СПАДЩИНА: ВІД ПІСЕНЬ ДО СТРАВ
Всеукраїнський симпозіум «Нематеріальна культурна спадщина: можливості, ресурси, виклики», що відбувся на Хмельниччині минулого тижня, об’єднав культурологів, етнографів, фольклористів, митців із різних регіонів нашої країни, представників наукової, культурної та освітньої сфер, що займаються охороною та популяризацією нематеріальної культурної спадщини.
Захід став унікальною платформою для обміну знаннями, досвідом і здобутками у сфері збереження нематеріальної культурної спадщини. Учасники мали можливість поділитися своїм баченням збереження та розвитку нематеріальної спадщини з різних поглядів – від наукового до практичного.
Начальник ОВА Cергій ТЮРІН у вітальному слові нагадав, що до місцевого списку нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини на сьогодні ввійшло 13 видів. Це унікальні пісні, технології виготовлення страв, обряди та розписи. До Національного переліку, зокрема, включено «Традиції декоративного розпису села Самчики».
Особливістю заходу стала презентація проєкту «Автентична кухня Поділля. Хмельницька область», спрямованого на збереження та популяризацію унікальної кулінарної спадщини Поділля. Заступник начальника ОВА Володимир ЮР’ЄВ розповів, що «Автентична кухня Поділля. Хмельницька область» – це не просто книга або збірник рецептів, а масштабний проєкт, де планується задіяти архів, освіту, культуру та представників гастрономічної галузі задля створення впізнаваного бренду «Подільська кухня».
– У всьому світі гастрономія відіграє значну роль у туристичній привабливості регіону. І, безумовно, наш край має унікальні ноти в цій величезній симфонії. Ми ставимо перед собою завдання віднайти рецепти з усіх куточків нашої області, асимілювати в нашу гастрономію, осучаснити і зробити привабливою для шанувальників. Тож чекаємо на вашу підтримку, адже увага та співпраця нам вкрай необхідні, – додав Володимир Васильович.
За інформацією Хмельницької ОВА.