І ХЛІБ, І ДО ХЛІБА!
17-18 серпня на майдані Польський ринок вирував дводенний фестиваль «Хлібний спас».
Частування за донат для захисників, майстер-класи, тематичні етнофотозони, лицарські бої, спортивні змагання, фаєр-шоу та тренування на турніку для жінок тощо – ось така була багата програма. Ярмарок сповна розважав і надихав людей, а ремісники, митці, торговці та охочі представляли свої таланти, вироби та продукцію.
«Подолянину» вдалось поспілкуватись з виробниками крафтової продукції, і їхні історії вражають не менше, аніж вироби.
Майстриня сироваріння із Харківщини Аліна ЧУДНОВА справою захопилася у травні 2022-го, коли була вимушена переїхати з Харкова у Кам’янець-Подільський ще в кінці березня 2022 р.:
– Ця справа була для мене новою професією та навичкою, яка дозволила б мені отримати роботу без знання мови у разі виїзду за кордон, але зі знаннями процесу сироваріння. Залишати Україну не хотіла, тому навчання перетворилося в сиротерапію, в яку стала вкладати свою любов, народжуючи натуральний корисний продукт.
Враження від «Хлібного спасу» найпозитивніші, тішуся, що відроджуються наші традиції і руйнуються стереотипи щодо подібного роду заходів.
А як же «Хлібний спас» і без хліба? Домашнім крафтовим хлібом за донат частувала Марина КОНЄВА. Вона випікає хліб на заквасці. Гості ярмарку мали нагоду спробувати хліб з різними добавками (в’ялені томати, сир, цибуля), які доповнюють його смак та додають неймовірного аромату.
На фестивалі всі охочі могли придбати за донат на ЗСУ і неймовірні прикраси, брошки, браслети, сережки у різних стилях, зокрема і з традиційними українськими мотивами.
Майстриня авторських прикрас Альона ЯКИМЕНКО розповідає:
– Вишивала ще з дитинства, в основному це були картини хрестиком, а з 2020 року захопилася створенням брошок. З початком війни перестала творити, бо наша Запорізька область потрапила в окупацію… Восени 2022-го виїхали в Кам’янець-Подільський і тут почала все спочатку.
Про ярмарок «Хлібний спас» дізналася із соцмереж, оскільки вже був досвід співпраці з ГО «Створено в Кам’янці» під час відкриття туристичного сезону. Враження неймовірні! Такий душевний, сповнений радісних посмішок, нових знайомств, спілкування вийшов ярмарок! Я дуже вдячна, що мене прийняли тут і дали змогу творити та розвиватись! Це справді дуже важливо для таких переселенців, як я, які заново починають життя.
Також на ярмарку були представлені страви подільської кухні, приготовані місцевими старостатами – Колибаївським, Рихтівським, Ходоровецьким та Довжоцьким. За донат для ЗСУ можна було продегустувати усе різноманіття подільських страв.
Найталановитіші кухарі Поділля провели майстерклас із ліплення вареників. Жовто-блакитні вареники з картоплею і варили, і смажили на вогні, після цього всі дружно смакували ними.
До того ж була проведена акція «Напиши лист захиснику», маленькі кам’янчани писали листівки з вдячністю нашим воїнам.
Шестирічна Аня написала в листі до Героїв: «Дякую за кожен новий день. Ми у Вас віримо. Ви найкращі!».
Усі зібрані кошти під час заходу, а це 80 тис.грн, спрямують на допомогу українським захисникам.
Сюзанна СИРОТЮК.