Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
27 Лютого 2015

НЕПІДРОБНА САГА ПРО ГЕРОЇВ

Іван ЯснійДинамічний екшн, захопливі бої, драматичні повороти людської долі, сцени смішної до сліз комедії – сюжетові фільму про «кіборгів», що протягом тижня був у прокаті кінотеатру «Сінема», не бракувало жодного з перелічених пунктів.

От тільки зрежисований він, на жаль, не голлівудськими сценаристами, а воєнною реальністю українців. Документальну стрічку «Добровольці Божої чоти» режисери Іван Ясній і Леонід Кантер присвятили 242 дням оборони Донецького аеропорту. Разом із героями своєї стрічки – бійцями Добровольчого українського корпусу «Правого сектору» – вони встояли під шквальними «Градами», яких зрештою таки не витримав бетон, але витримали звичайні люди. 20 лютого їхні обличчя показали і кам’янчанам. У вщент заповненому відвідувачами «синьому залі» кінотеатру разом із бійцем «Правого сектору» з Чорткова фільм презентував один з його авторів Іван Ясній. Приїзд авторів фільму до нашого міста організувала ведуча Hromadske.tv, кам’янчанка Катерина Мізіна.

Свій перший документальний фільм про війну на сході дует українських режисерів показав на початку червня. Тоді один із творців фільму Леонід Кантер пішов у Нацгвардію і, прихопивши із собою невеличку камеру, зняв стрічку «Війна за свій рахунок». Над «Добровольцями Божої чоти» режисери розпочали працювати після знайомства з бійцями «Правого сектору». Пісня одного з добровольців корпусу, Олексія Бика, власне, надихнула режисерів і на назву героїчної документалки.

– Усі бійці ДУК – добровольці, вони можуть легко вийти з лав батальйону і в будь-який момент покинути війну, але натомість хлопці, прочитавши молитву, сміливо продовжують воювати за Україну, – каже Іван Ясній. – Насправді, знімаючи «Добровольців Божої чоти», ми з Леонідом Кантером хотіли створити своєрідну думу про сучасних Героїв України. Для нашого фільму ми не писали штучного сценарію і не слідували йому. Просто йшли за подіями, за нашими героями, і вони завели нас у Донецький аеропорт, який, мабуть, став найбільшим символом української звитяги.

Кадр з фільмуКіно – це свого роду наша зброя. Можливо, не масового знищення, але масового впливу на оцінку і думку людей. Бо поки хлопці захищають нашу державу на передовій жорстоких боїв, ми повинні боротися за свою країну в тилу. Якщо не почнемо самі її змінювати, влада нічого не зробить.

Ходячи під кулями снайперів, ховаючись від вибухів важкої артилерії й бачачи на власні очі важкі поранення і смерть бійців, режисери ні на секунду не випускали камери з рук й зрештою відзняли для «Добровольців Божої чоти» понад 40 годин відео запеклих битв у терміналах міжнародного аеропорту. Кожен кадр документальної стрічки, без перебільшення, чіпляє за живе. За півтори години повнометражки сльози на очах глядачів переходили у щирий сміх над жартами героїв, а непідробне хвилювання враз замінював безнадійний розпач. Невигадані сцени безжальної війни на Донбасі супроводжують історіями звичайних людей, котрих війна за Україну зробила справжніми «кіборгами».

– Ми б не змогли вистояти, якби не волонтери і не люди в нашій державі, – зізнався під час презентації фільму боєць добровольчого корпусу. – Тільки завдяки вам маємо таку міцну підтримку за спиною. Ми ж просто виконуємо звичайний конституційний обов’язок громадянина, захищаючи цілісність держави. А перемога обов’язково буде за нами, бо на нашому боці правда.

Прем’єрні покази фільму наразі з аншлагом відбулися в десятках міст України. В Кам’янці ж за тиждень прокату повний зал глядачів кіно зібрало лише в день приїзду його творців. За вхід до кінотеатру 20 лютого організатори зустрічі сподівалися брати добровільні внески, втім адміністрація «Сінема» вирішила продавати квитки через касу. Натомість кам’янчани не лише заповнили зал, придбавши всі квитки, але й наповнили скриньку для пожертв після фільму.