Четвер, 25 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2021

РЕФОРМАЦІЯ – ЛІЦЕЇСТАМ

У середу, 31 березня, Кам’янець-Подільський ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою отримав значне поповнення бібліотеки від ГО «Реформація».

Гості закладу, серед яких відомий музикант і громадський діяч Олександр ПОЛОЖИНСЬКИЙ, вручили ліцейській бібліотеці близько 250 найменувань книжок по три екземпляри. Загальний бюджет ініціативи складає понад мільйон гривень. Такі ж блоки літератури вже передали до «Кадетського корпусу імені героїв Молодої гвардії», що евакуйований із Луганська до м.Кремінна, та військових навчальних центрів у Івано-Франківську, Харкові, Глухові та інших містах.
Проєкт існує менше як рік, однак уже співпрацює з «Українським культурним фондом», видавництвом «Наш Формат» та має на меті забезпечити необхідною літературою декілька десятків навчальних закладів по всій країні.
– 2014 року, після початку війни, ми ді­зналися, наскільки важливо, щоб український офіцер був вмотивованим. Щоб він знав, кого захищає, свою історію та любив Батьківщину. Вважаємо, що військові – еліта української нації. Тому хочемо, щоб у наших ліцеях здобували гідну освіту, а книжки з «Бібліотеки сержанта» цьому сприятимуть, – каже виконавча директорка ГО «Реформація», координаторка проєкту Антоніна АРТАМО­НОВА.
– Список для «Бібліотеки» складався неабияк. Нашим завданням було зробити такий блок літератури, який формуватиме молоду людину як особистість. По допомогу «Реформація» звернулася до військових, науковців та митців. Ми просили порекомендувати літературу, що справила на них враження, вплинула на їхнє життя, яку б вони радили молодому поколінню для читання. Так ми створили уніфікований список із 300 найменувань, – ділиться деталями творчого процесу пані Антоніна.
І справді, в переліку книг можна побачити твори найрізноманітнішого спрямування: від «Пригод бравого вояка Швейка», що представляють класику в жанрі сатири, до «Сучасних інформаційних війн» Георгія Почепцо­ва з числа політичної документалістики. Також ліцеїсти мають змогу читати твори Сенеки, Ернеста Хемінг­вея, Джека Лондона, Дмитра Донцова та багатьох інших українських і зарубіжних письменників.
Зі згадки про книгу розпочав своє спілкування ще один гість – тренер із вільного бою та психотерапевт Валерій ЧОБОТАР. Він розповів про «ДНК особистості» американського журналіста Девіда Брукса, в якій автор висуває цікаву теорію про те, ким є людина. Вона називається «Адам №1 і Адам №2». Перший варіант – те, ким ми прагнемо бути в автобіографії.
А другий – те, про що говорять після життя людини. Про її чесноти, за які не видають посвідчення та сертифікати.
Пан Валерій також поділився думками про власну мотивацію участі у створенні «Бібліотеки сержанта»:
– Двадцять років я займався тренерською діяльністю, промандрував пів світу, що було би складно без спорту, – каже Валерій Георгійович. – Але тепер не треную. 2016-го, після повернення з АТО, я став батьком. Нині в мене троє синів, і у цьому проєкті я заради них. Бо саме від таких ініціатив залежить, яким виросте молоде покоління. А це буде визначати майбутнє моїх дітей.
Чи не найбільше ліцеїсти чекали розмови з Олександром Положинським. Колишній лідер гурту «Тартак» одразу став своїм для присутніх, адже повідомив, що свого часу також навчався у військовому ліцеї, хоч і зізнався, що не закінчив навчання. Найголовнішими у промові музиканта були, звичайно, книги.
– Читання – це те, що дає нам силу. Про це я кажу із власного досвіду, адже «Спочатку було слово…». Це дає можливість кар’єрного зростання. Мені особисто допомогло писати пісні, різні тексти та сценарії, вести радіопрограми та працювати на телебаченні, – ділиться досвідом артист. Також він дав пораду, як працювати над красномовністю:
– Найголовніше – ніколи не говорити про те, чого не знаєш. Краще визнати, що ти не «в темі», ніж говорити дурниці. І друге – розмірковувати не над формою, а над змістом. Оскільки люди часто думають, як сказати гарніше. Це не завжди правильно. Тому раджу всім більше концент­руватися на суті, – радить Олександр Євгенович.
Начальник ліцею полковник Олександр РОЩУК подякував гостям за подарунки, за те, що всі книги надруковані виключно українською мовою, що особливо приємно. А також поділився, що він особисто розпочне з мемуарів Карла Маннергейма.

Олександр ЩЕРБАТИХ.
Детальнішу розмову з Олександром Положинським очікуйте в наступному номері «Подолянина».