Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
19 Вересня 2024

ВІД КЕНТУККІ ДО ЕЛЬЗАСА: КАМ’ЯНЕЦЬКІ КВІЛТЕРИ ПІДКОРЯЮТЬ СВІТ

У кам’янецьких майстрів клаптикового шиття з Ка­м’янця-Подільського – нові досягнення.
Їхні неймовірні роботи підкоряють світ. 17 картин кам’янчан майже рік з успіхом гастролювали Сполученими Штатами. 14 вересня 2024 р. в м.Ланкастер у Пенсильванії закінчила­ся персональна виставка родини ЛАШКІВ «Love Ukraine With All Your Heart» («Любіть Україну всім серцем»). А з 12 по 15 вересня цього року роботи відразу п’ятьох кам’янчан можна було побачити і у французькому Льєврі в Ельзасі.

ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА В США

Давайте спочатку про американські гастролі. Перш ніж потрапити в Ланкас­тер, роботи Наталії, Іллі та Яни Лашків екс­понувалися в Океанічному центрі міста Дейтона-Біч (Флорида, 21-24 лютого). Після Бренсона у штаті Міссурі (13-16 березня) виставка помандрувала до Падуки у штаті Кен­туккі (24-27 квітня, Шредерівський Експо-центр). У штаті Мічиган українські шедеври демонстрували в міс­ті Гранд-­Рапідс із 21 по 24 серпня.
Пані Наталія ЛАШКО, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Спілки дизайнерів Украї­ни, розповідає:
– Найбільша у світі організація з клаптикового шиття American Quilter’s Society (Американське товариство квілтерів) із початку свого створення 1985 року прагне надихати, навчати митців, розвивати мистецтво та майстерність квілтингу. Щороку AQS QuiltWeek проводить міжнародні квілт-фестивалі в різних містах США, де експонуються твори з усього світу. Ці заходи завжди викликають зацікавлення у спільноті любителів шиття та арт-текс­тилю. Ми з сином Іллею були фіналістами та призерами конкурс­них програм у 2021-2023 рр. Ще восени 2023 р. організатори заходів AQS QuiltWeek на 2024 р. запросили нас із сином Іллею екс­понувати свої твори в більш розгорнутому варіанті. Нам запропонували організувати спеціальну персональну виставку на п’яти міжнародних фестивалях 2024 року в містах Дейтона-Біч, Бренсон, Падука, Гранд-Рапідс і Ланкастер. Коли запрошують – це успіх.
Головна ідея виставки – розповісти всьому світу про нашу не­злам­ну Неньку-Україну мистецт­вом арттекстилю, чарівними сюжетними образами, створеними з різноманітних клаптиків тканин і віртуозно доповненими уні­кальною технікою вишивки соломкою.
Для виставки команда AQS QuiltWeek відібрала 17 квілтів авторства Наталії, Іллі та Яни Лашків. Попросили, щоб картини були без дерев’яних рамок. Пані Наталя сміється, що це навіть краще: так унікальні твори легше транспортувати. Скрутив рулончиком – і відправляй поштою.
Ілля Лашко, асистент кафедри образо­творчого і декоративно-прикладного мис­тецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ ім.І.Огієнка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член Спілки дизайнерів України, надсилав у Штати декілька своїх вишивок соломкою. На відміну від квілтів, їх не так просто скрутити у валик. Довелося декілька днів помізкувати над цим питанням. Зрештою молодий художник розробив унікальний спосіб зміцнення солом’яних смужок і закріплення самої вишивки соломкою на м’якій ковдрі, яка не має жорсткого каркаса обрамлення. Вишиті соломкою картини чи не найбільше дивували американських глядачів, бо були для них дивовижею.
Одночасно з персональною вистав­-кою Лашків проводилася і ще одна – загальна експозиція робіт українських майстрів і майстринь. Роботи для неї американці обрали під час торішньої виставки «Quilts from Ukraine Ukrainian Quilters As­sociation» («Квілти з України Української асоціації квілтерів») на престижному Між­народному фестивалі клаптикового шиття в Х’юстоні. До цієї колекції також потрапили картини наших земляків: це квілт Наталії, Іллі та Яни Лашків «Цар колос. Катерина Білокур» та робота кам’янчанки Тетяни Білоус («Обереги нації»). Таким чином Кам’янець був представлений на двох ексклюзивних виставках.

ПТАХИ ІЗ КАМ’ЯНЦЯ

Коли ще тривала виставка в Ланкастері, почався масштабний традиційний XXIX Міжнародний фестиваль печворку Carrefour Europeen du Patchwork у Ельзасі. На ньому Українська асоціація квілтерів демонструвала колекцію робіт у межах спільного європейського проєкту «Уяви собі птаха» від EQA (European Quilt Association). За умовами організаторів, усі роботи мали бути розміром 35 на 35 см (на честь 35-річчя асоціації) й містити зображення птаха та невеликий зелений ромбик – лого організації.
У створенні експозиції взяли участь 27 українських майстрів, серед яких були і митці з Кам’янця-Подільського. Наталія Лашко презентувала роботу «Папуга Ара Арарауна». Каже, що її привабив ко­лір пір’я жовто-блакитного папуги та його характер. Він дуже прив’язаний до місць свого проживання, розумний, здатний вимовляти декілька десятків слів.
Ілля ЛАШКО надіслав роботу «Чудова здобич»: це зображення перелітної пташки сиворакші гніздової. Вона прилітає в Україну наприкінці квітня – на початку травня. У лісовій смузі гнізда влаштовує в дуплах; у степовій – заселяє нірки на схилах обривів. У дорослої пташки в окрасі переважає яскравий зеленкувато-синій колір, передній край крил фіолетово-синій, спина жовтувато-золотавого кольору. Голос хриплуватий «рек-рек». Птах колись гніздився на всій території України, а нині став рідкісним, бо до війни найбільша кількість сиворакш була в Одеській, Луганській і Харківській областях, на об’єктах степової смуги в Чорноморському біосферному заповіднику та в Луганському природному заповіднику. Цей птах – справжня жертва українсько-російської війни.
Яна ЛАШКО виконала роботу «Павич». Птаху теж обрала з символічним підтекстом. Ранні християни вбачали в павах символ воскресіння Христа. Вони згадані в п’єсі «Птахи» Арістофана та байці Езопа. На створення цієї композиції юну художницю надихнуло місце в центрі Варшави: зелений оазис найчистішого повітря, де серед квітучого лілійника вільно живуть красені павичі.
Ще одну роботу у Францію відправила випускниця К-ПНУ, викладачка Кам’янець-Подільської міської дитячої школи мистецтв Тетяна БІЛОУС. Це «Ворон». Таким був позивний її зятя: Володимир ТРІЩ загинув 2023 р., захищаючи незалежність і суверенітет України. Мудрий, відважний, величний, вірний. Вічна тобі пам’ять, Вороне! У вишивці закодовано ім’я Володимира.
Випускниця К-ПНУ, викладачка художнього відділення школи мистецтв Кам’янець-Подільського ліцею №9 ім.А.М.Трояна Наталя ОЦИШЕНА створила «Блакитного птаха». Це символ щастя, істини та добра.
Квілти виконані вручну техніками артквілтингу; вишивки текстильною «соломкою», ручною аплікацією, гаптуванням, текстильним плетінням.
Після експозиції в Ельзасі квілти ка­м’янчан будуть мандрувати у двадцяти країнах Європи.

Ірина ПУСТИННІКОВА.