та треба жити далі! Розвиватися, творити і робити все для того, щоб якнайшвидше настав мир! А мотивацією і наснагою мають стати прекрасні спогади про колишні спокійні, благодатні часи без повітряних тривог та перебування в бомбосховищах, а також віра у кращий і безпечний завтрашній день.
Дякуємо театру пісні «Пісенне мереживо», його керівнику Володимиру Кусіку і всім учасникам за активність, прогресивність та хороші справи, які роб­ляться задля миру і справедливості в нашій країні!

Альона РАДЕЦЬКА,
методистка І категорії медіа-інформаційного
відділу Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.