СВЯТКОВИЙ АПГРЕЙД: ВІД ПАСКИ ДО ОСЕЛІ
Напередодні Великодня кожна господиня прагне створити особливу атмосферу. Ми пропонуємо вам поринути у світ творчості та прикрасити не лише головний символ свята – паску, а й оселю.
ЩОБ НЕ ЛИПНУЛА І НЕ ТРІСКАЛА
Звісно ж, це про глазур, адже саме вона додає пасці святкового блиску та неповторного смаку.
l ГЛЯНЦЕВА ГЛАЗУР. Для приготування потрібно змішати 150 г цукру і 40 мл води. Суміш слід закип’ятити, потім на маленькому вогні проварити 7 хвилин. Тим часом беремо 55 г білка (це орієнтовно 2 яйця), збиваємо до збільшення об’єму втричі, до густої піни. У білок потроху вливаємо сироп, при цьому продовжуємо збивати. Після вливання необхідно продовжувати перемішувати ще 5-7 хвилин. Після нанесення на паску така глазур застигатиме як мінімум годину, а якщо у приміщенні висока вологість, то і 3 години.
l АПЕЛЬСИНОВА БЕЗ ЯЄЦЬ. У 20 г холодної води розводимо 10 г желатину, ретельно розмішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Тим часом у сотейнику з подвійним дном змішуємо 220 г цукру та 100 г апельсинового фрешу – попередньо його слід процідити через сито, аби не було кісточок чи дрібних прожилок. Суміш ставимо на невеликий вогонь, доводимо до кипіння. Коли сироп закипить, добавляємо желатин і збиваємо міксером. Наносити на паски її потрібно відразу, як і декор зверху: така глазур дуже швидко застигає.
l ШОКОЛАДНА БЕЗ ЦУКРУ. 100 г чорного шоколаду (не менше як 70% какао), 50 мл вершків (жирність 20-30%), 10 г вершкового масла.
Шоколад ламаємо на шматочки, додаємо вершки та розтоплюємо на водяній бані або на маленькому вогні, постійно помішуючи. Як тільки суміш стане однорідною, додаємо вершкове масло та ретельно перемішуємо. Її слід наносити на повністю охолоджені паски, поки вона ще тепла.
ШЕДЕВРАЛЬНО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО
Крім глазурі, все більше господинь експериментують із декором паски, створюючи власноруч справжні їстівні шедеври.
l «ГІЛОЧКИ ВЕРБИ» З МАРШМЕЛОУ. Для нього знадобиться соломка та біле маршмелоу. Наріжте маршмелоу на маленькі шматочки та прикріпіть їх до соломки – вони добре тримаються завдяки своїй липкості. Якщо потрібно, можна закріпити «котики» краплею розтопленого цукру. Готові гілочки викладіть на паску та злегка притрусіть цукровою пудрою.
l «ГНІЗДЕЧКА ІЗ СОЛОМКИ». Для цього потрібно: 100 г соломки подрібнити, додати 150 г розтопленого шоколаду і добре все перемішати, щоб кожна соломинка просочилася шоколадом. Далі беремо паперові форми для кексів, викладаємо 1-
2 ст.л. шоколадної соломки і формуємо гніздечка, всередині робимо ямку. Поміщаємо в холодильник на 20 хв. Далі всередину викладаємо цукерки-яєчка.
ВЕЛИКОДНІ АКЦЕНТИ
Не забудьте й про декор оселі: використовуйте весняні кольори, декоративні елементи з великодньою символікою, весняні квіти. Прикрасьте стіл яскравим текстилем і композиціями. А ми підкинемо вам декілька цікавих ідей.
l СВЯТКОВЕ ДЕРЕВЦЕ. Навесні гілочки кущів і дерев радують соковитою зеленню. Одну з гілок можна використати для прикраси приміщення на Великдень. Зробіть із неї мальовниче великоднє дерево, яке пожвавить інтер’єр. Для декору використовуйте штучні яйця-підвіски різного розміру і кольору.
l ВЕЛИКОДНІЙ ВІНОК. Традиційно його можна закріпити на вхідних чи внутрішніх дверях за допомогою наліпок, підвісок чи прищіпок. Також вінок можна повісити на стіну або предмет інтер’єру. Насамперед великодні вінки відрізняються колірною гамою. Обирайте червоні, білі, зелені кольори. Звичайно, потрібно зробити акцент на символіці Великодня. Доповніть прикрасу крашанками, фігурками птахів, кроликів.
l ГІРЛЯНДИ. Ще один цікавий варіант великоднього декору. Тут фантазії є де розгулятися. Адже можна використовувати різноманітну тематику: від крашанок до зайчиків і навіть морквин. Зробити гірлянди можна з різних матеріалів. Але найчастіше використовують тканину, яку набивають ватою, або цупкий картон. Великодні гірлянди можна вдало створювати разом із дітворою.