Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
3 Жовтня 2024

ДЕНЬ МІСТА, КОТРЕ БУЛО. І БУДЕ

У п’ятницю, 27 вересня, у залі «Розмаю» плакали, сміялися та аплодували: Бахмутський фаховий коледж культури і мистецтв ім.Івана Карабиця та бахмутська діаспора Кам’янця зібралися, щоб відзначити День Бахмута. Він традицій­но відзначається у другу суботу вересня. Урочистості й було заплановано на 14 вересня. Та через жалобу в міс­ті дату перенесли.

Почався захід із відеозвернення мера міста Олексія РЕВИ до всіх бахмутян: колись цього дня в усіх був гарний настрій вже зранку, а сьогодні це не зовсім свято. Це день пам’яті, день любові до рідної землі. А да­лі був концерт, завершити кот­рий завадила повітряна три­вога.

Кам’янець не єдине місто, де бахмутяни відзначали свій день. 14 вересня духовий оркестр коледжу їздив на відзначення Дня Бахмута до Львова і виступав там перед донецькою діаспорою. Ще декілька музичних колективів навчального закладу брали участь у концерті з тієї ж нагоди в Києві. Директор коледжу В’ячеслав ПАРЖИЦЬКИЙ згадує, що День міста в Бахмуті відбрунькувався з міського Дня сім’ї, котрий відзначали в тодішньому Артемівську ще з початку 1980-х. І всі роки існування свята музичні колективи сьогоднішнього коледжу (а колись – музичного училища) брали у ньому активну участь: і співаки-солісти, і хори, і декілька оркестрів – естрадний, симфонічний, народних інструментів.

На сьогодні в Бахмутському фа­ховому коледжі культури і мис­тецтв ім.І.Карабиця навчаються 194 студенти. Більшість їх – із Донецької області. Адже він завжди мав обласний ста­тус. Тут багато випускників шкіл мистецтв із Краматорська, Друж­ківки, Слов’янська, самого Бахмута. Шкіл мистецтв у Донецькій області було понад 50 до війни, більшість із них не припинили роботи навіть попри обставини: хтось працює онлайн, хтось – офлайн. Але вступають у заклад і підлітки з нашого регіону, Чернівців, Віннич­чини, Київщини, Сумської, Харківської, Кіровоградської об­ластей – та майже з усієї України.

Ірина ПУСТИННІКОВА.